Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
25. 9. 2013,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 25. 9. 2013, 12.27

8 let

Video: Ameriški Ivo Hvalica govoril 21 ur

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški republikanski senator Ted Cruz iz Teksasa je napovedal, da bo proti financiranju programa Obamacare, "dokler ne bom mogel več stati". Zdržal je nekaj več kot 21 ur.

Cruz se je odločil za maratonski govor v senatu v obupanem poskusu, da bi preprečil potrditev zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame, znane kot Obamacare. Ker z uradnim filibustrom (parlamentarno proceduro, ko z dolgimi govori eden ali več članov parlamenta skuša prestaviti ali povsem preprečiti glasovanje o nekem predlogu) ni mogel več zavirati procedure, je začel govoriti proti zakonu in napovedal, da bo govoril, dokler ne bo mogel več stati. Vodja večine v senatu Harry Reid je sporočil, da Cruzov govor ni pravi filibuster, saj bo glasovanje o Obamacaru kljub temu izvedeno po urniku.

Senatorju iz Teksasa so občasno na pomoč priskočili drugi republikanski senatorji, govor, zaradi katerega je že postal ljubljenec gibanja Čajanka, pa je "začinil" z ostrim prepirom z demokratskim senatorjem Dickom Durbinom ter z branjem iz priljubljene otroške knjige Zelena jajca in šunka. Govoril je tudi o ameriški revoluciji in politiki v Washingtonu ter svojem na Kubi rojenem očetu.

Rekordni govor v senatu dolg en dan Približno v istem času kot Cruz je na drugem koncu sveta, v Turčiji, dolg govor napovedal turški parlamentarec Engin Özkoç iz Republikanske ljudske stranke. Držal je svojo besedo in pred komisijo 12 ur govoril o reformi izobraževanja.

Govor Cruza in njegovih republikanskih kolegov je z 21 urami med najdaljšimi v senatu od leta 1900, ko so začeli zbirati takšne podatke. Še bolj vztrajen kot Cruz je bil senator James Thurmond, ki je leta 1957 v senatu proti zakonu o državljanskih pravicah neprekinjeno – sam – govoril kar 24 ur in 18 minut. V britanskem parlamentu je najdaljši govor trajal šest ur, ko je Henry Brougham leta 1828 govoril o reformi zakonodaje. V škotskem parlamentu je najdlje, 23 ur in 51 minut, govoril Stewart Stevenson, vendar zgolj zaradi okvare zvočnega sistema v parlamentu.

Med slovenskimi parlamentarci ostaja rekorder z najdaljšim govorom Ivo Hvalica, član SDS, ki je bil poznan kot retorik in neumoren govornik. Njegov najdaljši govor je trajal več kot štiri ure, ko je pred skoraj dvema desetletjema govoril o igralniškem denarju in ustavil celotno parlamentarno proceduro. Le nekoliko krajši govor si je privoščil tedanji mariborski župan Boris Sovič, ki se je razgovoril o lokalni samoupravi. Od tedaj je parlamentarni poslovnik omejil govore in replike, tako da taki dolgi govori niso več mogoči.

Ne spreglejte