Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2013,
17.18

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Češka vlada imenovanje premier

Torek, 25. 6. 2013, 17.18

5 let

Zeman za začasnega premierja imenoval Jiřija Rusnoka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ekonomist in nekdanji češki finančni minister Jiří Rusnok je nov predsednik češke vlade. Predsednik Miloš Zeman je namreč 52-letnika imenoval za predsednika prehodne vlade.

Finančni strokovnjak bo sedaj državo vodil do novih volitev. Rusnuk je tako nasledil Petra Nečasa, ki je odstopil zaradi korupcijskega škandala.

Zemanova odločitev, da za premiera imenuje svojega svetovalca za finančne zadeve, pa po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA nakazuje na to, da predsednik rešitev za vladno krizo vidi v tehnični vladi. Da ima Zeman namero nastaviti tehnično vlado, je bilo sicer znano, saj je po pogovorih s strankarskimi voditelji konec tedna namignil, da si želi vlade, v kateri bi bili tudi predstavniki delodajalcev in sindikatov. Stranke dosedanje koalicije pa so to možnost kritizirale.

"Priznan in spoštovan ekonomist" "Rusnok je priznan in spoštovan ekonomist," je novega premiera pred novinarji danes hvalil Zeman. Rusnok in Zeman sta kot glavno nalogo bodoče vlade izpostavila pripravo državnega proračuna za leto 2014.

Rusnok pa kljub temu, da bo vodil tehnično vlado, ni politični novinec. Med letoma 2001 in 2002 je bil finančni minister v takratni socialdemokratski (CSSD) vladi Zemana. Nato je bil leta 2002 in 2003 minister za trgovino in industrijo v vladi Vladimira Spindla (CSSD).

Leta 2003 je Rusnok poskušal prevzeti vodstvo CSSD, a mu na strankarskemu kongresu ni uspelo premagati Spindla. Nato se je odpovedal svojemu poslanskemu stolčku in se je umaknil iz politike, čeprav doslej še ni razkril, ali je izstopil iz CSSD.

Vlado bo predstavil najkasneje v 14 dneh Zeman je z izbiro Rusnoka zavrnil ponudbo vladnih strank, ki so želele nadaljevati s svojo desnosredinsko vladno koalicijo, a tokrat s konservativno predsednico spodnjega doma parlamenta Miroslavo Nemcovo na čelu vlade. Nemcovo je za položaj predlagala Nečasova Demokratska državljanska stranka (ODS).

Rusnok je že napovedal, da bo svojo vlado predstavil najkasneje v 14 dneh. V 30 dneh mora sicer prestati glasovanje o zaupnici. Nove redne volitve pa bodo po prestanem glasovanju možne šele maja 2014. A parlamentarne stranke so pred tem izrazile večjo naklonjenost predčasnim volitvam. Najhitreje bi to dosegli s samorazpustitvijo parlamenta, kar bi privedlo do volitev čez 60 dni. Predčasne volitve bi tako lahko bile konec poletja ali v začetku jeseni.

Nečas odstopil zaradi korupcijskega škandala Dosedanji premier Nečas je prejšnji ponedeljek uradno odstopil zaradi korupcijskega škandala, v katerega je bila vpletena njegova tesna sodelavka, vodja njegovega urada Jana Nagyova, ki ji med drugim očitajo, da je za osebne interese uporabila vojaško obveščevalno službo za nezakonito zasledovanje Nečasove soproge.

Ne spreglejte