Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 2. 2016,
19.46

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ZDA Rusija Sirija upanje

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 19.46

1 leto, 4 mesece

ZDA in Rusija dosegli dogovor o premirju v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prekinitev sovražnosti v Siriji bo začela veljati v soboto opolnoči. Prekinitev ognja ne bo veljala za skrajno Islamsko državo, Fronto Al Nusra in druge teroristične skupine.

Kot so sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva, sta se ZDA in Rusija dogovorili o pogojih za prekinitev sovražnosti v Siriji. Ameriški državni sekretar John Kerry je ob tem vse strani pozval, naj v celoti izpolnijo te pogoje.

Sirska vlada in opozicijske skupine se morajo o tem, ali bodo spoštovale prekinitev ognja, izreči do petka opoldne, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je pozdravil dogovor in ga označil za dolgo pričakovan signal upanja. Vse strani je pozval, naj ga spoštujejo.

Obama in Putin za učinkovito prekinitev ognja v Siriji Ameriški predsednik Barack Obama in ruski predsednik Vladimir Putin sta se o dogovoru pogovarjala po telefonu. Iz Bele hiše so sporočili, da sta predsednika govorila o skupnih prizadevanjih za učinkovito prekinitev ognja v Siriji. "To je trenutek priložnosti in upamo, da ga bodo vse strani izkoristile," je izjavil tiskovni predstavnik Josh Earnest, a hkrati opozoril, da bo dogovor težko uresničiti. Putin pa je izjavil, da bo naredil vse, da bo Damask spoštoval dogovor o prekinitvi ognja. "Naredili bomo vse, kar je treba, z Damaskom in legitimnimi sirskimi oblasti. Računamo na ZDA, da bodo naredile enako s svojimi zavezniki in skupinami, ki jih podpirajo," je dejal v televizijskem nagovoru.

Al Asad za 13. april razpisal volitve Sirski predsednik Bašar al Asad je kmalu po sprejetem dogovoru o prekinitvi sovražnosti sporočil, da bodo parlamentarne volitve v državi izvedli 13. aprila. Ob tem je izdal odlok, ki vključuje dodelitev sedežev za vsako od sirskih pokrajin. Zadnje parlamentarne volitve so v Siriji sicer potekale maja 2012.

Ne spreglejte