SiolNET. Posel danes Novice
6,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cena dizla se bo spremenila bolj kot cena bencina

6,47

termometer

V veljavo je stopil pogoj PCT pri točenju goriva. Petrol. Bencin. Bencinski servis Covid |  | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bosta opolnoči znižali. Bencin se bo pocenil za 1,8 centa na 1,464 evra, dizel pa za 9,5 centa na 1,623 evra za liter. Cena kurilnega olja bo za 9,5 centa nižja in bo znašala 1,306 evra na liter, so sporočili z gospodarskega ministrstva. Cene bodo veljale do 5. decembra.

Za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina bo od jutri treba odšteti slab evro manj, za rezervoar dizla pa slabih pet evrov manj. Pri tisočih litrih kurilnega olja bo potrošnik privarčeval 98 evrov.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

"Če ne bi regulirali cen dizla in hkrati potrošnike oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo treba po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla odšteti okoli 1,774 evra na liter," so izračunali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Pri 50 litrih bi plačali 88,70 evra, kar pomeni, da pri 50-litrskem rezervoarju pri točenju dizla potrošnik po izračunih ministrstva prihrani 7,55 evra.

Če ne bi regulirali cen bencina, pa bi potrošnik za 50 litrov plačal 78,35 evrov, kar pomeni, da pri 50-litrskem rezervoarju privarčuje 5,15 evra, so dodali.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Bencin črpalka dizel Posel danes Jutri se spremenijo cene goriv: take so uradne spremembe

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin