SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bill Gates ostaja najbogatejši

0

termometer

Bill Gates
Foto: Reuters

Soustanovitelj Microsofta Bill Gates četrto leto zapored ostaja najbogatejši človek na svetu, vendar pa se mu približujejo internetni milijarderji, kaže danes objavljena lestvica ameriške revije Forbes. Za najbogatejše je bilo leto od lanske objave seznama sicer rekordno, saj je njihovo število naraslo za 13 odstotkov, s 1.810 na 2.043.

Forbes je tokrat prvič naštel več kot dva tisoč milijarderjev, tudi povečanje njihovega števila, za 233 v primerjavi z lanskim letom, je največje, odkar jih je Forbes pred 31 leti začel spremljati.

Povečalo se je tudi skupno premoženje milijarderjev, in sicer za 18 odstotkov na 7.670 milijard dolarjev.

Gates ima premoženje v vrednosti 86 milijard ameriških dolarjev, kar je devet milijard več kot lani. Enainšestdesetletnik je najbogatejši že četrto leto zapored, sicer pa je bil na vrhu Forbesove lestvice 18-krat v zadnjih 23 letih.

Na seznamu 195 novincev

Warren Buffett je za 11 milijard povečal svoje premoženje. Warren Buffett je za 11 milijard povečal svoje premoženje. Foto: Reuters Na drugo mesto se je z lanskega tretjega povzpel ameriški vlagatelj Warren Buffett (86) s 75,6 milijarde dolarjev, na tretjem pa je izvršni direktor spletnega trgovca Amazon Jeff Bezos (53), ki ima pod palcem 72,8 milijarde dolarjev. Peti je izvršni direktor družbenega omrežja Facebook Mark Zuckerberg (32) s premoženjem v vrednosti 56 milijard dolarjev, kar je 11,4 milijarde več kot lani. Zuckerberg se je tokrat prvič uvrstil med prvo peterico, potem ko je lani prvič prišel med prvih deset.

Iz prve peterice pa je po več kot desetih letih prvič izpadel mehiški telekomunikacijski tajkun Carlos Slim Helu (77), čigar premoženje se je sicer od lani povečalo s 50 na 54,5 milijarde dolarjev.

Na letošnjem seznamu je 195 novincev, od tega največ, 76, s Kitajske. Največ milijarderjev, 565, je sicer v ZDA, sledijo jim Kitajska s 319 milijarderji, Nemčija s 114, Indija s 101.

Najmlajši milijarder star 26 let

Drugi najmlajši milijarder je ustanovitelj Snapchata Evan Spiegel. Drugi najmlajši milijarder je ustanovitelj Snapchata Evan Spiegel. Foto: Reuters Najmlajši milijarder, ki se je do bogastva dokopal sam, je soustanovitelj aplikacije Stripe za spletna plačila John Collison, ki je star 26 let. Le dva meseca starejši je ustanovitelj Snapchata Evan Spiegel. Sicer pa sta drugo leto zapored najmlajši milijarderki Norvežanki, 20-letna Alexandra Andresen in njena 21-letna sestra Katharina Andresen, in sicer zahvaljujoč deležu v tobačnem imperiju svojega očeta. Kar 56 milijarderjev je mlajših od 40 let.

Revija Forbes objavi seznam vsako leto v svoji tiskani izdaji, na svoji spletni strani pa ima seznam, ki ga redno osvežuje. Ocene oblikuje po sledenju lastništva delnic in nepremičnin ter luksuznih predmetov, kot so jahte in umetniška dela. Seznam večinoma temelji na javno objavljenih informacijah in tako ni nujno točen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin