SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veljati je začel sporni slovaški zakon o jeziku

1

termometer

Na Slovaškem je začel veljati sporni zakon o rabi slovaškega jezika, ki je razburil predvsem madžarsko manjšino in tudi uradno Budimpešto.

Zakon o rabi slovaškega jezika narekuje, da morajo vsi na Slovaškem, tudi pripadniki madžarske manjšine, v javni rabi uporabljati slovaški jezik, ali pa jim grozi kazen od 100 do 5000 evrov. Zakon to zahteva celo od zdravnikov v nujnih primerih, pa četudi pacient morda ne zna slovaško. Do januarja 2010 ne bodo izrekali denarnih kazni Slovaški minister za kulturo Marek Madarič je sicer napovedal, da do januarja 2010 za kršitve zakona ne bodo izrekali denarnih kazni. Poleg tega naj bi bil zakon namenjen predvsem sankcioniranju institucij, ne pa posameznikov. Poudaril pa je tudi, da zakon omogoča tudi uporabo manjšinskih jezikov na območjih, kjer manjšina predstavlja večino.

Protesti na jugu Slovaške Vseeno pripadniki avtohtone madžarske manjšine na Slovaškem, ki jih je za okoli deset odstotkov celotnega prebivalstva, z zagotovili niso zadovoljni. Na stadionu v Dunajski Stredi na jugu Slovaške se je zbralo okoli 4000 protestnikov, na zborovanje pa so prišli tudi protestniki iz Madžarske in Romunije.

Slovaški in madžarski premier se bosta srečala 10. septembra Sporni zakon je sicer močno načel tudi odnose med Slovaško in Madžarsko. Madžarski premier Gordon Bajnai in njegov slovaški kolega Robert Fico bosta vse večje napetosti med državama poskušala pomiriti na srečanju 10. septembra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin