TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
17.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 17.01

8 let

Pivovarna Laško bo zaustavila proizvodnjo v Jadranski pivovari

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pivovarna Laško bo zaradi racionalizacije zaustavila proizvodnjo v Jadranski pivovari, saj vodstvu družbe v zadnjih dveh tednih ni uspelo skleniti dogovora s kupci za nakup splitske pivovare.

Hkrati pa Laščani aktivno nadaljujejo z iskanjem potencialnega kupca za Jadransko pivovaro, so sporočili iz Pivovarne Laško.

Pivovarna Laško bo zaposlenim izplačala odpravnine Pivovarna Laško bo zaposlenim v Jadranski pivovarni, kakor to predvideva hrvaška zakonodaja, izplačala primerne odpravnine (skupaj približno sedem milijonov kun), poravnavala obveznosti do dobaviteljev ter korektno in odgovorno izvedla vse postopke. Plače zaposlenih v Jadranski pivovarni, ki je lani ustvarila sedem milijonov evrov izgube, so sicer vsa leta presegale določila kolektivne pogodbe in so bile nad hrvaškim povprečjem.

Pogovori o nakupu ali najemu se nadaljujejo Pogovori z nemškim princem Luitpoldom Bavarskim o nakupu ali najemu Jadranske pivovarne se bodo nadaljevali v poletnih mesecih, potekajo pa tudi pogovori z ostalimi potencialnimi kupci.

Jadranska pivovara bo še polnila Kaltenberg pivo Pivovarna Laško na hrvaškem trgu ostaja prisotna z znamkama piv Kaltenberg in Laško Zlatorog. Jadranska pivovarna bo za hrvaški trg še dva meseca polnila Kaltenberg pivo, v tem obdobju pa bodo poiskali najbolj optimalno rešitev za nemoteno oskrbo hrvaškega trga. Na ta način bodo v Jadranski pivovarni ohranili približno 15 delovnih mest.

"Druge možnosti kot zaustavitev proizvodnje ni" V Pivovarni Laško, ki je v zadnjih desetih letih v razvoj Jadranske pivovarne vložila prek 48 milijonov evrov in pokrivala vso njeno tekočo izgubo, se zavedajo, da je odločitev za zaposlene neprijetna, vendar trenutno druge možnosti kot zaustavitev proizvodnje ni.

Blažević: Gre za igro Direktor Jadranske pivovare Nenad Buljan je sklical novinarsko konferenco, na kateri so bili tudi predstavniki zaposlenih v splitski pivovari, ki so nasprotovali ustavitvi proizvodnje in izdelavi seznama odvečnih delavcev. Regionalni predstavnik sindikata zaposlenih v kmetijstvu, živilski in tobačni industriji ter vodnem gospodarstvu Ivica Blažević je dejal, da gre za "igro".

"Želim verjeti, da lastnik še naprej namerava prodati pivovaro" "Želim verjeti, da slovenski lastnik še naprej namerava prodati pivovaro. Obstajajo resni vlagatelji, kot je združenje malih nemških pivovarjev Holding BBC," je povedal Blažević. Izrazil je razočaranje nad omenjenim nemškim princem, ker je nemški podjetnik, po Blaževićevih besedah, veliko obljubljal glede prihodnosti podjetja, zaenkrat pa naj ne bi nič storil. Luitpold Bavarski je tudi lastnik licence za Kaltenberg in zanimal naj bi se za dolgoročni najem pivovare.

Sindikat napovedal zasedbo tovarne Podjetniški sindikat je že pred časom napovedal nove sindikalne akcije, med drugim tudi zasedbo tovarne v primeru vstavljanja proizvodnje.

Združenje malih delničarjev onemogočilo nadaljnjo razprodajo Združenje malih delničarjev Jadranske pivovare pa je pri pristojnih pravosodnih organih v Splitu uspelo z zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero je Pivovarni Laško kot večinskemu lastniku splitske pivovarne onemogočena nadaljnja razprodaja Jadranske pivovare. Mali delničarji edine dalmatinske pivovarne so poudarili, da s svojimi dejavnostmi ne bodo ogrožali normalnega poslovanja družbe ter pogajanj večinskega lastnika Pivovarne Laško z morebitnimi kupci.

Ne spreglejte