Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 11. 2012,
7.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropska unija protesti sindikati

Sreda, 14. 11. 2012, 7.14

8 let

(VIDEO) Protesti po Evropi v znamenju nasilja na ulicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po Evropi se je več milijonov delavcev pridružilo demonstracijam, stavkam in drugim akcijam proti varčevanju v gospodarski krizi.

K protestom je v okviru evropskega dneva akcije in solidarnosti pozvala Evropska konfederacija sindikatov (Etuc). V Španiji in na Portugalskem tako potekata 24-urni splošni stavki, ki sta precej ohromili obe državi na Iberskem polotoku.

Ohromljen javni prevoz, izgredi in nasilje Stavki sta predvsem vplivali na javni prevoz, zastalo je delo v tovarnah, stavkajo komunalna podjetja, prizadeta je tudi veleprodaja hrane. V Španiji je za danes odpovedanih okoli 50 odstotkov poletov, na Portugalskem pa okoli 45 odstotkov. Španski sindikati ocenjujejo, da se je stavki pridružilo okoli 80 odstotkov španskih delavcev. Na Portugalskem so danes zaprte tudi številne trgovine in gostinski lokali, stavka vpliva tudi na delo v šolah in bolnišnicah.

V Španiji so ob robu stavke in protestov izbruhnili izgredi, v katerih je bilo po zadnjih podatkih oblasti ranjenih 16 ljudi, med njimi več policistov. 57 ljudi so zaradi izgredov pridržali. O incidentih med stavko poročajo tuje tiskovne agencije tudi s Portugalske.

Protestnemu valu po Evropi so se pridružili tudi italijanski študenti in zaposleni v šolstvu, ki so prav za danes napovedali štiriurno splošno stavko po celi državi. Na ulice in trge večjih italijanskih mest se je podalo na tisoče študentov in šolnikov, ki nasprotujejo varčevanju v javnem šolstvu, ki ga načrtuje vlada Maria Montija in proti varčevalnim politikam Evropske unije, poročajo italijanski mediji.

V Rimu je že prišlo do napetosti med protestniki in policijo. Del protestnikov se je namreč skušal prebiti iz začrtane poti do vladne palače, kar pa jim po posredovanju policije ni uspelo. Množica protestnikov je zasedla tudi ulice v Milanu, kjer pozivajo k splošnemu uporu študentov proti zategovanju pasu v Evropi in privatizaciji šolstva.

V Milanu protestniki metali jajca in goreče predmete V nekaterih italijanskih mestih pa so se protesti sprevrgli v nasilne demonstracije. V Milanu so protestniki razbili nekaj izložb bank in drugih poslovalnic, ranjenih pa je bilo tudi pet policistov, ki so protestnikom preprečevali pot do predstavništva Evropskega parlamenta. Protestniki so na policiste metali jajca in goreče predmete, poročajo italijanski mediji.

V Neaplju so študenti blokirali tamkajšnjo centralno postajo podzemne železnice, vendar pri zasedbi tirov do nezgod ni prišlo. Brez izgredov ni šlo niti v Bergamu, kjer so se protestnikom pridružili člani sindikata Fiom, ki so pred sedežem industrijskega združenja Confindustria metali petarde.

Za stavko so se odločili tudi nekateri delavci v Grčiji. Javni uslužbenci so triurno stavko začeli ob 12. uri po krajevnem času (11. uri po srednjeevropskem). Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so v času stavke po državi zaprta ministrstva in šole, mediji pa objavljajo le novice o evropskem dnevu akcije in solidarnosti. V središču Aten so danes predvidene demonstracije.

V nasprotju s Španijo in Portugalsko, kjer sta stavki že zjutraj ohromili javni promet, grški sindikati kljub stavki ne pričakujejo težav v prometu, saj naj bi vlaki in avtobusi vozili po običajnem voznem redu.

Je pa 24-urna stavka železničarjev danes ohromila železniški promet v Belgiji. V Valoniji na jugu države vlaki od jutra ne vozijo, v Flandriji jih vozi le nekaj, v prestolnici Bruselj pa so avtobusi ostali v remizah, poroča dpa. Močno je moten tudi mednarodni železniški promet.

Motnje tudi v železniškem in letalskem prometu Zaradi stavk in demonstracij v drugih evropskih državah o težavah in motnjah v železniškem in letalskem prometu danes poročajo tudi iz Velike Britanije. Kot navaja britanski BBC, so morali zaradi evropskega dneva akcije in solidarnosti na otoku odpovedati več poletov in voženj vlaka Eurostar, poročajo tudi o številnih zamudah.

Prizadeta sta tudi železniški in letalski promet na Nizozemskem, kjer tako kot v Veliki Britaniji danes ne stavkajo. Med drugim je odpovedanih okoli deset poletov v Španijo z amsterdamskega letališča, najmanj do poldneva ne vozijo niti hitri vlaki med Amsterdamom in Parizom.

V Nemčiji so sindikati na današnji dan pripravili razne akcije solidarnosti. V Frankfurtu se je tako zbralo več sto ljudi, predvsem sindikalistov, ki so pozivali k solidarnosti z državami južne Evrope.

Ne spreglejte