Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2007,
10.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 12. 2007, 10.14

8 let

Velika zmaga Enotne Rusije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po preštetju 98 odstotkov glasov z volišč po nedeljskih parlamentarnih volitvah v Rusiji je krepko v vodstvu stranka Enotna Rusija predsednika Putina.

Enotni Rusiji so volivci namenili 64,1 odstotka glasov, komunisti Genadija Zjuganova so dobili 11,6 odstotka glasov, liberalno-demokratska stranka Vladimirja Žirinovskega 8,2 odstotka, prokremeljska Pravična Rusija pa 7,8 odstotka glasov. Ostalim strankam, večinoma opozicijskim, ni uspelo preseči 7-odstotnega volilnega praga. Kot še kažejo rezultati volilne komisije, je bila volilna udeležba več kot 60-odstotna, torej višja kot na zadnjih volitvah leta 2003. Volitve so zasenčile številne trditve o nepravilnostih, drugouvrščeni komunisti pa so napovedali, da bodo zaradi številnih kršitev spodbijali volilne izide. Rusko notranje ministrstvo je sicer zagotovilo, da na nacionalni ravni ni zabeležilo resnejših incidentov ali kršitev reda in miru

ZDA zaskrbljene zaradi poneverb in zastraševanja opozicije

ZDA zaskrbljene zaradi poneverb in zastraševanja opozicije

ZDA so Moskvo že pozvale, naj razišče očitke o volilnih poneverbah. Sicer je Washington po besedah tiskovnega predstavnika Bele hiše že v nedeljo zvečer izrazil zaskrbljenost zaradi zastraševanja opozicije med predvolilno kampanjo, nekorektnega poročanja v medijih in zaradi državne pomoči stranki Enotna Rusija predsednika Vladimirja Putina, ki je, kot kažejo rezultati, močno zmagala.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zmago označil za glas zaupanja javnosti vanj. Kot je še dejal Putin, je nedeljsko glasovanje pokazalo, da "Rusi ne bodo nikoli dovolili, da bi država stopila na uničevalno pot, kot se je zgodilo v nekaterih državah na prostoru nekdanje Sovjetske zveze".

Nedeljske parlamentarne volitve v Rusiji niso bile poštene in niso izpolnile več zavez in standardov, ki jih imata Svet Evrope in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za demokratične volitve, je v sporočilu za javnost sporočila misija opazovalcev parlamentarcev iz teh organizacij. V misiji je sodelovalo več kot 70 poslancev iz parlamentarnih skupščin obeh organizacij, njihovim ugotovitvam pa se je pridružil tudi Nordijski svet.

Kot so zapisali v sporočilu, so bile volitve na splošno dobro organizirane in opazovalci so opazili znatne tehnične izboljšave. Vendar so volitve potekale v ozračju, v katerem je bila politična konkurenca resno omejena, administrativni viri so bili pogosto izrabljeni, medijsko pokrivanje je bilo močno v prid vladajoči stranki, nova volilna pravila pa so omejila politični pluralizem.

Med posebej zaskrbljujočimi področji so opazovalci navedli združevanje države in politične stranke, kar je zloraba pooblastil in jasna kršitev mednarodnih zavez in standardov. Prav tako so opozorili, da so bili mediji izredno pristranski v korist predsedniku Vladimirju Putinu in vladajoči stranki Enotna Rusija. Nova volilna pravila so izredno otežila ustanovitev in konkurenco novih in manjših strank. Opazovalci so opozorili tudi na poročila o nadlegovanju opozicijskih strank.

Predsednik Parlamentarne skupščine Ovseja Göran Lennmarker je danes na novinarski konferenci v Moskvi poudaril, da nedeljske volitve "niso izpolnile mnogih zavez in standardov, ki jih imamo", in dodal, da "to niso bile poštene volitve".

Kasparov volitve označil za "najbolj umazane" v zgodovini

Vodja delegacije PS SE Luc van den Brande pa je opozoril, da ni bilo ločitve med vejami oblasti, volitve pa so bile bolj referendum o politikah predsednika Putina kot parlamentarne volitve. Opozoril je na velik vpliv predsednikovega urada in predsednika na kampanjo, in poudaril, da je prišlo do izrabe administrativnih virov za vplivanje na izid. "Ne moremo reči, da so to bile poštene volitve" odal.

Vodja ruske opozicijske stranke Druga Rusija in šahovska legenda Gari Kasparov je nedeljske volitve označil za "najbolj umazane" v sodobni ruski zgodovini.

Velika Britanija je izrazila zaskrbljenost nad navedbami o nepravilnostih na volitvah.

Tudi Nemčija je prepričana, da ruske parlamentarne volitve niso bile svobodne in poštene.

Litovski predsednik Valdas Adamkus pa je dejal, da ni presenečen nad izidom ruskih volitev. "Z gledišča mednarodne politike lahko le izrazim obžalovanje, da Rusija ni izbrala demokratičnih načel in naredila koraka naprej," je izjavil.

Ne spreglejte