Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2017,
18.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

6

Natisni članek

Dan za punce

Sreda, 19. 4. 2017, 18.10

6 let, 6 mesecev

Dan za punce

Punce, dekleta in žene, ki se požvižgajo na t. i. domeno moškega sveta #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

6

Ste vedeli, da je centralno ogrevanje izumila ženska? Da je ženska odgovorna tudi za izum krožne žage in avtomobilskih brisalcev? Združenje delodajalcev Slovenije je z izbiro motivacijskih govorcev na t. i. Dnevu za punce razbijalo stereotipe o tem, da so nekatere študijske smeri in tehnični poklici rezervirani samo za moške. No, niso. To dokazujejo naslednje zgodbe.

Ker so stereotipi brez zveze in ker želijo dekleta opogumiti za drznejše razmišljanje glede izbire študija in karierne poti, so pri Združenju delodajalcev Slovenije v Ljubljani pripravili že peti Dan za punce. Govorci so predstavili prednosti študija na področju tehnike in naravoslovja ter ovrgli stereotipe, da ženske v gradbeništvu, strojništvu, robotiki in drugem nimajo kaj iskati. Imajo, so dokazale govornice na dogodku.

Združenje delodajalcev Slovenije je v Ljubljani priredilo že peti Dan za punce. Z njim želijo razbiti stereotipe o tipično moških poklicih, v katerih za ženske ni prostora, in dekleta spodbuditi k bolj drznemu razmišljanju v zvezi z izbiro študija. (Na fotografiji: Maja Šoba Tovšak, koordinatorka projektov pri združenju delodajalcev in stalna predstavnica pri BusinessEurope, kjer skrbi za aktivno vez med različnimi nacionalnimi in mednarodnimi institucijami.) | Foto: Vid Ponikvar Združenje delodajalcev Slovenije je v Ljubljani priredilo že peti Dan za punce. Z njim želijo razbiti stereotipe o tipično moških poklicih, v katerih za ženske ni prostora, in dekleta spodbuditi k bolj drznemu razmišljanju v zvezi z izbiro študija. (Na fotografiji: Maja Šoba Tovšak, koordinatorka projektov pri združenju delodajalcev in stalna predstavnica pri BusinessEurope, kjer skrbi za aktivno vez med različnimi nacionalnimi in mednarodnimi institucijami.) Foto: Vid Ponikvar

To so dekleta in žene, ki se zavzamejo za nasprotno in to dokazujejo v praksi.

"Punce spadamo v znanost in razvoj tehnologije"

Kristina Nikolovska je mladenka iz Makedonije, ki je kot majhna deklica sanjala o tem, da bi postala veterinarka, a njen razrednik na walfdorski gimnaziji, ta mimogrede bolj slovi po svoji umetniški usmeritvi kot tehnični, si jo je predstavljal v povsem drugačnih vodah. Tehničnih.

Kristina Nikolovska je študentka robotike na fakulteti za elektrotehniko in članica ekipe Team Avalanche, ki je izdelala invalidski voziček in na mednarodnem tekmovanju Cybathlon, namenjenem invalidom z motnjami gibanja, osvojila odlično 3. mesto. "Naj vam nihče ne reče, da česa ne zmorete. Sama prihajam z umetniške gimnazije in sem danes uspešna na tehnični fakulteti. Če vas tehnologija navdušuje, kar pogumno," spodbuja Kristina. | Foto: Vid Ponikvar Kristina Nikolovska je študentka robotike na fakulteti za elektrotehniko in članica ekipe Team Avalanche, ki je izdelala invalidski voziček in na mednarodnem tekmovanju Cybathlon, namenjenem invalidom z motnjami gibanja, osvojila odlično 3. mesto. "Naj vam nihče ne reče, da česa ne zmorete. Sama prihajam z umetniške gimnazije in sem danes uspešna na tehnični fakulteti. Če vas tehnologija navdušuje, kar pogumno," spodbuja Kristina. Foto: Vid Ponikvar

"Razrednik me je spodbudil, naj raje izkoristim svojo ljubezen do matematike," je pripovedovala na današnjem dnevu za punce.

Prepričal jo je že obisk informativnega dne na fakulteti za elektrotehniko, čeprav je najprej oklevala, saj da ne zna zamenjati niti žarnice in da na taki fakulteti nima kaj iskati.

No, vsa bojazen je bila odveč in se je razblinila že ob začetku študijskega leta, ki ga je kot ženska na "štromarskem" faksu dočakala v manjšini.

