Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 4. 2014,
10.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 16. 4. 2014, 10.21

7 let, 2 meseca

Da projekt Stožic ni končan, je kriva NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski župan Zoran Jankovič je zavrnil očitke, da je vplival na konzorcij bank za dodelitev kredita družbi Grep za projekt Stožic, da pa projekt ni dokončan, pa kot glavnega krivca vidi NLB.

Jankovič, ki je bil danes kot priča zaslišan pred pred preiskovalno komisijo DZ o zlorabah v bančništvu, očita NLB, da je izplačala 100 milijonov od 115 odobrenih za projekt Stožice, prav s tem manjkajočim denarjem pa bi lahko dokončali trgovski center in potem zapirali kredit s prihodkom od najemnin, ki so bile dogovorjene že v šestdesetih odstotkih.

Zato se ne čuti krivega, da je projekt še ni dokončan in za bančno luknjo, ampak se čuti zaslužnega, da sta Ljubljana in Slovenija dobila moderen stadion in športno dvorano, zaradi česar je Ljubljana lahko gostila evropsko prvenstvo v košarki.

Jankovič še pravi, da ni nikoli lobiral za dodelitev kredita za projekt Stožice s strani konzorcija bank. Je pa potem, ko je NLB zaustavila kreditiranje, poskušal vodstvo banke prepričati, da dokončajo projekt, da ne bi nastala situacija, kot smo ji v Stožicah priča danes.

Židan: Prodaja Mercatorja Agrokorju je škodljiva, ni pa na meni, da odločam o ravnanju bank Kmetijski in okoljski minister Dejan Židan je še vedno prepričan, da je prodaja Mercatorja neposrednemu konkurentu škodljiva, vendar on ne odloča o potezah lastnikov, torej niti bank.

Tako je med drugim na zaslišanju v DZ pojasnil Marku Pogačniku, predsedniku preiskovalne komisije, ki ugotavlja zlorabe slovenskega bančnega sistema.

Pogačnika sta zanimala njegova vloga in pogled na prodajo Mercatorja v času Pahorjeve vlade, ko je svoj delež v Mercatorju prodajala tudi NLB. Pa tudi, ali čuti kakšno odgovornost, da je prodaja Mercatorja po precej višji ceni, kot je na mizi danes, takrat propadla.

Prodaja Mercatorja Agrokorju ogroža slovenske proizvajalce hrane in delovna mesta "Tako kot takrat sem tudi danes prepričan, da je prodaja Mercatorja Agrokokorju škodljiva, ker se s tem ogroža slovenske proizvajalce hrane in 11 tisoč delovnih mest, poleg tega pa Mercator prodajajo kupcu, ki nima lastnega denarja in išče posojila, da bi uresničil prevzem," je še povedal Židan.

Na Pogačnikovi vprašanji, ali je lahko kot minister vplival na ravnanje vodstva banke in kakšen vpliv pri tem, da je prodaja Mercatorja takrat propadla, odstopil pa tudi takratni predsednik uprave Božo Jašovič, je imel Borut Pahor, je Židan odgovoril, da kot minister nima takšnega vpliva ter da se tudi ne želi in ni kompetenten za to, da bi se vmešaval v odločitve predsednikov uprav in nadzornega sveta.

Židan je tudi zanikal, da bi kot kmetijski minister neformalno vplival na takratnega člana AUKN Marka Goloba, s katerim sta znanca oziroma prijatelja, da ne bi bilo prodaje Mercatorja.

Pahorjeva vlada se ni vmešavala v korporativno upravljanje Na vprašanje poslanca SLS Franca Pukšiča, zakaj ob velikem zadolževanju v času Pahorjeve vlade v vladi niso nekaj denarja namenili tudi za trgovino in s tem podržavljanje Mercatorja, je Židan odgovoril, da se kot kmetijski minister ne more vmešavati v druge resorje, saj trgovina ne spada pod kmetijstvo. "Poleg tega smo v EU, kjer vladajo določena pravila, in država ne more kar tako dokapitalizirati podjetij," je še povedal Židan, katerega odgovore je Pukšič označil za veliko vetra brez vsebine ter izmikanje konkretnim odgovorom.

Ponovil pa je tudi stališče Pahorjeve vlade, da se drži usmeritev OECD in da se ne bo vmešavala v neposredno korporativno upravljanje bank.

Pri Mercatorju zanemarili razvoj Ko je Pogačnik omenil veliko višjo ponudbo za prodajo, kot je danes, ga je Židan spomnil, da je gotovo bolj poučen od njega, ko gre za prvo prodaja Mercatorja, saj je bil takrat predsednik uprave SOD.

Hkrati je Židan omenil, da je pri Mercatorju šlo samo za "prodajo na prodajo", zanemarjalo pa se je njegov razvoj. Ne razume, zakaj Mercator prodajajo zdaj, ko so delnice vseh podjetij na borzah padle.

Ne spreglejte