Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 2. 2024,
8.45

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

napad Velika Britanija ZDA Hutiji Jemen

Nedelja, 4. 2. 2024, 8.45

2 meseca, 3 tedne

121. DAN VOJNE V IZRAELU

ZDA: Ni še konec, v načrtu so dodatni napadi na proiranske cilje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
F 16 ameriška vojska lovec letalo letala | Na vprašanje o civilnih žrtvah ameriških napadov je Sullivan dejal, da jih ne more potrditi, so pa cilji, ko so jih napadli, po njegovih besedah povsem legitimni. | Foto Guliverimage

Na vprašanje o civilnih žrtvah ameriških napadov je Sullivan dejal, da jih ne more potrditi, so pa cilji, ko so jih napadli, po njegovih besedah povsem legitimni.

Foto: Guliverimage

ZDA bodo nadaljevale povračilne ukrepe proti proiranskim skupinam v Iraku in Siriji, je danes napovedal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Ni pa hotel govoriti o tem, ali načrtujejo tudi napade na cilje v Iranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudarki dneva:

17.20 ZDA bodo nadaljevale napade na proiranske cilje
12.52 Izgnani umetnik Ai Weiwei primerja diskurz v Gazi s cenzuro na Kitajskem
12.45 Nemec ranjen v spopadu v Berlinu
11.49 Izraelska vojska v zadnjem dnevu v Gazi ubila najmanj 127 ljudi
8.45 ZDA in Velika Britanija izvedle tretji skupni napad na hutijevske cilje

17.20 ZDA bodo nadaljevale napade na proiranske cilje

"Ni še konec. Nameravamo izvesti dodatne napade ter sprejeti dodatne ukrepe, s katerimi bomo dali jasno sporočilo, da se bodo ZDA odzvale, če bodo ameriške sile napadene," je za televizijo NBC dejal Sullivan.

ZDA so skupaj z Veliko Britanijo v soboto napadle cilje proiranskih hutijevcev v Jemnu, pred tem so v petek napadle položaje proiranskih milic v Iraku in Siriji. Slednje je bilo odgovor na napad na ameriške vojake v Jordaniji pred tednom dni, v katerem so bili ubiti trije vojaki.

Na vprašanje, ali ZDA izključujejo neposredne napade na Iran, je svetovalec za nacionalno varnost dejal: "Ne bom na televiziji govoril o tem, kaj je oziroma česa ni na mizi."

"Če se bodo odločili neposredno odgovoriti ZDA, pa bodo z naše strani dobili hiter in odločen odgovor," je dodal.

12.52 Izgnani umetnik Ai Weiwei primerja diskurz o Gazi s cenzuro na Kitajskem

Izgnani kitajski umetnik Ai Weiwei kritizira politično cenzuro na Zahodu in vleče vzporednice med trenutnim javnim diskurzom in Kitajsko v času Mao Cetunga.

Umetnik je za britansko televizijo Sky News spregovoril o odpovedi njegove razstave v Londonu novembra lani po komentarjih, ki jih je podal na družbenih medijih glede izraelsko-palestinskega konflikta.

V objavi, ki je bila pozneje izbrisana, je Ai trdil, da je bil "občutek krivde zaradi preganjanja judovskega ljudstva" prenesen in uporabljen proti arabskemu svetu. Dejal je tudi, da ima judovska skupnost velik vpliv v medijih.

V pogovoru za Sky News je Ai dejal, da je bila objava odgovor na vprašanje na platformi X. Ai trdi, da so govorjenje, šale in podajanje mnenj običajno na družbenih omrežjih sprejeti. "Danes vidim toliko ljudi, ki podajo svoje mnenje, da dobijo odpoved in jih cenzurirajo."

Umetnik, čigar družina je bila izgnana s Kitajske, ko je bil star eno leto, je potegnil vzporednice med takratnimi razmerami na Kitajskem in današnjimi razmerami na Zahodu.

"Odrasel sem v hudi politični cenzuri," je povedal za Sky News. "Zdaj se zavedam, da danes na Zahodu počnete popolnoma enako."

Umetnik je za britansko televizijo Sky News spregovoril o odpovedi njegove razstave v Londonu novembra lani po komentarjih, ki jih je podal na družbenih medijih glede izraelsko-palestinskega konflikta. | Foto: Reuters Umetnik je za britansko televizijo Sky News spregovoril o odpovedi njegove razstave v Londonu novembra lani po komentarjih, ki jih je podal na družbenih medijih glede izraelsko-palestinskega konflikta. Foto: Reuters

12.45 Nemec ranjen v spopadu v Berlinu

30-letni Nemec je bil hospitaliziran po pretepu s kolegom študentom zaradi spora o izraelsko-palestinskem konfliktu, je sporočila berlinska policija.

