Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2019,
15.18

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

gospodarska rast BDP gospodarstvo Banka Slovenije

Petek, 29. 11. 2019, 15.18

4 leta, 4 mesece

Banka Slovenije miri: Gospodarski položaj ugodnejši kot v območju evra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Gospodarska rast | V Banki Slovenije poleg ugodnih razmer na trgu dela posebej izpostavljajo robustno zasebno potrošnjo. | Foto Getty Images

V Banki Slovenije poleg ugodnih razmer na trgu dela posebej izpostavljajo robustno zasebno potrošnjo.

Foto: Getty Images

Čeprav se je gospodarska rast v tretjem četrtletju umirila na 2,3 odstotka na letni ravni, gospodarske razmere v Sloveniji ostajajo bolj ugodne kot v povprečju evrskega območja, ugotavlja Banka Slovenije. Poleg ugodnih razmer na trgu dela posebej izpostavlja robustno zasebno potrošnjo.

K umirjanju gospodarske rasti so največ prispevale storitve in gradbeništvo, so v Banki Slovenije komentirali danes objavljene podatke Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) o gospodarski rasti v letošnjem tretjem četrtletju. Surs je sporočil, da se je BDP v tretjem letošnjem četrtletju glede na enako obdobje lani realno povečal za 2,3 odstotka. To pomeni, da se je gospodarska rast po drugem četrtletju še dodatno umirila. V devetih mesecih skupaj je bila rast 2,7-odstotna.

Brezposelni
Novice Brezposelnost v območju evra najnižja v 11 letih

Nižja rast državnih investicij

Zaradi velike negotovosti v mednarodni trgovini so investicije v opremo in stroje šibke, čeprav finančni pogoji za investiranje ostajajo izrazito ugodni, realna rast izvoza in dodane vrednosti v industriji pa zelo solidne. Šibka investicijska gibanja v tretjem četrtletju so bila tudi posledica nižje rasti državnih investicij, s čimer je povezan tudi padec dodane vrednosti v gradbeništvu, so pojasnili.

Na trgu dela ostajajo gibanja ugodna. V tretjem četrtletju je bila realna masa plač medletno višja za pet odstotkov, v pokriznem obdobju se je povečala že za 26,2 odstotka. Se je pa v tretjem četrtletju nepričakovano povišala stopnja anketne brezposelnosti, čeprav še vedno nekoliko zaostaja za tisto pred letom dni. Razmere na trgu dela tako z vidika zasebne potrošnje ostajajo ugodnejše kot v evrskem območju.

Božiček. Denar.
Novice To so podjetja, ki bodo ob koncu leta najbolj razveselila zaposlene #video

Zaupanje v gospodarstvo se še naprej znižuje

Trenutno razpoložljivi podatki kažejo nadaljevanje podobnih gospodarskih gibanj tudi ob koncu letošnjega leta, napovedujejo v centralni banki. Nekateri podatki iz mednarodnega okolja in anket med predelovalnimi dejavnostmi kažejo na možnost stabilizacije tujega povpraševanja, solidna naj bi ostala tudi rast prihodkov v nekaterih storitvenih dejavnostih.

Vendar se zaupanje v gospodarstvu še naprej znižuje. Manj optimistični so postali predvsem potrošniki, novembra pa tudi podjetja v trgovini, čeprav se kupna moč gospodinjstev še naprej povečuje.

Ne spreglejte