Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2015,
7.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Francija letalo Germanwings

Četrtek, 26. 3. 2015, 7.15

8 let

Vse kaže, da je kopilot namerno strmoglavil letalo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V času strmoglavljenja nemškega letala v Franciji je bil v pilotski kabini le kopilot, medtem ko pilot v kabino ni mogel vstopiti, je sporočilo francosko tožilstvo.

Vse kaže, da je kopilot letala nemške družbe Germanwings v torek na jugu Francije namerno strmoglavil letalo, je na novinarski konferenci v Marseillu dejal francoski državni tožilec Brice Robin. Ob tem je potrdil, da kopilot ni bil terorist, hkrati pa dejal: "Ko si odgovoren za 150 življenj, temu ne bi rekel samomor."

"Gre za zapleten scenarij katastrofe" Analiza zvočnega zapisa črne skrinjice je razkrila, da je kopilot, 28-letni Nemec Andreas Günter Lubitz, začel namerno spuščati letalo, ki je nato s hitrostjo 700 kilometrov na uro treščilo v goro. "Ni imel razloga za to, niti ni imel razloga, da je pilotu preprečil vrnitev v pilotsko kabino. Prav tako ni bilo razloga za to, da se ne bi odzval na pozive kontrolorjev leta," je okoliščine strmoglavljenja sporočil tožilec.

"Gre za zapleten scenarij katastrofe," je dejal Robin. Pojasnil je, da za zdaj ni videti, da bi se letalo spuščalo neobičajno hitro, temveč je bilo spuščanje letala podobno pristajanju, le da v bližini ni bilo nobenega letališča.

Pilot in kopilot sta se prvih 20 minut poleta pogovarjala v nemščini, pogovor je potekal normalno in vljudno. "Nato je slišati, da pilot prosi kopilota, naj prevzame nadzor nad letalom, zvok sedeža in vrat, ki se zaprejo. Iz tega sklepamo, da je odšel, da bi odgovoril klicu narave," je dejal tožilec.

V kabino skušali vdreti zadnjih nekaj minut leta Pilot in kabinsko osebje so skušali v kabino vdreti zadnjih nekaj minut leta, a jim ni uspelo. Vrata v pilotsko kabino na tem letalu niso imela posebne kode za vstop, kot je običajno, temveč so se zgolj zataknila, odprl pa jih je lahko le pilot oz. kopilot od znotraj. Kopilot v času, ko je bil sam v kabini, ni govoril. Do strmoglavljenja nato ni slišati nobenega pogovora več. Proti koncu poleta naj bi bilo slišati še zvok alarma, ki opozarja na bližino tal.

Dejal je še, da je na posnetku iz pilotske kabine do konca slišati normalno dihanje, medtem ko se kriki potnikov slišijo šele tik pred strmoglavljenjem, kar pomeni, da so ti šele tik pred koncem ugotovili, kaj se dogaja. Po navedbah tožilca so umrli v trenutku.

V sredo so sicer našli tudi ohišje druge skrinjice, ki beleži tehnične podatke o poletu, skrinjice s podatki pa še ne.

Direktor Lufthanse šokiran nad ravnanjem kopilota Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr je dejal, da je šokiran nad ravnanjem kopilota Germanwingsa, ki je glede na ugotovitve preiskovalcev namerno strmoglavil letalo airbus A320. Motiva za njegovo dejanje ne pozna, a po podatkih družbe kopilot Andreas Lubitz ni bil povezan s teroristi.

S tem je Spohr pritrdil navedbam nemškega notranjega ministra Thomasa de Maiziera, da niso ugotovili povezav 28-letnega Lubitza s skrajneži. Kot je dejal minister, so preverili dosjeje obveščevalnih služb, policijske kartoteke in kartoteke Lufthanse, matične družbe Germanwingsa, a niso našli ničesar sumljivega.

Spohr: Naši piloti so najboljši na svetu "Povsem smo iz sebe. Niti v najhujši mori si ne bi mogli predstavljati tega," je poudaril Spohr in dodal, da Lufthansa zelo skrbno izbira svoje osebje. "Našim pilotom popolnoma zaupamo. So najboljši na svetu," je poudaril in dodal, da gre za osamljen primer, ki ga je označil za najhujši dogodek v zgodovini družbe. Dodal je, da noben varnostni sistem na svetu ne bi mogel preprečiti tovrstnega dejanja.

Povedal je še, da je kopilot med šolanjem naredil daljši premor, da pa je bil "stoodstotno primeren za letenje". Motiv za dejanje kopilota po besedah Spohra ni znan. "O motivu bi lahko ugibali ure in ure," je dejal. Pilot pa je po njegovih besedah ravnal primerno, saj je šel na stranišče šele, ko je letalo doseglo potovalno višino.

Odpiranje vrat se lahko prepreči Spohr je pojasnil, da na letalih za primer, da pilot ostane brez zavesti, obstajata koda in zvonec, s katerima je mogoče odpreti vrata. Če ni odgovora, se vrata odprejo. Vendar pa lahko kolega v pilotski kabini prepreči odpiranje vrat, tako da stikalo prestavi na "zaklenjeno". V tem primeru vrata ostanejo zaprta pet minut, je še dejal.

Na vprašanje, ali je kopilot naredil samomor, je Spohr odvrnil, da ne more povedati nič več kot francosko tožilstvo. "Izhajati moramo le iz tega, da je namerno tako upravljal letalo," je dejal. "Če nekdo s seboj v smrt odnese 149 ljudi, temu ne rečemo samomor," je poudaril.

Glede preverjanja psihofizičnega stanja pilotov je Spohr dejal, da imajo enkrat letno pregled, a po izobraževanju jim ni več treba opravljati psiholoških testov.

Na kraj letalske nesreče danes svojci in prijatelji Letalo airbus A320 je na poti iz Barcelone v Düsseldorf na jugovzhodu Francije strmoglavilo v torek dopoldne. Na krovu je bilo 150 ljudi, nesreče ni preživel nihče. Med potniki je bilo največ Nemcev in Špancev. Po najnovejših podatkih nemškega zunanjega ministrstva je bilo Nemcev 75 in ne 72, kot so mediji poročali do zdaj. Na krovu je bila tudi skupina 16 dijakov in dve učiteljici španščine, Sonja Cercek in Stefanie T., s srednje šole v mestu Haltern.

Na odmaknjenem območju strmoglavljenja, kjer so koščki letala raztreseni na veliki površini, se danes nadaljuje akcija iskanja trupel. V sredo so po poročanju AFP prve posmrtne ostanke žrtev že dvignili v helikopterje.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa, matična družba Germanwingsa, lastnika v torek strmoglavljenega letala, je s posebnima poletoma v bližino prizorišča strmoglavljenja prepeljala svojce in prijatelje žrtev. Prvi so sicer tja prispeli že v sredo. Na samo prizorišče trčenja lahko sicer pridejo le sodnomedicinski izvedenci in vojaška policija, ki imajo težko nalogo, saj se je letalo raztreščilo na drobne koščke.

Ne spreglejte