Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
19.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

shod

Četrtek, 14. 4. 2011, 19.01

8 let

Veterani na mirnem shodu v Zagrebu podprli hrvaške generale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kakih 1500 bivših pripadnikov hrvaških vojaških in policijskih enot je na shodu v Zagreba izrazilo podporo trem generalom, Anteju Gotovini, Mladenu Markaču in Ivanu Čermaku.

Shod so pripravili dan pred napovedano razsodbo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije trem generalom. V Zagrebu tudi maša za generale Shod so začeli po 17. uri pred notranjim ministrstvom in se nato napotili proti središču mesta do stolnice, v kateri se je ob 18. uri začela maša za generale. V shodu so sodelovali veterani iz vse Hrvaške, ki so se v tišini ter s hrvaškimi in z zastavami svojih enot sprehodili do zagrebške katedrale. "Vse razen oprostitve bi pomenilo poraz" Kot je dejal podpredsednik društva posebnih enot policije Robert Hasija, udeleženci shoda pričakujejo, da bo haaško sodišče v petek oprostilo generale, ker bi "vse ostalo pomenilo poraz". Dodal je, da je shod edini način, na kateri lahko pomagajo generalom, sicer pa bodo razsodbo sprejeli.

"Upamo, da bodo razsodbe na drugi stopnji takšne, kot bi morale biti, kar pomeni, da morajo generale oprostiti," je izjavo Hasije povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Izrek razsodbe tudi na velikih zaslonih Manjši del veteranskih združenj, ki ne pričakuje, da bo haaško sodišče izreklo oprostilne sodbe za hrvaške generale, je na osrednjem zagrebškem Trgu bana Jelačića napovedal množične mirne proteste v soboto. V petek pa bodo na Trgu bana Jelačića izrek razsodbe lahko spremljali v živo tudi na velikih zaslonih, ki jih bodo postavili člani združenja Stop pregonu hrvaških veteranov.

Haaško tožilstvo je zaradi vojnih zločinov med in po operaciji Nevihta leta 1995 zahtevalo 27 let zapora za Gotovino, 23 let za Markača in 17 let za Čermaka.

Ne spreglejte