Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 3. 2011,
13.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 25. 3. 2011, 13.34

7 let, 2 meseca

Bo upniški odbor v ponedeljek dokončna sedmina za SCT?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
SCT pred stečajem, zaposleni že dva meseca brez plač, bankam grozi unovčitev garancij

Nekdanji paradni konj slovenske gradbene operative je pred stečajem. Denarja ni za plače, kaj šele za projekte, trdijo poznavalci dogajanja okoli SCT. Podjetju so upniki-banke menda že zasegli velik del gradbene mehanizacije, ki jo je imelo na lizing. Ivan Zidar, ki je soustvaril in olastninil sodobni SCT, je očitno nad njim obupal. Izguba številnih že sklenjenih poslov, zlasti v tujini, tudi posel pri graditvi mostu čez Savo v Beogradu in gradnja predora Vijenac v federaciji BiH, vredna okoli 56 milijonov evrov, pridobil ga je nekdanji dolgoletni gradbeni partner SCT pri gradnji slovenskega avtocestnega križa – ajdovsko Primorje, sta menda dokončno razočaranje za prvega moža in lastnika SCT. Zgolj neuresničene sanje, ne pa realnost ostajajo "virtualni" libijski in ruski posli gradbenega barona.

Denarja od nikoder, poslov pa prav tako ne Vse manj je upanja za posojilo, ki naj bi ga Zidarjevo podjetje dobilo od hrvaškega EMS Holdinga, potem ko je že mesece jasno, da so domače državne banke že dvignile roke od posojanja denarja Ivanu Zidarju. Posojilo osem milijonov evrov naj bi podjetju zagotovilo denar za plače in nov zagon, česar pa številni tudi med zaposlenimi ne verjamejo. SCT je v preteklih dveh mesecih izgubil kar 10 poslov, prihodkov pa je imel le okoli šest milijonov evrov.

Bankam grozi unovčitev garancij Zaradi vse verjetnejšega stečaja SCT grozi bankam upnicam, zlasti NLB in NKBM, unovčitev garancij v višini približno 130 milijonov evrov. Naročnik oziroma investitor jih v skladu z našo zakonodajo lahko unovči med drugim tudi za resnost ponudbe oziroma dobro izvedbo del – za SCT in njegove hčerinske družbe. V bankah so seveda na trnih, ampak vsega skupaj, razumljivo, ne želijo komentirati. Samo na NLB naj bi bilo menda vezanih okoli 100 milijonov bančnih garancij. Še vedno pa tudi ni dokončno znano, kolikšen je ves dolg SCT s hčerinskimi podjetji skupaj. Ali je dolga le okoli 390 milijonov ali še več? Nezadovoljni podizvajalci SCT, ki jim dolguje skoraj devet milijonov evrov, zdaj odškodninsko tožijo Dars, ker jim SCT še vedno ni plačal za opravljena dela na pomurski avtocesti, omenjena dela pa je Dars že plačal SCT.

Upniki pred dilemo Hiša iz kart se dokončno podira. Poznavalci pravijo, da je samo še vprašanje, kdaj bo SCT v prisilni poravnavi ali kdo od upnikov vložil predlog za začetek stečajnega postopka. V prisilno poravnavo, ki naj bi upnikom povrnila približno četrtino dolga, številni med upniki sploh niso verjeli ali pa zdaj ne verjamejo več. Vsekakor bo dokončen odgovor moral dati upniški odbor, ki se bo znova srečal v ponedeljek. Da bodo upniki izgubili, pa je že dolgo jasno. Vprašanje je samo, koliko.

Ne spreglejte