Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
14.28

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bizi.si lestvica izguba

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 14.28

5 let

Kako poslujejo hoteli, ki jih bo od zdaj upravljala DUTB?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Deset največjih hotelirskih podjetij v Sloveniji je lani poslovalo slabše kot leto pred tem. Imela so 268 milijonov evrov prihodkov, a samo štiri so ustvarila minimalen dobiček. Katera?

Družba ta upravljanje terjatev bank (DUTB) je v petek prevzela upravljanje 41 elitnih hotelov s spremljevalnimi zmogljivostmi družb Sava Turizem, Istrabenz Turizem, Hoteli Bernardin, NFD Holding, Hotel Marita, MPM Engineering, Thermana Laško, Mestna vrata, RG Hauptman in Športni center Pohorje.

Največji delež prevzetih hotelov predstavlja premoženje Save Turizma, kjer so s konverzijo terjatev v kapital na DUTB postali 99,05-odstotni lastniki. Prevzemno ponudbo za preostali delež bodo objavili najpozneje v 30 dneh. Pri tem bodo 29-odstotni delež prenesli na novoustanovljeno družbo, njeno krovno družbo Sava pa verjetno čaka prisilna poravnava ali celo stečaj. Podobna usoda naj bi čakala še družbo Istrabenz Turizem in Hotele Bernardin, ki jih Sava posredno obvladuje.

Sava Turizem lani z največ prihodki med hotelirji Družba Sava Turizem pod krovno blagovno znamko Sava Hotels & Resorts združuje 14 hotelov na šestih lokacijah od Gorenjske do Pomurja. Na Bledu so Grand Hotel Toplice, Hotel Golf, Hotel Park, Hotel Savica, Hotel Jadran in Hotel Trst. V Moravskih Toplicah pod blagovno znamko Terme 3000 delujejo Hotel Livada Prestige, Hotel Ajda in Hotel Termal. Na Ptuju Grand Hotel Primus, v Radencih hotela Radin in Izvir, v Banovcih Hotel Zeleni Gaj, v Lendavi pa Hotel Lipa. Poleg hotelskih kapacitet ima Sava Turizem v svoji ponudbi tudi več apartmajskih kapacitet in kampov.

Lani so imeli 61,6 milijona evrov prihodkov, kar je enako kot leta 2013, a tri milijone manj kot leta 2012 in 483 tisoč evrov dobička, leto prej pa 670 tisoč evrov.

Terme Maribor od lani v ruskih rokah Polovico manj letnih prihodkov so imeli lani v največjem mariborskem ponudniku nočitvenih zmogljivosti Termah Maribor, ki so od lanskega leta v ruskih rokah. Dejavnosti, kot so hotelska, kongresna, medicinska, wellness, gostinska, catering in trgovinska, izvajajo v hotelih Habakuk, Piramida, Bellevue, Orel in Uni hotel. Lanski prihodki so znašali 33,5 milijona evrov, kar je tri milijone manj kot leto prej in sedem milijonov manj kot leta 2012. Lansko izgubo so v Termah Maribor uspešno prepolovili. Medtem ko je leta 2013 znašala tri milijone evrov, se je lani ustavila pri 1,8 milijona evrov.

Hoteli Bernardin lani z 22 milijoni evrov izgube S podobnimi prihodki kot Terme Maribor se lahko pohvalijo v Hotelih Bernardin. Bernardin Group, Resorts & Hotels združuje celovito ponudbo za kakovostno preživljanje prostega časa ali kongresne aktivnosti na slovenski obali. V Portorožu imajo v lasti naslednje hotele: Grand Hotel Bernardin, Hotel Histrion in Hotel Vile Park. V Izoli sta gostom na voljo hotela Haliaetum in Mirta, v Strunjanu pa hotel Salinera. Razpolagajo tudi z več apartmajskimi kompleksi.

Tudi njim v zadnjih treh letih prihodki upadajo. Lani so ob 31 milijonih evrov prihodkov imeli skoraj 22 milijonov evrov izgube. Ta je leto prej znašala milijon evrov.

Izgubo pridelale tudi Terme Krka V Termah Krka, kjer na petih lokacijah upravljajo osem hotelov – Vitarium, Šmarjeta, Balnea, Kristal, Svoboda, Laguna, Šport in Krka –, so imeli lani 30,5 milijona evrov prihodkov in dobrih 4,5 milijona evrov izgube. Slabih 30 milijonov evrov denarnega toka so imeli v Termah Čatež, ki so upravljavec hotelov Terme, Toplice in Čatež. Ob tem so imeli 777 tisoč evrov dobička.

Stečaju se verjetno ne bo mogel izogniti niti Istrabenz, če izgubi ključno družbo Istrabenz Turizem. Ta je imela lani 22 milijonov prihodkov in tri milijone izgube. Družba sicer upravlja hotele Palace, Grand Hotel Portorož, Apollo, Riviera, Slovenija, Neptun in Mirna.

Z dobičkom Terme Olimia, Union hoteli in Terme Čatež V družbi Thermana, katere poslovanje sloni na hotelih Thermana Park Laško in Zdravilišče Laško, so lani poslovali s finančnim tokom v višini dobrih 17 milijonov evrov in imeli 600 tisoč evrov izgube.

Pozitivno so lansko poslovno leto sklenili v Termah Olimia in Union hotelih. Prvi so imeli iz poslovanja Wellness hotela Sotelia in Hotela Breza ter bazenskih in drugih zmogljivosti 16,7 milijona evrov prihodkov in slab milijon evrov dobička, drugi – poleg Grand hotela Union upravljajo še hotel Lev in Central Hotel – dobrih 13,4 milijona evrov prihodkov in 600 tisoč evrov dobička.

Lestvico desetih hotelskih družb z najvišjimi prihodki zaokroža Hit Alpinea, ki je imela lani 11,4 milijona evrov denarnih prilivov. Podjetje s štirimi hoteli – Špik, Kompas, Ramada in Alpina – je lani poslovalo negativno, pridelalo je za dobra dva milijona evrov izgube.

Ne spreglejte