Kot poroča Deutsche Welle, se je moški v soboto zvečer v paru sprehajal po berlinskem okrožju Mitte, ko sta po podatkih policije naletela na 23-letnega študenta.

Med moškima je prišlo do prepira, pri čemer je 23-letnik 30-letnika s pestjo udaril v obraz, nato pa ga brcnil, ko je ta obležal na tleh.

Mlajši moški je nato s kraja pobegnil. Kasneje so ga našli na domačem naslovu, je sporočila policija in dodala, da so iz njegove hiše "zaplenili dokaze", vključno s pametnim telefonom. Preiskava dogodka še poteka.

30-letnika so odpeljali v bolnišnico, ker je utrpel zlome obraza, so sporočile oblasti, njegovo življenje pa naj ne bi bilo ogroženo.

Policija je sporočila, da je starejši moški Jud, ki naj bi imel proizraelske poglede na družbenih medijih. Mlajši moški je bil opisan kot propalestinsko usmerjen.

11.49 Izraelska vojska v zadnjem dnevu v Gazi ubila najmanj 127 ljudi

Izraelske obrambne sile so v zadnjem dnevu po podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva v Gazi ubile najmanj 127 in ranile 178 ljudi. Izrael pa je danes sporočil, da je izraelska vojska so v bližini mesta Han Junis ubila tudi več borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah izraelskih obrambnih sil so v raketnem napadu ubili Hamasovega ostrostrelca, pripadniki izraelske vojske pa so v Han Junisu napadli tudi oporišče Hamasove brigade Han Junis in zasegli več kosov orožja in vojaške opreme.

Več Hamasovih ciljev v bližini Han Junisa, kjer naj bi se po izraelskih trditvah zadrževalo večje število Hamasovih borcev, je napadla tudi izraelska mornarica.

Od začetka izraelskega obstreljevanja Gaze po Hamasovem napadu na južni Izrael 7. oktobra je po poročanju dpa umrlo 27.365 Palestincev, ranjenih je 66.630 ljudi.

8.45 ZDA in Velika Britanija izvedle tretji skupni napad na hutijevske cilje

Ameriške in britanske sile so v soboto izvedle nov napad na cilje hutijevcev v Jemnu. Gre za tretji tovrstni skupni napad, po navedbah ameriških predstavnikov so napadli 36 hutijevskih ciljev na 13 krajih v Jemnu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina je cilj napadov hutijevcev, ki jih podpira Iran, onemogočiti nadaljevanje napadov na ladje v Rdečem morju.

"Koalicijske sile so napadle 13 krajev, kjer imajo hutijevci nameščeno orožje, raketne sisteme, radarje ter sisteme protizračne obrambe," je dejal Austin.

ZDA niso navedle krajev, kjer so potekali napadi, a po navedbah lokalnih medijev so bile tarča napada jemenska prestolnica Sana in še nekatera druga mesta.

Napad je potrdila tudi britanska vojska, ki je sporočila, da so britanska letala napadla dva nadzorna centra za izvajanje napadov in prepoznavo dronov.

Napad je potrdila tudi britanska vojska, ki je sporočila, da so britanska letala napadla dva nadzorna centra za izvajanje napadov in prepoznavo dronov.

Hutijevski uporniki so danes napovedali, da bodo na napad odgovorili. Novi napadi ne bodo omajali podpore hutijevcev palestinskemu narodu v Gazi ter ne bodo nekaznovani, je dejal njihov predstavnik Jahja Sare.

Hutijevci pravijo, da so njihovi napadi na ladje v Rdečem morju odgovor na izraelsko ofenzivo v Gazi oziroma izraz solidarnosti s Palestinci.

ZDA so sicer pred tem v petek napadle tudi 85 ciljev v Siriji in Iraku v odgovor na napad proiranske milice na ameriško oporišče v Jordaniji pred tednom dni, v katerem so bili ubiti trije ameriški vojaki.

Kijev, napad, droni
Novice ZDA pri Jemnu sestrelile osem brezpilotnih letal, štiri uničile na tleh
Rakete dolgega dosega ATACMS
Novice Rusija po povračilnih napadih ZDA zahteva izredno sejo Varnostnega sveta ZN
Ameriška vojska mornarica
Novice ZDA izbrale tarče za povračilni napad, Iran umika vojake
Iran
Novice Ameriške sile napadle proiranske cilje v Iraku
Ne spreglejte