Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
16. 10. 2013,
16.24

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Velika Britanija Anglija Bank of England zaposlovanje evro dolar

Sreda, 16. 10. 2013, 16.24

1 leto, 8 mesecev

Zaposlovanje na Otoku narašča, življenjski standard temu ne sledi

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanci, predvsem tisti, ki niso naklonjeni uvedbi skupne evropske valute, so ob pogledu na sredozemske evropske države še toliko bolj veseli pozitivnih znamenj britanskega gospodarstva.

V primerjavi z večino držav Evropske unije je okrevanje gospodarstva Velike Britanije veliko hitrejše, spodbudni pa so podatki o nižanju brezposelnosti na Otoku, upadla je pod osem odstotkov.

Še več, prejšnji mesec je v primerjavi z avgustom kar 41.700 Britancev manj zahtevalo podporo za brezposelne, kar je največji tovrstni upad v zadnjih dobrih 16 letih in pozitivno presenečenje celo za najbolj optimistične predhodne napovedi. Da ne gre le za kratkotrajen preblisk, dokazuje podatek, da se je tudi avgusta v primerjavi z julijem število zahtevkov zmanjšalo za dodatnih 41.600, je poročal Reuters.

Angleška osrednja banka je previdna Po napovedih se bo brezposelnost še naprej nižala proti psihološki meji sedem odstotkov, ki jo je guverner angleške centralne banke Mark Carney določil kot pogoj za dvig obrestne mere. Kljub velikemu optimizmu nekaterih analitikov ostajajo pri Bank of England previdni in napovedujejo, da bodo ta prag kljub krepitvi gospodarske rasti dosegli šele leta 2016. Svoje prepričanje o počasnem nižanju brezposelnosti utemeljujejo tudi s tem, da je kljub spodbudnemu manjšanju števila prejemnikov nadomestil za brezposelnost skupno število brezposelnih Britancev ostalo nespremenjeno – tako v obdobju od maja do julija kot v obdobju od junija do avgusta je znašalo 7,7 odstotka.

Denarnice še ne občutijo okrevanja Čeprav pospešeno britansko gospodarsko okrevanje že kaže blagodejne učinke na trgu dela, prebivalci tega še ne čutijo v svojih denarnicah in v svoji kupni moči. Najnovejši podatki britanskih statistikov – in tudi številni Britanci – še opozarjajo, da plače ne sledijo inflaciji: medtem ko je septembrska inflacija na letni ravni po zadnjih izračunih znašala 2,7 odstotka, to je krepko nad dvoodstotnim pragom angleške centralne banke, čiste plače niso zrasle niti za en odstotek. Državni uslužbenci so jo odnesli še slabše, saj so se njihove plače v trimesečnem obdobju, ki se je končalo avgusta, celo znižale, in sicer za pol odstotka.

Življenjski standard kot predvolilno orodje Ta razkorak med plačami in inflacijo bo gotovo pomembno oporišče laburistom, ki bodo svojo kampanjo za volitve čez dobro leto usmerili prav na življenjski standard. Ravno te volitve pa bi lahko vendarle vplivale na to, da bi dvig obrestne mere na Otoku dočakali že prej, kot bi dosegli za zdaj postavljeni prag brezposelnosti. Temu v prid govori tudi optimizem naložbenikov, ki pričakujejo, da bi ob nadaljevanju pozitivnih znamenj britanskega gospodarstva obrestno mero lahko povišali že v začetku leta 2015.

Iskalcev zaposlitve bo kmalu morda spet več Britanski trg delovne sile ostaja vendarle negotov. Starejši delajo dlje, z začetkom prihodnjega leta prenehajo veljati omejitve za zaposlovanje bolgarskih in romunskih delavcev, pričakujejo množična odpuščanja v javnih službah – to so dejavniki, zaradi katerih bi lahko število iskalcev zaposlitve v Veliki Britaniji že v kratkem začelo naraščati.

Tudi funt okreva, a je bilo tudi že boljše A finančniki ostajajo zmerni optimisti in so prepričani, da je britanski funt še vedno zanesljivejši od evra in dolarja, ker Velike Britanije ne pestijo težave (nekaterih) držav evroobmočja ali grožnja proračunske blokade, kot je v ZDA. Britanskemu funtu sicer znova raste cena, z zdajšnjo vrednostjo okoli 1,18 evra je precej nadoknadil svojo vrednost v primerjavi z razmerjem 1,142 na zadnji dan julija, a to še vedno ni 1,1979 evra, kolikor je bil britanski funt vreden 29. septembra, ko mu je nazadnje začelo zmanjkovati sape.

Ne spreglejte