Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2019,
11.08

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Natisni članek

Adria Airways

Petek, 14. 6. 2019, 11.08

4 leta, 10 mesecev

V Adrii potrdili: imamo težave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Adria Airways | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

V Adrii Airways so za Siol.net potrdili, da so iz tehničnih in operativnih razlogov odpovedali več letov do konca junija. Do kdaj jih bodo odpravili in zakaj se ponavlja zgodba iz lanskega poletja?

Po uradnih podatkih je letalski prevoznik za danes in jutri odpovedal kar 12 poletov v različna evropska mesta.

Za danes sta za zdaj odpovedana:

- večerna poleta iz Ljubljane v Tirano in Prištino.

Za jutri pa so odpovedani:

- jutranji poleti iz Skopja v Ljubljano, iz Tirane v Ljubljano, iz Ljubljane v Bruselj, iz Ljubljane v München,

- dopoldanski poleti iz Bruslja v Ljubljano, iz Münchna v Ljubljano, iz Züricha v Ljubljano ter

- večerni poleti iz Ljubljane v Tirano, iz Ljubljane v Skopje in iz Ljubljane v Prištino.

Adria Airways | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Dobro obveščeni viri trdijo, da so razlog za množične odpovedi poletov tehnične težave z letali in pomanjkanje posadk. V primeru podobnih težav letalske družbe najemajo letala s posadko, a imajo v Adrii že dalj časa likvidnostne težave. 

V Adrii so za Siol.net potrdili, da so iz tehničnih in operativnih razlogov odpovedali več letov do konca junija. "Večinoma gre za nočne lete na relaciji Ljubljana-Skopje-Ljubljana in Ljubljana-Priština-Ljubljana, nekaj poletov pa je bilo odpovedanih tudi na posameznih drugi relacijah. Danes smo odpovedali polete na relaciji Ljubljana-Frankfurt-Ljubljana, ter dve rotaciji na relaciji Ljubljana-Priština-Ljubljana. Za današnji dan smo bili, namesto da bi odpovedali posamezne polete, primorani združiti polete Ljubljana-Podgorica-Sarajevo-Ljubljana; Ljubljana-München-Zürich-Ljubljana; Ljubljana-Skopje-Tirana-Ljubljana," so pojasnili.

Obveščanje potnikov o odstopanjih od predvidenega urnika letenja poteka, hkrati pa se trudijo, da vsem potnikom, ki so jim lete odpovedali, najhitreje poiščejo alternativne polete. "Za nastale okoliščine in povzročene nevšečnosti se vsem potnikom opravičujemo in zagotavljamo, da delamo vse, da poiščemo najbolj optimalne rešitve za njihovo potovanje," so pojasnili v Adrii. Predvidevajo, da bodo operacije stabilizirali z začetkom julija.

Več kot tri ure iz Ljubljane v München

Odpovedi in združevanja poletov so zadnje mesece stalnica dogajanja v naši največji letalski družbi. O tem smo nazadnje poročali včeraj.

Potniki, ki so se včeraj zjutraj z letalom Adrie Airways namenili iz Ljubljane v München, so na tamkajšnje letališče po vmesnem postanku v Zürichu prispeli po treh urah in 15 minutah. To je bil še eden v vrsti tako imenovanih združenih poletov, ki pod krinko "operativnih razlogov" prinaša uporabo enega letala z osebjem za dve sicer ločeni redni liniji.

Avtomoto Izjema ali že praksa? Tako letalo Adrie Airways postaja "avtobus" #video

Da je Adria v finančnih težavah, je bilo jasno tudi po sestanku vodstva družbe z vrhom slovenske vlade, ki smo ga razkrili pretekli mesec. Od države namreč po naših informacijah pričakujejo finančno pomoč in pomoč pri urejanju odnosov z državnimi podjetji, ki poslujejo z Adrio.

Adria Airways
Novice Nemci zagrozili Šarcu: Pomagajte nam ali pa zapremo Adrio #video

Adria nad konkurente, ki ji jemljejo potnike

Medtem Adria bije boj s konkurenti, ki ji v zadnjem času odvzemajo posel na Zahodnem Balkanu. Adria je tako sprožila postopek zoper Air Serbia, največjega letalskega prevoznika v Srbiji, pred pristojnimi evropskimi institucijami zaradi po njenem mnenju nedovoljene pomoči srbske države temu prevozniku.

"Adrio Airways skrbi pomoč, ki jo je Republika Srbija nezakonito dodelila Air Serbia. Prepričani smo, da je takšno ravnanje nezakonito, saj je v nasprotju z načeli prostega trga," je sporočil predstavnik Adrie v Srbiji Dragan Gajin. Adrijina pritožba je posledica tega, da je Air Serbia v svoje vozne rede dodala novo linijo. Dvakrat na teden vozi med Ljubljano in Nišem, linijo pa je dodala 12 poletom tedensko iz Beograda v Ljubljano. V Air Serbia očitkov Adrie ne komentirajo.

Pred letom dni je Adria vložila podobno pritožbo proti Alitailii, ki jo Evropska komisija še vedno preučuje. Sama Adria je bila pred več leti v postopku Evropske komisije na zahtevo nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair, vendar v Bruslju niso ugotovili nepravilnosti.

Ne spreglejte