Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
7.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kuba predsednik Raul Castro

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 7.47

8 let

Znova izvoljeni Castro načrtuje upokojitev leta 2018

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kubanska nacionalna skupščina je za predsednika izvolila Raula Castra, ki bo tako nastopil že svoj drugi petletni mandat na tem položaju. Castro je sicer napovedal upokojitev po koncu mandata.

V nagovoru po izvolitvi je Castro dejal, da se bo upokojil po koncu mandata, ki se izteče leta 2018. Upokojitev je na nek način napovedal že v petek, ko se je pošalil na prireditvi in dejal, da bo imel, ko bo star 82 let, pravico, da se upokoji. Brata Castro na čelu Kube že od leta 1959 Za podpredsednika je bil imenovan 52-letni Miguel Diaz Canel, ki je tako nadomestil 82-letnega Joseja Machada Venturo. Diaz Canel je zdaj prvi v vrsti, ki bi na predsedniškem stolčku nadomestil Castra. Diaz-Canel, ki je po izobrazbi inženir elektrotehnike, v preteklosti pa je bil med drugim minister za izobraževanje, je namreč z 52 leti eden najmlajših obrazov v vse starejšem vodstvu komunistične partije. Član politbiroja je postal leta 2003, lani pa se je v javnosti vse pogosteje pojavljal ob Castru in s tem že takrat sprožil ugibanja, da naj bi ga prav on nasledil na čelu države. Castro je dejal, da promocija Diaza Canela "predstavlja zadnji korak pri spremembah prihodnjega vodstva države, ki naj bi ga zaznamoval prenos najvišjih položajev na "nove generacije". Brata Castro sicer Kubo vodita že vse od revolucije leta 1959, ko je bil odstavljen Fulgencio Batista.

Zasedanja v parlamentu se je udeležil tudi brat Raula in nekdanji predsednik Fidel Castro, ki je s svojo prisotnostjo presenetil, saj se v javnosti ne pojavlja več pogosto.

Cuba in ZDA: državi brez diplomatskih odnosov V letih, ko je bil na oblasti, je Raul Castro omilil nekatere omejitve glede osebne svobode. Med drugim je tako odpravil prepoved imetja mobilnih telefonov in računalnikov po domovih. Prav tako je odpravil drage vizume, ki so jih morali kupiti državljani, če so želeli kot turisti potovati v druge države.

V svojem govoru je še poudaril: "Nisem bil izbran za predsednika za to, da bi obnovil kapitalizem na Kubi. Bil sem izbran za to, da vodim, ohranjam in nadaljujem odlični socializem, ne da ga uničim."

Kuba se že vse od razpada Sovjetske zveze 1991 bori z gospodarskimi težavami in se pri tem močno opira na pomoč leve venezuelske vlade. Medtem odnos med Havano in ZDA še vedno ostaja enak. Gre za državi brez diplomatskih odnosov, ameriška gospodarska blokada pa še vedno velja.

Ne spreglejte