Kristina je danes uspešna študentka robotike na fakulteti za elektrotehniko in članica ekipe Team Avalanche, ki je izdelala invalidski voziček za mednarodno tekmovanje Cybathlon, namenjeno invalidom z motnjami gibanja, sodeluje pa tudi pri Dnevih industrijske robotike.

"Naj vam nihče ne reče, da ne zmorete. Punce spadamo v znanost in razvoj tehnologije," je zbranim dekletom, večina jih je bila iz devetih razredov, kar pomeni, da so že na eni od prvih poklicnih prelomnic v življenju, položila na srce.

Kaj je Dan za punce?

Dan za punce Združenje delodajalcev Slovenije organizira za osnovnošolke (7., 8. in 9. razreda) in srednješolke. Tokrat se ga je udeležilo preko 170 deklet, njihovih staršev in učiteljic. Dogodek, ki je bil letos organiziran v okviru projekta BALANCE in sofinanciran s strani Evropske unije, spodbuja in motivira mlada dekleta pri njihovem nadaljnjem odločanju o poklicni karieri.

Današnji udeleženci Dneva za punce. | Foto: Današnji udeleženci Dneva za punce.

Še vedno se namreč odločajo predvsem za stereotipno ženske poklice, čeprav bi se glede na svoje talente, želje, prav tako pa tudi na zahteve trga dela lahko odločile za naravoslovno-tehnične poklice ali poklice s področja informacijske tehnologije. Gre namreč za poklice, ki so v slovenskem prostoru trenutno iskani, v očeh mnogih pa še vedno veljajo za tipično moške.

Teja Török je univerzitetna inženirka gradbeništva. "Moški mi na terenu sicer žvižgajo, hupajo in me ogovarjajo. To jemljem kot dokaz, da nas, ženske, v svetu težaškega dela opazijo." | Foto: Vid Ponikvar Teja Török je univerzitetna inženirka gradbeništva. "Moški mi na terenu sicer žvižgajo, hupajo in me ogovarjajo. To jemljem kot dokaz, da nas, ženske, v svetu težaškega dela opazijo." Foto: Vid Ponikvar Gradbeništvo ni samo za moške

Če zdaj vemo, da robotika ni samo za moške, pa je dejstvo, da je gradbeništvo rezervirano za moške, gladko ovrgla Prekmurka Teja Török, ki se kot ena od redkih žensk na gradbeniškem terenu spopada z različnimi moškimi opazkami, a jih vse po vrsti obrača sebi v prid.

"Delavci na terenu mi žvižgajo, šoferji mi hupajo, sodelavci me fotografirajo na terenu …,  a to jemljem kot dokaz, da nas moški v svetu težaškega dela opazijo," je s hudomušnim tonom v glasu pripovedovala energična Prekmurka, ki bo na jutrišnjem posvetu o betonu med 12 govorci edina ženska. Tega je zdaj že vajena in se na to ne ozira več.

"Delo v moškem kolektivu prinaša sproščenost, dobro voljo in šale." | Foto: Vid Ponikvar "Delo v moškem kolektivu prinaša sproščenost, dobro voljo in šale." Foto: Vid Ponikvar Gradbeništvo ni samo gradnja stavb, cest, mostov in vodovodnega omrežja, ampak je tudi načrtovanje, projektiranje, raziskovanje, razvoj, gradnja, organizacija in vodenje, je opozorila. Priznala je, da je bil njen začetek v svetu gradbeništva zahteven, a da si je v tem svetu sama postlala tako, da se tam kar najbolje počuti.

"Malo žensk v moškem poklicu pomeni pozornost in spoštovanje  moških kolegov, na gradbišču pa je treba pridobiti trdo kožo in se stalno dokazovati," je povedala.

In kaj prinaša delo v moškem kolektivu? Sproščenost, dobro voljo in šale, seveda predvsem na račun žensk, je delo v moški sredini pokomentirala diplomirana univerzitetna inženirka gradbeništva, zaposlena v gradbenem podjetu Pomgrad, ki zaradi korenin (oče je strojnik, mama pa gradbenica) pri izbiri študija ni imela nobenih težav.

"Znanstvenice in inženirke so danes v vseh ekipah"

Tadeja Polach je doktorska študentka fizike. "Znanstvenice in inženirke so danes v vseh ekipah," pravi. | Foto: Vid Ponikvar Tadeja Polach je doktorska študentka fizike. "Znanstvenice in inženirke so danes v vseh ekipah," pravi. Foto: Vid Ponikvar Navdušeno je o prednostih naravoslovne veje študija pripovedovala tudi Tadeja Polach, doktorska študentka fizike, ki danes dela kot razvojna inženirka v podjetju ZEL-EN, njeno delo pa je neposredno vezano na Nuklearno elektrarno Krško.

