TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2010,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 18. 2. 2010, 14.10

8 let

Onkološki inštitut zavrača informacije glede čakalnih dob

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana ni strokovno nesprejemljivih čakalnih dob za dejavnosti inštituta, med katere sodijo diagnostika in zdravljenje raka, zagotavljajo na OI.

S tem so zavrnili informacije o čakalnih dobah na centru za bolezni dojk OI, ki so se pojavile v povezavi z delom zdravnikov v drugih ustanovah. OI največ pozornosti usmerja v program Dora Na OI pojasnjujejo, da v centru za bolezni dojk v omejenem obsegu pregledujejo ženske z zelo sumljivimi znamenji v dojkah in tiste z večjo družinsko ogroženostjo za raka dojk. Onkološki inštitut sicer glavno pozornost usmerja v presejalni program raka dojk Dora, namenjen ženskam med 50 in 69 let starosti, pojasnjujejo v izjavi za javnost.

Ob ženskah s težavami zaradi dojk in ženskah, ki jih vabi program Dora, pa obstaja tudi skupina žensk, pri kateri so strokovno upravičeni pregledi na primarnem nivoju. To so ženske v omenjenem starostnem obdobju, ki pa živijo na območjih, kjer še ne poteka program Dora, nekatere ženske, starejše od 70 let in mlajše od 50 let, ter ženske s težavami z dojkami, pojasnjujejo.

"Zdravstveni sistem pregledov ne omogoča brez čakalnih dob" Kot poudarjajo na OI, tega bremena ne morejo prevzeti, saj to ni njegova vloga. Obenem priznavajo, da javni zdravstveni sistem v tem trenutku teh, sicer strokovno upravičenih pregledov, ne omogoča brez čakalnih dob. Zdravniki, ki z dovoljenjem svoje ustanove opravljajo to dejavnost v svojem prostem času v drugih ustanovah, zmanjšujejo pritisk na sicer premajhne kapacitete javnega sistema na primarnem nivoju, pojasnjujejo na OI.

Direktorica OI Ana Žličar je pojasnila, da soglasja za delo izven IO, ki jih izdajajo svojim zdravnikom, slednjim omogočajo delo pri drugem delodajalcu le izven njihovega rednega delovnega časa na inštitutu.

Miklavčič napovedal nadzor nad zdravniki Vprašanja o delu zdravnikov izven matičnega zavoda se pojavljajo že leta. Minister za zdravje Borut Miklavčič je minuli teden napovedal, da bodo morali direktorji bolnišnic opraviti nadzor nad tem, kdo med njihovimi zdravniki, ki delajo tudi pri drugih delodajalcih, ima soglasje za to.

Ne spreglejte