Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 11. 2018,
10.21

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39

1

Natisni članek

Natisni članek

prebežnik azil Mehika ZDA

Sobota, 24. 11. 2018, 10.21

5 let, 10 mesecev

Zaradi prebežnikov v Tijuani razglasili humanitarno krizo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39

1

Prebežniki v Tijuani | Med ljudmi, ki so se na poti do ZDA zatekli v Tijuano, so tudi številni otroci. | Foto Reuters

Med ljudmi, ki so se na poti do ZDA zatekli v Tijuano, so tudi številni otroci.

Foto: Reuters

Župan mehiškega mesta Tijuana Juan Manuel Gastelum je zaradi prihoda pet tisoč prebežnikov iz Srednje Amerike razglasil humanitarno krizo. Za pomoč pri obravnavi ljudi, ki bi lahko v tem obmejnem mestu ostali tudi več mesecev, je zaradi neodzivnosti mehiške zvezne vlade zaprosil tudi Združene narode (ZN).

Kot je v petek lokalnim medijem povedal Juan Manuel Gastelum, je v mesto prišlo 4.976 prebežnikov. Mehiška zvezna vlada je po njegovih besedah za reševanje razmer na tem območju namenila malo pomoči, sam pa za obravnavo prebežnikov ne bo zapravljal javnih sredstev mesta, je dejal župan Tijuane. "Nimamo zadostne in potrebne infrastrukture, da bi ustrezno poskrbeli za te ljudi, jim dali dostojen prostor," je poudaril Gastelum.

Donald Trump
Novice Trump nima dokaza o osebah z Bližnjega vzhoda v karavani migrantov

Če bodo stvari ušle izpod nadzora, Trump grozi z zaprtjem meje

Mehiška vlada namerava po njegovih navedbah v Tijuano poslati 20 ton sredstev, vendar bo tri četrtine omenjenih sredstev namenjenih okrepitvi meje, le pet ton sredstev pa bo namenjenih pomoči prebežnikom.

Gastelum je vlado hkrati okrcal, da groženj ameriškega predsednika Donalda Trumpa ne jemlje resno. Ta je v četrtek dejal, da bo zaprl mejo, če bodo razmere na tem območju ušle izpod nadzora.

Prebežniki bi lahko v Tijuani na pogovor s predstavnikom ZDA in vložitev prošnje za azil čakali tudi po več mesecev. | Foto: Reuters Prebežniki bi lahko v Tijuani na pogovor s predstavnikom ZDA in vložitev prošnje za azil čakali tudi po več mesecev. Foto: Reuters

Tijuanska vlada je zaradi prebežnikov v četrtek zahtevala pomoč urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev. Večji del skupine ljudi, ki se je sredi oktobra iz Hondurasa podala proti ZDA, so sicer z odprtimi rokami sprejeli v številnih mestih na poti do meje.

Donald Trump
Novice Trump napovedal, da bo na mejo z Mehiko poslal vojsko

Na pogovor s predstavnikom ZDA bi lahko čakali tudi več mesecev

V Tijuani bi lahko ljudje, ki bežijo pred nasiljem in revščino v domovini, ostali več mesecev, preden bi sploh dobili priložnost pogovora s predstavnikom ZDA, da bi lahko zaprosili za azil.

Večina prebežnikov je v Tijuani nastanjenih v improviziranih zatočiščih na športnih stadionih. Med drugim jim po svojih močeh pomagajo lokalne cerkve, posamezni prebivalci in različne organizacije.

migranti, ZDA, Mehika
Novice Nezakoniti migranti v ZDA brez možnosti azila
Ne spreglejte