Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2017,
11.42

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

5

Natisni članek

T-2 ustavno sodišče Jurij Krč Gratel

Sreda, 22. 3. 2017, 11.42

7 let

Bo ustavno sodišče rešilo T-2 iz stečaja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

5

T-2 | Foto STA

Foto: STA

Na ustavnem sodišču danes odločajo o usodi T-2, tretjega največjega telekomunikacijskega operaterja v državi, in o pritožbi njegovih lastnikov zoper začetek stečajnega postopka. Za zdaj krožijo neuradne informacije, da jim bo ustavno sodišče ugodilo in razveljavilo uvedbo stečaja.

Kot je znano, je okrožno sodišče v Ljubljani že avgusta 2015 poslalo T-2 v stečaj, vendar se je na to uspešno pritožilo podjetje Garnol kot njegov večinski lastnik. Dokazoval je, da T-2 ni insolventen, kar je pogoj za začetek stečajnega postopka.

Na ustavnem sodišču so tako novembra 2015 razveljavili odločitev višjih sodnikov z razlago, da je bila T-2 kršena ustavno zagotovljena pravica do enakega varstva pravic in enakega pravnega položaja družbenikov. Višje sodišče namreč podjetju ni omogočilo izjasnitve na pritožbo predlagateljev stečajnega postopka.

Ustavno sodišče je zadevo vrnilo višjemu sodišču v ponovno odločanje, pozneje pa so sodišča stečajni postopek nekajkrat začela in razveljavila. Nazadnje maja lani, ko so T-2 v stečaj poslali višji sodniki. Nedolgo zatem so postopek začasno zadržali ustavni sodniki, dokler ne bodo odločili o ustavni pritožbi Garnola. T-2 je tako nadaljeval s poslovanjem.

Boj med DUTB in Jurijem Krčem

Stečaj T-2 so že maja 2014 zahtevali upniki na čelu z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ti imajo do T-2 za več kot 100 milijonov evrov zahtevkov. Hkrati se z njegovimi lastniki že dalj časa na sodišču borijo za lastniški nadzor nad T-2. 

Prvotno je bil lastnik T-2 cerkveni Zvon Ena Holding, tik pred njegovim propadom pa ga je prevzel Gratel Jurija Krča, ki je za T-2 ekskluzivno gradil optično omrežje. Ko so se banke upnice lotile sodne izterjave Gratela, pa je lastništvo T-2 v vprašljivih okoliščinah prešlo na prijateljsko podjetje Garnol, ki formalno ni povezano z Gratelom.

DUTB je sicer sredi lanskega leta izgubila v sodnem sporu s T-2 glede zavarovanja svojih terjatev. Celjsko sodišče je odločilo, da terjatve DUTB niso zavarovane, ker NLB in Banka Celje zavarovanja nista vpisali v Ajpesov register.

To pomeni, da ima DUTB, ki je ob prenosu bančnih terjatev na slabo banko prevzela tudi terjatve obeh bank do Zvon Ena Holdinga oziroma T-2, večino terjatev nezavarovanih.

Ne spreglejte