Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2011,
14.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SCT

Sreda, 25. 5. 2011, 14.17

7 let, 2 meseca

CPL pripravljen vstopiti v SCT, še dogovori z bankami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Cestno podjetje Ljubljana (CPL) je pripravljeno postati partner in večinski lastnik SCT. Družbo bi dokapitalizirali in zagotovili obratna sredstva, posle pa izvajali v okviru nove hčerinske družbe.

Predlog morajo potrditi še banke. Kot je povedal izvršni direktor komercialnega področja v CPL Jure Krajnc, so predlog predstavili največjemu upniku, Novi Ljubljanski banki (NLB), ki je SCT poleg posojil zagotovila še za 150 milijonov evrov garancij, a uradnega odgovora še niso dobili. Zadnjo besedo bodo rekli upniki "Predlog je usklajen na ravni SCT in CPL, stvar upnikov pa je, da o tem rečejo svojo besedo. Zadeva še ni dokončna, ker je ena od strani v postopku reševanja SCT še ni potrdila," je dejal Krajnc. Prokurist SCT Dušan Mes je povedal, da "v naslednjih dneh oba partnerja pričakujeta tvorno sodelovanje poslovnih bank v nadaljevanju pogovorov o projektu sanacije SCT".

CPL ne bi prevzel bremen SCT za nazaj Po predlogu CPL ne bi prevzel bremen SCT za nazaj - ta bi se reševala v okviru prisilne poravnave -, poleg tega pa bi gradbena dela SCT izvajali v okviru nove hčerinske družbe, ki bi bila bremen prosta in ki so jo delovno poimenovali Novi SCT.

Ko bo predlog sprejemljiv za vse strani, bo CPL, potem ko bodo to potrdili še organi te družbe, zagotovil 10 milijonov evrov z dokapitalizacijo v denarju (upravni odbor SCT je sklep o razveljavitvi deležev sedanjih delničarjev že sprejel) in za okoli 20 milijonov evrov obratnih sredstev, v okviru katerih bi bil tudi denar za plače. CPL bi po dokapitalizaciji postal edini lastnik družbe, tudi po morebitni konverziji terjatev pa si želi ohraniti večinski delež.

"Denar bomo na fiduciarni račun nakazali, ko bo program finančnega prestrukturiranja usklajen med vsemi strankami in ko bodo ta način reševanja potrdili vsi organi," je dejal Kranjc. Zagotovili naj bi ga "iz različnih virov"; katerih, Kranjc ni mogel povedati.

Denar mora biti nakazan do 14. junija, ko morajo biti tudi izplačane plače in, skladno z načrtom prestrukturiranja, odpravnine, je dodal Mes. 14. junija bo sodišče odločalo o upravičenosti dveh ugovorov zoper vodenje prisilne poravnave, ki zahtevata stečaj podjetja.

CPL normalno posluje naprej Glede novih poslov je Krajnc povedal, da sta CPL in SCT že sedaj partnerja v več poslih, kjer SCT sicer trenutno ne izvaja del. CPL ne bo SCT odstopil nobenih poslov in CPL normalno posluje naprej, je poudaril in dodal, da bi se novi posli pridobivali znotraj novega SCT. Potrebna obratna sredstva, deloma tudi v obliki blagovnih kreditov, bi zagotovil CPL.

Formalno je CPL od SCT od začetka insolvenčnih postopkov prevzel dva posla - gradnjo mostu čez Ljubljanico (kjer je sicer glavni izvajalec Gradis Skupina G) in gradnjo obvoznice Mengeš.

Koliko zaposlenih bi imelo novo podjetja, Krajnc ni vedel povedati.

Razlogi podobni kot pri nakupu večinskega deleža TAČ Razlogi za odločitev, da CPL vstopi v SCT, so po Krajnčevih besedah podobni kot pri odločitvi na nakup 51-odstotnega deleža Tovarne asfalta Črnuče (TAČ). "Na ta način smo si zagotovili, da imamo na vrhuncu gradbene sezone zagotovljene vire, s katerimi lahko izvajamo svojo primarno dejavnost. Če bi TAČ ugasnil, bi bilo konec tudi CPL. Glede SCT je podobno: ker so tu še betonarne in vse ostalo," je dejal Krajnc. Kupnino za TAČ, šlo naj bi za 3,3 milijona evrov, so po njegovih besedah plačali SCT Naložbam v različnih delnicah.

Vstop novega lastnika in ukrepi za poslovno prestrukturiranje bodo sestavni del spremenjenega načrta finančnega prestrukturiranja, ki ga bo SCT po zagotovilih vodstva danes, ko se za to izteče rok, predložil.

Spremenjeni načrt za poplačilo upnikov še ni znan Kakšno poplačilo upnikov predvideva spremenjeni načrt - sedanji obljublja (zakonsko minimalno) 40-odstotno poplačilo upnikov, v spremenjenem pa mora biti ta delež višji -, Mes ni želel razkriti. Poleg višjega poplačila v petih letih (kar je enako kot sedaj) bi imeli upniki tudi možnost konverzije terjatev, česar v sedanjem načrtu ni, je dodal Mes.

Predsednik upniškega odbora Uroš Ilić s predlogom CPL ni uradno seznanjen. Kdaj se bo upniški odbor znova sestal, še ni znano, saj seja po Ilićevih besedah še ni sklicana.

Mes sicer pravi, da je SCT "tako meni kot CPL še kar velika neznanka" in da bo "veliko stvari najbrž jasnih šele v naslednjih mesecih".

Ne spreglejte