Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 9. 2008,
7.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 9. 9. 2008, 7.58

8 let

Vojaška parada ob obletnici ustanovitve Severne Koreje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Severna Koreja je 60. obletnico ustanovitve obeležila z vojaško parado v Pjongjangu, na kateri pa naj ne bi bilo severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila.

Kimovo zdravstveno stanje je sicer strogo varovana skrivnost v Severni Koreji. Južnokorejski časnik Chosun Ilbo pa je danes, sklicujoč se na južnokorejsko veleposlaništvo v Pekingu, poročal, da je iz poročila obveščevalne službe razvidno, da se je Kim Jong Il 22. avgusta zgrudil. Te informacije naj bi prišle "iz kitajskih virov", na veleposlaništvu pa jih še preverjajo. Chosun je pred dnevi poročal, da je v Severni Koreji že več kot teden dni pet kitajskih zdravnikov, verjetno zaradi zdravljenja Kima. Južnokorejske obveščevalne službe so nato sporočile, da nimajo podatkov o poslabšanju Kimovega zdravja.

Ameriški obveščevalci: Možno je, da ga je zadela kap Predstavniki ameriški obveščevalnih služb so medtem sporočili, da bi bil Kim lahko hudo bolan. "Imamo razlog, da domnevamo, da se je zdravstveno stanje Kim Jong Ila resno poslabšalo, možno je, da ga je zadela kap," je povedal neimenovani ameriški obveščevalec. Zahodne obveščevalne službe so pozorno spremljale parado in morebitna znamenja, ki bi nakazovala na poslabšanje Kimovega zdravja. "Ljubljeni vodja", kot Severnokorejci imenujejo svojega voditelja, se je zadnjič pojavil v javnosti sredi avgusta.

Slovesnosti ob 60. obletnici Severne Koreje so vrhunec doživele danes z veliko vojaško parado na Trgu Kim Il Sunga, poimenovanem po ustanovitelju Ljudske demokratične republike Koreje. Severnokorejski režim parado običajno pripravi ob okroglih obletnicah, Kim pa se je udeležil slovesnega mimohoda vojske ob 50. in 55. obletnici Severne Koreje.

Seul trdi, da Severna Koreja obnavlja jedrske objekte Severna Koreja se je za razkazovanje svoje vojaške moči odločila v času, ko so se mednarodna prizadevanja za razgradnjo severnokorejskega jedrskega programa znašla v slepi ulici. Južna Koreja je minuli teden zatrdila, da je Severna Koreja začela obnavljati svoje jedrske objekte, domnevno v znak protesta, ker jo ZDA niso umaknile s svojega seznama držav podpornic terorizma.

Severna Koreja, ki je oktobra 2006 izvedla jedrski poskus, je konec lanskega leta začela razstavljati glavne jedrske objekte v zameno za mednarodno pomoč v obliki energije in druge ugodnosti. ZDA so pri tem vztrajale, da mora Pjongjang pristati na celovit sistem inšpekcij, če želi, da ga umaknejo s seznama podpornic terorizma.

Ne spreglejte