Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 1. 2011,
8.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 1. 2011, 8.37

8 let

Za izlitje nafte v Mehiškem zalivu krive sistemske težave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eksplozija naftne ploščadi v Mehiškem zalivu aprila lani, po kateri je v morje izteklo na milijone litrov nafte, je bila posledica sistemske težave industrije in vlade.

To je v objavljenem končnem poročilu ugotovila posebna komisija za preiskavo vzrokov eksplozije. Ob tem je pozvala k spremembi zakonodaje na tem področju. Poročilo sedemčlanske komisije, ki jo je maja lani imenoval ameriški predsednik Barack Obama, obsega 380 strani in priporoča ukrepe, ki bi jih bilo treba sprejeti za zmanjšanje možnosti ponovitve podobnih dogodkov. V eksploziji na naftni ploščadi družbe BP Deepwater Horizon 20. aprila lani je umrlo 11 ljudi, v Mehiški zaliv pa je izteklo na milijone litrov nafte, kar je povzročilo največjo okoljsko katastrofo na območju.

Napačne presoje in sistemske pomanjkljivosti

H katastrofi naj bi prispevale napačne presoje naftne industrije in vlade, kakor tudi sistemske pomanjkljivosti. Sopredsednik komisije, nekdanji demokratski guverner Floride in zvezni senator iz te države Bob Graham je na novinarski konferenci v Washingtonu povedal, da naftna industrija ni sama odgovorna za katastrofo, ampak ji ni bila kos niti vlada. Notranje ministrstvo namreč ni imelo na voljo dovolj strokovnjakov, da učinkovito uveljavi lastne regulacije.

Tudi drugi sopredsednik komisije, nekdanji republikanski upravitelj agencije za zaščito okolja William Reilley je povedal, da bi bilo treba sprejeti višje standarde za industrijo po vzoru Norveške in Velike Britanije. Komisija je ugotovila, da ne vlada ne industrija nista bila pripravljeni na odgovor na katastrofo, saj nista imeli primerne opreme in znanja, da bi pravočasno ustavili iztekanje nafte.

Zanašanje na znanost

Graham je povedal, da trenutno politično ozračje ni naklonjeno poostritvi pravil, vendar pa bo to nujno. Komisija priporoča ustanovitev posebnega urada za ureditev vrtanja za nafto znotraj notranjega ministrstva, ki bi ga vodil direktor z določenim mandatom, ki bi bil tako manj izpostavljen ekonomskim in političnim pritiskom. Ministrstvo mora zaposliti več vrhunskih strokovnjakov in se pri ukrepih bolj zanašati na znanost.

Lansko razdelitev službe za upravljanje z minerali v dva dela je komisija pozdravila, vendar označila za nezadosten ukrep. Službo so razdelili v del, ki izdaja dovoljenja industriji in v del, ki jo regulira. Tudi naftna industrija bi morala ustanoviti poseben odbor za nadzor in varnost po vzoru jedrske in kemične industrije, kongres pa mora nujno povišati zgornjo mejo za plačilo škode.

Poročilo komisije so pozdravile okoljevarstvene organizacije, republikanci v kongresu pa so večinoma proti, ker priporoča nova pravila in poziva k pospešenemu razvoju alternativnih virov energije. Graham je povedal, da bodo ob sedanji porabi domače vire nafte porabili do leta 2031, zato so novi viri energije nujni.

Ne spreglejte