Delo je opisala kot zanimivo in na vsakem koraku oziroma nalogi drugačno, vse skupaj pa je začinjeno s stalnim izobraževanjem, je povedala.

"Znanstvenice in inženirke so danes v vseh ekipah," je poudarila.

Prehod iz tehnike v družboslovje je vedno mogoč, obratno pa skoraj nemogoč

O formuli za poklicni uspeh je spregovorila tudi Alenka Flander, doktorica politoloških znanosti in diplomantka fakultete za elektrotehniko, ki danes deluje kot direktorica Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS).

Alenka Flander je doktorica politoloških znanosti in diplomantka fakultete za elektrotehniko. Udeležnkam Dneva za punce je položila na srce: Če vas zanimata tehnika in družboslovje, izberite tehniko. Prehod v družboslovje je vedno mogoč, obratna pot pa ni mogoča." | Foto: Vid Ponikvar Alenka Flander je doktorica politoloških znanosti in diplomantka fakultete za elektrotehniko. Udeležnkam Dneva za punce je položila na srce: Če vas zanimata tehnika in družboslovje, izberite tehniko. Prehod v družboslovje je vedno mogoč, obratna pot pa ni mogoča." Foto: Vid Ponikvar

Zbranim dekletom je zaupala, da v zvezi z delom v pretežno moškem kolektivu ne najde niti ene slabe besede ("Lepo je biti punca v fantovskem kolektivu.") in potrdila, da so tovrstni stereotipi res nesmiselni.

Nagovorila je tudi dekleta, ki so multidisciplinarna, ki jim torej ležita družboslovje in naravoslovje, naj se raje odločijo za tehnično-naravoslovno smer, saj je prehod iz tehničnih poklicev v družboslovje vedno mogoč, medtem ko je obratna poti praviloma veliko težje izvedljiva.

Ste vedeli, da so ženske izumile
-    monopoli,
-    koncept požarnih stopnic,
-    pomivalni stroj,
-    reševalni čoln,
-    smetnjak na pedal,
-    filter za kavo,
-    avtomobilske brisalce,
-    prilagodljiv pasji povodec,
-    krožno žago,
-    centralno ogrevanje,
-    solarno ogrevanje hiše,
-    korektor.

Erna Bašič bo mizarka, tako kot njen oče. Želi si imeti lastno delavnico, kjer bi izdelovala unikatne izdelke. | Foto: Vid Ponikvar Erna Bašič bo mizarka, tako kot njen oče. Želi si imeti lastno delavnico, kjer bi izdelovala unikatne izdelke. Foto: Vid Ponikvar Mizarstvo kot čarovnija

Za značilno moški poklic se je odločila tudi Erna Bašić, dijakinja Gimnazije in srednje šole Kočevje, ki trenutno obiskuje 2. letnik programa mizar. Mizar je tudi njen oče, tako da je bila odločitev o izbiri smeri izobraževana kar nekako logična.

Med devetimi dijaki v letniku je edino dekle, a tudi ona s tem nima nobenih težav.

"Oče je imel en dan na mizi načrt, naslednji dan pa izdelek. Vse skupaj se mi je zdelo kot čarovnija," je povedala mladenka, ki si želi ustvariti lastno podjetje, v njem pa se posvetiti izdelavi unikatnih izdelkov. "Če imate nekaj radi, naj vas nič ne zadržuje," je nagovorila zbrane.

Video: Ana Lukner o položaju žensk v moških poklicih



Prek Skypa pa se je iz San Diega oglasila Ana Lukner, pobudnica Anine zvezdice, podjetnica in inspiracijska predavateljica, ki danes deluje tudi kot vodja ABC pospeševalnika v Silicijevi dolini.

"Ženske se moramo pred moškimi bolj dokazovati," je priznala Luknerjeva, "ko pa enkrat vzpostavimo zaupanje, se moški ne čutijo več ogrožene in sodelovanje lepo steče," je povedala.

Dekletom je položila na srce, naj navdih poiščejo v sebi, ne v življenju drugih. "Saj je fino, če prek družbenih omrežij spremljamo druge, ki se nam zdijo uspešni, a pri tem je bolj pomembno, da sami sebi postanemo največja inspiracija," je poudarila Luknerjeva, ki je pred kratkim ustanovila International Women's Leadership Club, s katerim želi povezati uspešne ženske po vsem svetu.

Dodaten motivacijski faktor za odločitev za nekatere tehnične smeri študija so tudi štipendije za deficitarne poklice in štipendije Ad Future, so poudarili na današnjem Dnevu za punce.
Ne spreglejte