TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
16. 4. 2010,
11.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 16. 4. 2010, 11.02

7 let, 12 mesecev

Odločitve, tudi glede Podravke, sprejemamo samostojno

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Do zdaj skoraj neznani poslovnež s slovenskim potnim listom, Ranko Mimović, je za SiOL odgovarjal na vprašanja o svojem nedavnem nakupu dobre desetine Podravke.

Hrvaška javnost se še vedno sprašuje, kdo bi lahko stal v ozadju nedavnega nakupa 10,6-odstotnega deleža Podravke. Toda Ranko Mimović, slovenski državljan in prvi mož beograjske skupine FIA Group, ki je kupila delnice Podravke, je v ekskluzivnih odgovorih za SiOL zatrdil, da FIA Group kupuje delnice samo zase, in sicer z zahodnoevropskim kapitalom. Morebitnega poznanstva z najbolj znanim hrvaškim pripornikom in nekdanjim ministrom Damirjem Polančecom poslovnež skrbno odmerjenih besed ne komentira, a odločno zagovarja, da so svoje poslovne odločitve v FIA Group sprejemali brez vpliva Polančeca ali kakšnega tajkuna iz regije. Kdo je FIA Group? FIA Group je sestavljena iz hčerinskih podjetij, ki se ukvarjajo z naložbami v kapitalne projekte, energetiko, farmacijo, vodo, turizem in bančništvo.

Kdo je pravzaprav kupec 10,6 odstotkov delnic Podravke? Podjetje FIA Electricity, ki je del skupine FIA Group, je lastnik podjetja FIMA AMI na Malti, ki ima v lasti omenjene delnice Podravke.

Iz katerih držav izvira kapital za ta nakup? Iz Italije in Švice.

Morda kupujete za koga drugega? Omenja se Nestle … Ne. Mi kupujemo izključno za FIA Group.

Povedali ste, da bodo vaše povezave z italijanskimi skladi olajšale preboj Podravkinih izdelkov na italijansko tržišče. Kako boste to dosegli? Prek skladov imamo dobre povezave do grupacije Coop na italijanskem tržišču in ostalih trgovinskih verig, kamor bi pripeljali Podravkine izdelke. Tako bi se izboljšala in pospešila proizvodnja ter povečalo število delovnih mest.

Nekateri – predvsem hrvaški – mediji špekulirajo, da je v ozadju nakupa Podravke kapital srbskega tajkuna Miškovića … S gospodom Miškovićem nimamo stika in ga ne poznamo.

Koliko je FIA Group plačal za omenjeni delež Podravke? Ta informacija je borzno občutljiva.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da je bila kupnina bistveno višja od današnje tržne cene tega števila delnic Podravke. Zakaj je kupec pristal na takšno ceno? To je predmet poslovne politike.

Ponekod vas opisujejo kot srbskega, drugod pa kot slovenskega investitorja. Kako bi se vi opisali? Kot slovenskega državljana.

Ali je FIA Group že poslovala v Sloveniji? Ne, toda namere obstajajo.

Načrtujete naložbe v drugih državah v regiji? Namere obstajajo.

Kakšna je povezava med skupino FIA Group in italijanskim skladom Finest? Finest je lastnik podjetja FIA Invest.

Kakšni so vaši načrti s Podravko? Koliko delnic Podravke bi še želeli kupiti? Naša namera je dolgoročno ostati na hrvaškem trgu in povečati svoje deleže.

Zasledili smo, da se zanimate tudi za hrvaška podjetja na področju turizma in bančništva ... Trenutno smo v fazi finančne in pravne presoje teh podjetij.

Ali poznate Damirja Polančeca? Kakšno je vaše dosedanje sodelovanje z njim? Poslovne odločitve sprejemamo samostojno, gospod Polančec pa nima nobene vloge.

V srbskih medijih lahko beremo o nekaterih vaših projektih v Kruševcu in tudi drugod v Srbiji, ki niso bili uresničeni. Nam lahko to pojasnite? Projekt skupine FIA Group, na katerem delamo, je termoelektrarna v Kovinu, kar je največja naložba v jugovzhodni Evropi. Vrednost naložbe je 1,1 milijarde evrov, na projektu sodeluje inženiring slovenskega elektrogospodarstva, s katerim imamo podpisan memorandum o razumevanju. Na vhodu v Beograd ima Fia Invest ob avtocesti v lasti gradbeno zemljišče, kje projektiramo nakupovalno središče, hotel in bencinski servis.

Je vaš poslovni račun v Srbiji res blokiran, kot lahko to ponekod preberemo? Še enkrat bi opomnil, da je kupec podjetja Fima Ami podjetje FIA Electricity, ki je del skupine FIA Group. FIA Electricity se omenja v hrvaških medijih in ni v blokadi.

Zakaj, menite, vam je večina objav v hrvaških in srbskih medijih nenaklonjena? V državah, v katere vlagamo, imamo jasno in transparentno vizijo, določeni mediji pa so pod vplivom lokalnih interesnih skupin.

Nekaterim se zdi nenavadno, da slovenski državljan s svojim srbskim podjetjem kupuje na Hrvaškem. Podjetje ni srbsko, kapital ni srbski ali slovenski, temveč italijanski in švicarski, in nima povezave z mojo zasebnostjo.

Ne spreglejte