Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 5. 2014,
12.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenci v tujini

Sobota, 24. 5. 2014, 12.11

7 let, 12 mesecev

Za pol manj denarja lahko na Kitajskem uživaš enak standard kot v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"So malenkosti, s katerimi se pač sprijazniš. Generalno gledano pa mi na Kitajskem ne manjka praktično nič in se da brez večjih odrekanj povsem normalno živeti," pravi Tomaž Mori.

Kitajska sicer ni bila na vrhu njegovih želja, a ker je bila ravno priložnost, jo je Tomaž Mori zagrabil z obema rokama. Priložnost se mu je ponudila lani novembra, ko so mu v podjetju Cablex-M iz Mežice za štiri leta ponudili mesto komercialno-tehničnega vodje v podružnici v Xuzhou v kitajski provinci Jiangsu.

Priložnost, s katero lahko samo pridobiš Zaradi želje po novih izzivih in možnostih nabiranja novih delovnih izkušenj je bil priložnosti vesel, saj ima priložnost spoznati novo kulturo, razširiti obzorja in spoznati novo delovno okolje. "Menim, da lahko samo pridobim," pravi Tomaž.

Ob ponujeni priložnosti je imel le eno skrb, kako se bo odzvala partnerica. "Ne predstavljam si življenja brez nje, obenem se še kako zavedam, da bi najina zveza v tako dolgem časovnem obdobju težko preživela," pripoveduje Tomaž, ki pa se je nazadnje lahko oddahnil. Njegovo dekle oziroma zdaj že žena se je namreč kljub redni zaposlitvi v Sloveniji odločila, da se mu poleti pridruži.

Največ preglavic z onesnaženim zrakom in jezikom Na novo življenje na Kitajskem se Tomaž še pripravlja. Ker je bil pred leti na dopustu v Vietnamu, je vsaj delno vedel, kaj ga v Aziji čaka, najbolj ga je razočaral onesnažen zrak. Kitajcem namreč manjka ekološke ozaveščenosti, dodaten minus k temu je hitra rast industrije. "Situacija se izboljša, ko se izogneš večjim mestom, a je to bolj slaba tolažba, saj večji del dneva preživimo znotraj svojega mesta."

Še večje preglavice mu povzroča jezik, saj le redki domačini zunaj Pekinga in Šanghaja govorijo angleško. "V treh mesecih mi je uspelo v Xuzhouju najti le enega taksista, ki je vsaj za silo govoril nekaj malega angleščine," pravi Tomaž, ki ugotavlja, da brez jezikovnega znanja ne bo šlo. Zadal si je cilj, da bo pred vrnitvijo v Slovenijo tekoče govoril kitajsko.

Draga stanovanja in poceni hrana Ob prihodu v Jiangsu je Tomaža sicer najbolj šokiral hiter razvoj mest in infrastrukture. V praktično vseh mestih, ki mu jih je doslej uspelo obiskati, se stolpnice in trgovinska središča gradijo kot za stavo. "Prav neverjetno je, kako hitro vse napreduje. Delajo neprestano, stroji brnijo 24 ur na dan vse dni v tednu."

Zaradi množične gradnje je stanovanj na pretek, kljub temu pa ta niso najbolj poceni, pravi Tomaž. Je pa zato predvsem za slovenske razmere približno dvakrat cenejša hrana in druge dobrine. A le domači proizvodi, kar je uvoženo, je dražje. Sicer se na Kitajskem brez večjih odrekanj da povsem normalno živeti, za približno enak življenjski slog kot v Sloveniji pa se da preživeti s pol manj sredstvi.

Nelojalni delavci in pozornosti potrebni partnerji 33-letni inženir elektrotehnike, ki v proizvodnem podjetju na Kitajskem v slovenski lasti skrbi za prodajo, se prilagaja tudi na novo poslovno okolje. Kot pravi, se je Kitajcem kot poslovnim partnerjem treba precej bolj posvetiti kot Evropejcem, vedno jih je treba dobro pogostiti, si z njimi ogledovati lokalne znamenitosti, šele nato se na večerjah sklepajo posli. Do tujcev so sicer bolj zadržani in raje sodelujejo s kitajskimi partnerji, pravi Tomaž.

Na drugi strani so delavci v proizvodnji spretnejši in hitrejši od Slovencev, dobri so v posnemanju, medtem ko jim manjka inovativnosti. Največja težava je sicer njihova nelojalnost, saj se večkrat zgodi, da se delavec brez opozorila sploh ne prikaže na delovnem mestu. Pač zato, ker je dobil drugo službo ali se preselil, razlaga Tomaž.

Od Slovenije se poskuša čim bolj izolirati Dolgoročnih načrtov za prihodnost Tomaž ne dela, na Kitajskem namerava ostati štiri leta, za kolikor ima tudi sklenjeno pogodbo, kaj dlje pa verjetno ne bo ostal. Želi namreč videti in izkusiti življenje še v drugih deželah. Slovenijo pa namerava obiskati dvakrat letno, da obišče starše in prijatelje.

"Drugače pa Slovenije ne pogrešam preveč, sploh pa ne naše katastrofalne situacije s politiko. Ob vseh nesmislih in nesposobnostih naših vrlih politikov nimam niti nobene želje, da bi dnevno bral novice, kaj se dogaja v Sloveniji. Tu pa tam malce preletim, drugače pa se poskušam čim bolj izolirati od tega," o svoji domovini pravi Tomaž.

Ne spreglejte