SiolNET. Novice Svet
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za ZDA zaostruje denarno politiko tudi Hongkong

0,13

termometer

Hongkong
Cene nepremičnin so trenutno precenjene v skoraj vseh velikih urbanih središčih razvitih držav, največje tveganje, da se bo nepremičninski balon razpočil, pa po zadnjih analizah sodeč obstaja v Hongkongu. Foto: Reuters

Obdobje poceni denarja se v Hongkongu končuje. Dve od največjih tamkajšnjih bank sta v odzivu na sredino ukrepanje ameriške centralne banke tudi sami zvišali svojo posojilno obrestno mero. Prvo zvišanje obrestnih mer v zadnjih 12 letih bi lahko močno prizadelo hongkonški nepremičninski trg, pravijo analitiki.

Banki HSBC in Standard Chartered sta se za zvišanje obrestnih mer odločili potem, ko je agencija HKMA, ki deluje kot centralna banka Hongkonga, tako kot običajno sledila zvišanju obrestnih mer v ZDA in podražila posojanje denarja. Tečaj hongkonškega dolarja je namreč vezan na tečaj ameriškega dolarja.

Najprej je HSBC svojo posojilno obrestno mero zvišala s pet na 5,125 odstotka, nato pa še Standard Chartered s 5,25 na 5,375 odstotka.

"Današnja sprememba obrestnih mer zaznamuje začetek normalizacije lokalnih obrestnih mer in verjamemo, da je Hongkong nanjo dobro pripravljen," je dejala glavna izvršna direktorica HSBC v Hongkongu Diana Cesar.

Pričakovati je, da bo ukrepanju njene banke sledilo še več poslovnih bank in zvišalo svoje posojilne obrestne mere. To pa pomeni višje obroke za odplačila posojil.

xi jinping, donald trump Novice Kitajska zavrnila očitke o vmešavanju v ameriške kongresne volitve

Hongkonški finančni minister napovedal konec obdobja nizkih obrestnih mer

Ameriška centralna banka je v sredo zvečer zvišala svojo ključno obrestno mero že tretjič letos, kar je pojasnila s trdnim položajem ameriškega gospodarstva in trga dela.

Da se obdobje nizkih obrestnih mer končuje, je na začetku tedna na svojem blogu državljane posvaril tudi hongkonški finančni minister Paul Chan. Kot je zapisal, se bo obdobje nizkih obrestnih mer "kmalu končalo".

"Po nekaterih podatkih sodeč se nepremičninski trg v zadnjih tednih ohlaja, pri čemer se znižujejo tako cene kot obseg transakcij," je zapisal in dodal, da morajo biti prebivalci pozorni na tveganje morebitnega upada na nepremičninskem trgu.

Cene nepremičnin so trenutno precenjene v skoraj vseh velikih urbanih središčih razvitih držav, največje tveganje, da se bo nepremičninski balon razpočil, pa po zadnjih analizah sodeč obstaja v Hongkongu. Kot kaže raziskava banke UBS z naslovom Global Real Estate Bubble Index, je Hongkong letos na vrhu najbolj precenjenih mest prehitel Toronto.

Po zvišanju obrestnih mer so se tečaji delnic nepremičninskih družb na borzi v Hongkongu občutno znižali.

Trump in Abe za začetek pogajanj o trgovinskem sporazumu

Ameriški predsednik Donald Trump in japonski premier Shinzo Abe sta se v sredo v New Yorku dogovorila za začetek pogajanj o dvostranskem trgovinskem sporazumu. Trump je po poročanju japonske tiskovne agencije Kyodo tudi privolil, da ZDA proti Japonski za zdaj ne bodo uvedle morebitnih novih carin na vozila in avtomobilske dele.

WTO ob krepitvi napetosti manj optimistična glede mednarodne trgovine

Obseg mednarodne trgovine se bo v letošnjem in prihodnjem letu krepil počasneje od dosedanjih pričakovanj, je danes sporočila Svetovna trgovinska organizacija (WTO). Pesimizem na globalni parket vnašajo carine in proticarine med ZDA in drugimi velikimi svetovnimi gospodarstvi.

Obseg globalne trgovinske menjave (uvoza in izvoza) blaga naj bi se letos okrepil za 3,9 odstotka, navaja WTO. Aprila je organizacija še računala na 4,4-odstotno rast.

Prihodnje leto bo stopnja rasti 3,7-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj od spomladanske napovedi.

"Nekatera tveganja, ki smo jih navajali (aprila), so se od takrat materializirala, še posebej porast v dejanskih in predlaganih trgovinskih ukrepih, usmerjenih proti vrsti izvoznih dobrin velikih gospodarstev," navaja organizacija s sedežem v Ženevi.

Carine so imele doslej malo neposrednega učinka, a so ustvarile ozračje negotovosti, ki bi že lahko vodilo k zmanjšanju investicij, še dodajajo analitiki organizacije.

"Medtem ko rast trgovine ostaja močna, znižanje napovedi odraža povečanje napetosti, ki jih opažamo med velikimi trgovinskimi partnericami," je v izjavi zapisal generalni direktor WTO Roberto Azevedo. "Bolj kot kadarkoli prej je pomembno, da vlade presežejo medsebojne razlike in so v svojih potezah zadržane," je dodal.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin