Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2024,
11.43

Osveženo pred

1 ura, 36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Natisni članek

kandidati Evropska komisija Marta Kos

Četrtek, 10. 10. 2024, 11.43

1 ura, 36 minut

Vsem 26 kandidatom prižgali zeleno luč. Od Marte Kos zahtevali dodatna pojasnila.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,70
Marta Kos | Od 23 kandidatov, tudi od slovenske kandidatke Marte Kos, so zahtevali dodatna pojasnila.  | Foto STA

Od 23 kandidatov, tudi od slovenske kandidatke Marte Kos, so zahtevali dodatna pojasnila.

Foto: STA

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve (Juri), ki je preverjal morebiten konflikt interesov pri kandidatih za bodoče člane Evropske komisije, je danes vsem kandidatom prižgal zeleno luč za zaslišanje pred pristojnimi parlamentarnimi odbori, so sporočili iz parlamenta. V političnih skupinah Zelenih in Levice so bili sicer kritični do postopka.

Odbor Juri je danes zaključil postopek preverjanja morebitnega konflikta interesov pri kandidatih za evropske komisarje. Po prvi seji, ki je potekala pred enim tednom, je od 23 kandidatov, tudi slovenske kandidatke Marte Kos, zahteval dodatna pojasnila.

Odbor Evropskega parlamenta za zunanje zadeve (Afet) bo slovensko kandidatko za evropsko komisarko Marto Kos zaslišal v četrtek, 7. novembra, so danes odločili predsednica parlamenta Roberta Metsola in vodje političnih skupin. Zaslišanja se bodo sklenila z nastopom kandidatov za podpredsedniške položaje v torek, 12. novembra.

Vsem 26 kandidatom so prižgali zeleno luč 

S pojasnili je bila očitno večina članov odbora zadovoljnih, saj so danes vsem 26 kandidatom prižgali zeleno luč za zaslišanja pred pristojnim parlamentarnim odborom oziroma odbori.

"Odbor Juri je opravil nepristransko in poglobljeno analizo izjav komisarskih kandidatov o interesih, v okviru katere je preveril, ali obstaja morebiten konflikt interesov glede na dodeljeni resor. Če so bile informacije nepopolne, smo zahtevali dodatne podrobnosti, da bi lahko ocenili vse relevantne elemente in sprejeli odločitev," je ob zaključku postopka povedal predsednik odbora Ilhan Kjučjuk iz vrst liberalcev (Renew).

Članom odbora se je zahvalil za aktivno sodelovanje in temeljit pregled podatkov, s čimer so po njegovih besedah zaščitili interese odbora, parlamenta, pa tudi evropskih državljanov.

Zeleni ne morejo potrditi integritete postopka 

Iz politične skupine Zelenih so medtem sporočili, da ne morejo potrditi integritete postopka. "Odprta so bila še številna vprašanja, vendar pa skupini Evropske ljudske stranke (EPP) ter socialistov in demokratov (S&D) tega nista upoštevali, da bi zaščitili svoje komisarske kandidate," je sporočil član odbora iz skupine Zelenih Sergey Lagodinsky. Zato so člani odbora iz njegove skupine današnjo sejo še pred koncem protestno zapustili, je zapisal na družbenem omrežju X.

Da so se velike skupine vse dogovorile vnaprej, da bi zaščitile svoje kandidate, so opozorili tudi v politični skupini Levice. "Škandalozen proces," je na omrežju X zapisala ena od vodij skupine Manon Aubry.

Pozitivna ocena odbora Juri je sicer ključni predpogoj za začetek zaslišanj, ki so predvidena med 4. in 12. novembrom. Natančen razpored zaslišanj posameznih kandidatov naj bi še danes določila konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, v kateri so predsednica Roberta Metsola in vodje političnih skupin. Sejo je konferenca predsednikov začela ob 10. uri.

Pred petimi leti je sicer odbor Juri zavrnil dva komisarska kandidata, še ena kandidatka pa je padla kasneje na zaslišanju pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta.

Marta Kos
Novice Znano je, kdaj naj bi zaslišali Marto Kos
Marta Kos
Novice Marta Kos ima na računih milijon evrov
Ne spreglejte