Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 3. 2011,
15.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 18. 3. 2011, 15.50

7 let, 2 meseca

Dars bo skušal iztožiti ničnost izplačane odškodnine na Dolenjki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dars je v torek računskemu sodišču predložil odzivno poročilo v zvezi z nepravilnostmi pri pridobivanju zemljišč ob dolenjski avtocesti in v njem zapisal, da je v celoti izvedel popravljalne ukrepe.

S fizično osebo (Mirkom Kovačičem) pa ni uspel doseči dogovora glede vrnitve izplačane odškodnine, zato je vložil tožbo.

Dars vložil tožbo zoper Kovačiča Dars je tako skladno z zahtevo računskega sodišča v torek na novomeškem okrožnem sodišču vložil tožbo zoper Kovačiča za ugotovitev ničnosti kupoprodajne in menjalne pogodbe ter sporazuma namesto razlastitve z dne 2. decembra 2009. Prav tako je vložil tožbo za ugotovitev ničnosti o sofinanciranju in ureditvi medsebojnih razmerij v zvezi z gradnjo nadvoza na avtocesti Pluska - Ponikve in povračila odškodnine, ki je bila sklenjena 18. decembra 2009.

Kot so sporočili z Darsa, so si sicer pred vložitvijo tožbe prizadevali medsebojno razmerje urediti sporazumno, zato so Kovačiča in družbo Avtotransport Kovačič pozvali k sklenitvi tripartitnega sporazuma, s katerim bi se prenovile obveznosti, in sicer tako, da bi družba odobrila izplačilo pripadajoče odškodnine neposredno v Kovačičevo korist. Toda Dars s tem ni uspel, prav tako pa mu ni uspelo pridobiti ustreznih dokumentov za pripravo potrebnih cenitev.

Pravno osnova je odpadla Dars v tožbi ugotavlja, da s Kovačičem sklenjena kupoprodajna in menjalna pogodba in sporazuma namesto razlastitve nima ustrezne podlage. Predvideva namreč plačilo odškodnine fizični osebi, čeprav je do te odškodnine upravičena pravna oseba. Ker Avtoprevozništvo Kovačič ni želelo skleniti sporazumnega dogovora in sprejeti odškodnine, je odpadla pravna osnova, na podlagi katere je bila sklenjena prvotna pogodba.

Dars uveljavlja tudi ničnost pogodbe o sofinanciranju in ureditvi medsebojnih razmerij. Skladno z zakonom o javnih cestah lahko namreč takšno pogodbo sklene le zainteresirana gospodarska družba ali podjetnik posameznik. Pogodbo je torej nepravilno sklenil Kovačič, ki kot fizična oseba ne more biti pogodbena stranka.

Kovačič je dolžan vrniti Darsu celotno odškodnino Z ugotovitvijo o ničnosti obeh pogodb je Kovačič dolžan vrniti Darsu celotno odškodnino. Zato Dars s tožbo uveljavlja tudi povračilo denarne odškodnine iz naslova izplačila stranskih stroškov, povezanih z razlastitvijo. Hkrati bo Dars lahko uveljavljal tudi vračilo zneska, ki ga je kot akontacijo dohodnine plačal za Kovačiča v zvezi z izplačanimi stranskimi stroški. Z ničnostjo pogodbe namreč odpade tudi podlaga za plačilo akontacije dohodnine.

Dars je za pridobitev vseh nepremičnin na avtocestnih odsekih Pluska-Ponikve in Ponikve-Hrastje sklenil skupno 626 pogodb, vložil pa je tudi 25 zahtev za razlastitev. Vsa zemljišča, ki so bila v končni fazi odkupljena, so bila ocenjena s strani sodnih cenilcev. Zadnja od zemljišč, ki so bila potrebna za izgradnjo predmetnih odsekov, so bila v lasti Kovačiča.

Večletni poskusi sporazumna niso bili uspešni Kovačiču so bile tako kot vsem ostalim lastnikom nepremičnin na tej trasi v prvi polovici leta 2007 poslane ponudbe za odkup zemljišč, s katerimi pa se ni strinjal, zato je bil začet postopek razlastitve. Večletni poskusi sporazumne pridobitve zemljišč, ki so sledili, namreč niso bili uspešni, dveletni razlastitveni postopek pa je bil zaradi procesne napake upravne enote, ki je postopek vodila, razveljavljen in vrnjen na začetek.

Dars se je jeseni 2009 tako znašel na začetku postopka pridobivanja teh zemljišč, obenem pa je imel z izvajalci omenjenih avtocestnih odsekov že nekaj časa sklenjene gradbene pogodbe; gradnja obeh odsekov je bila v polnem teku, posamezni deli odsekov pa so bili z gradbenega vidika pravzaprav že zaključeni.

Uprava Darsa je bila tako proti koncu 2009 prisiljena sprejeti takojšnjo odločitev za rešitev situacije ter je na podlagi do takrat že pridobljenih cenitev sodnih izvedencev z lastnikom zemljišč sklenila sporazumni dogovor. Tako je bila 2. decembra 2009 sklenjena kupoprodajna in menjalna pogodba ter sporazum namesto razlastitve v skupnem znesku 2,2 milijona evrov. Od tega je 663.292 evrov predstavljalo odškodnino za njegova zemljišča, 1,5 milijona evrov pa odškodnino za višje stroške poslovanja Avtotransport Kovačič zaradi zgraditve avtoceste.

Odškodnina v višini milijon evrov Namesto izplačila celotnih 1,5 milijona evrov se je Dars s Kovačičem sočasno dogovoril, da pol milijona evrov zadrži in iz zadržanega dela zgradi nadvoz, ki bo po dokončani avtocesti povezoval ločeni nepremičnini, na katerih posluje Avtotransport Kovačič. Kovačiču je bila v skladu s to pogodbo odškodnina v višini milijona evrov tudi izplačana.

Ne spreglejte