Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
13. 11. 2013,
17.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Sreda, 13. 11. 2013, 17.07

8 let

Zakaj so alpske države bogatejše od skandinavskih

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Alpske države so praviloma bogatejše od skandinavskih. Le dve izjemi sta: Norveška je bogatejša od večine alpskih držav, Slovenija pa je revnejša od vseh skandinavskih držav. Kje so vzroki za to?

Po bruto domačem produktu (BDP) iz leta 2012, ki upošteva primerjavo kupne moči oziroma življenjskih stroškov, je lestvica alpskih in skandinavskih držav po bogastvu takšna:

Na prvem mestu je po podatkih Cia World Factbook majhna kneževina Liechtenstein. Državica, ki ima le 36.800 prebivalcev, je s 66.156 evri BDP na prebivalca najbogatejša alpska država in obenem najbogatejša evropska država ter druga najbogatejša država na svetu (pred njo je le Katar). Vir njenega bogastva je ugodno davčno okolje, ki je privabilo številna tuja podjetja.

Na drugem mestu je s 41.366 evri BDP Norveška. Ta skandinavska država, ki je bila pred desetletji revnejša od svoje vzhodne sosede Švedske, je v zadnjih desetletjih obogatela z nafto, ki so jo v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletje odkrili v Severnem morju. Zdaj je najbogatejša skandinavska država in bogatejša tudi od vseh alpskih držav razen Liechtensteina. Je tudi tretja najbogatejša evropska država. Švedi odhajajo s trebuhom za kruhom v deželo fjordov Če so prej Švedi zviška gledali na svoje zahodne sosede kot na ne preveč bistre reveže, zdaj v bogato Norveško odhajajo s trebuhom za kruhom. Po pisanju revije Slate je na Norveškem, ki šteje slabih pet milijon prebivalcev, od 80 tisoč do 100 tisoč Švedov, samo v Oslu 50 tisoč, kar je desetina prebivalstva norveške prestolnice. Neko švedsko mesto celo plačuje svoje brezposelne mlade, da najdejo delo v zahodni sosedi.

Na tretjem mestu alpsko-skandinavske lestvice je alpska država Švica s 34.188 evri BDP na prebivalca. Alpska konfederacija je obogatela s svojo visoko razvito industrijo, ki izdeluje izdelke z visoko dodano vrednostjo (od kemične in strojne industrije do izdelave ur), svoje so dodale tudi banke, ki imajo že tradicionalni sloves. Alpska država je po oceni Londonske mreže za davčno pravo največja davčna oaza na svetu.

Avstrija je bogatejša od Švedske Švici sledi njena vzhodna soseda Avstrija s 31.894 evri BDP na prebivalca. Naša severna soseda je turistična velesila, ki jo letno obišče 17 milijonov turistov, večinoma iz Nemčije. Nasploh ima Avstrija tesne gospodarske stike s svojo gospodarsko močno sosedo. Temelj avstrijske gospodarske moči so predvsem majhna in srednje velika podjetja.

Na petem mestu alpsko-skandinavske lestvice je Švedska s 31.006 evri BDP na prebivalca. Ta včasih revna skandinavska država je začela bogateti v času prve svetovne vojne, ko je obema vojskujočima stranema izvažala jeklo in se iz prezadolžene države spremenila v upnico drugih držav. Njen meteorski gospodarski vzpon je bil v 30. letih povezan z oboroževanjem nacistične Nemčije, tudi v času druge svetovne vojne je Hitlerjevi Nemčiji prodajala jeklo in les.

Islandija – bogata dežela potomcev Vikingov, ki so odkrili Ameriko Po drugi svetovni vojni je bila Švedska industrijska velesila in ena najbogatejših držav na svetu, a je v 70. letih začela počasi nazadovati, krivulja je šla spet navzgor po neoliberalnih reformah, ki so bile uvedene v 90. letih. Kljub temu Švedska ni več najbogatejša skandinavska država, saj jo je prehitela Norveška.

Švedski sledi Islandija, v kateri BDP na prebivalca znaša 29.526 evrov. Ta otoška država v severnem Atlantiku, ki so je v 9. stoletju poselili vikinški priseljenci iz današnje zahodne Norveške, je bila še bogatejša pred finančno krizo, ki jo je udarila leta 2008. Po nekaterih podatkih je bila celo peta najbogatejša država na svetu. Po zlomu svojega bančnega sistema in investicijskih skladov je v zadnjih letih okrevala.

Danska – nekdaj najbogatejša skandinavska država Na sedmem mestu alpsko-skandinavske lestvice je Danska s 28.342 evri BDP na prebivalca. Dežela legokock in najslavnejšega pisca pravljic Hansa Christiana Andersena je bila dolgo najbogatejša skandinavska država. Še konec 19. stoletja so na Dansko s čolni (podobno kot zdaj afriški begunci na otok Lampedusa) prihajali ekonomski begunci iz tedaj revne Švedske na drugi strani Baltskega morja.

Težko in ponižujoče življenje teh priseljencev je na primer leta 1910 opisal danski socialno angažirani pisatelj Martin Andersen Nexø v svojem romanu Pelle osvajalec. Pozneje se je razmerje moči spremenilo in je Švedska postala bogatejša od Danske, najjužnejše skandinavske države. Predzadnja Finska, zadnja Slovenija Na osmem mestu je Finska, ki ima 27.380 evrov BDP na prebivalca. Najbolj vzhodna skandinavska država se od drugih skandinavskih držav razlikuje zaradi svojega jezika, z njimi pa jo povezuje enaka zgodovina, kultura in luteranska veroizpoved. (Švedi so jo kot še pogansko deželo zasedli v t. i. drugi švedski križarski vojni v 13. stoletju in ji vladali 550 let).

Finsko je gospodarsko zelo prizadel razpad Sovjetske zveze na začetku 90. let prejšnjega stoletja, a se je hitro pobrala in zdaj slovi kot ena gospodarsko najrazvitejših držav. Še večji je bil njen sloves pred leti, in sicer zaradi svetovno znane blagovne znamke Nokia, ki je takrat doživljala svojo zlato dobo.

Na zadnjem, devetem mestu alpsko-skandinavske lestvice je Slovenija, ki ima 21.238 evrov BDP na prebivalca. Je edina od alpskih držav, ki je imela pred letom 1990 socialistični sistem.

Ne spreglejte