Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
21.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 21. 5. 2013, 21.36

8 let

Vse več Afganistank v zaporu zaradi "moralnih zločinov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Število žensk in deklet, ki so zaprte zaradi tega, ker so zbežale spolni zlorabi, domačemu nasilju in prisiljenim zakonom, se je drastično zvišalo, kažejo novi podatki.

Afganistansko notranje ministrstvo je pred kratkim na pobudo organizacije Human Rights Watch predstavilo osupljivo statistiko. Število žensk in deklet, ki so obtožene "moralnih zločinov", med katerimi je tudi beg od doma, se je lani zvišalo za 50 odstotkov v primerjavi z letom poprej, številka je poskočila s 400 na 600, piše Telegraph.

Njihov edini zločin je ta, da so zbežale od svojih napadalcev Večina od 600 žensk, ki so v zaporu, so bile žrtve spolnega nasilja in zakonske zlorabe, njihov edini zločin pa je bil ta, da so zbežale od doma in od svojih napadalcev, so povedali pri Human Rights Watch, ki je že pozval afganistansko vlado k uveljavitvi zakona o izkoreninjenju nasilja nad ženskami in k temu, da prepreči sodnikom, da bi ženske in dekleta bila za takšne "moralne zločine" kaznovane.

Čeprav v Afganistanu ni zakona, ki bi prepovedoval ženskam in dekletom beg od doma, pa kljub temu sodniki, med njimi so tudi člani vrhovnega sodišča, vidijo ženske, ki zbežijo od doma, kot zločinke. Večina žensk, ki ubeži posilstvom in drugemu nasilju, je bila obtožena spolnega občevanja zunaj zakona, bolj znanega kot zina. Tiste, ki so v zaporu zaradi zine, so bile večkrat posiljene in celo prisiljene v prostitucijo, piše Telegraph.

Številke so dovolj zgovorne Organizacija Human Rights Watch je sicer objavila poročilo z naslovom Morala sem zbežati, ki je razkrila, da polovica vseh žensk in 95 odstotkov vseh deklet v Afganistanu pristane v zaporu zaradi t. i. moralnih zločinov. Konfederacija 17 organizacij Oxfam je razkrila celo, da je bilo 87 odstotkov Afganistank žrtev spolnega nasilja in fizične zlorabe.

Dovolj zgovoren pa je tudi primer 22-letne Gulnaz, ki je bila obsojena na zaporno kazen, ker je zbežala od doma, kjer jo je možev bratranec vztrajno posiljeval in je z njim tudi zanosila, zaradi tega je bila obsojena, ker je spolno občevala zunaj zakona. Pozneje ji je njen zločin "oprostil" predsednik Hamid Karzaj in izpuščena je bila na prostost.

"Vlada mora biti strožja do napadalcev" "Štiri leta potem, ko je bil zakon o nasilju nad ženskami sprejet in 12 let po tem, ko se je končala talibanska nadvlada, so ženske še vedno obsojene, čeprav so žrtve prisiljenih porok, domačega nasilja in posilstev. Afganistanska vlada mora biti strožja do napadalcev in mora prenehati kriviti ženske, ki so pravzaprav žrtve," je za Telegraph povedal Brad Adams, azijski direktor Human Rights Watch.

Organizacija je sicer od predsednika zahtevala, da izda dekret, v katerem bo pojasnil, da bežanje od doma ni zločin in da drugi zločini, kot je zina, ne smejo biti uporabljeni za kaznovanje ubežnic.

Ne spreglejte