Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 1. 2016,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Velika Britanija migranti test David Cameron Praga

Sobota, 23. 1. 2016, 12.49

8 let

Velika Britanija se je osmešila s testom za migrante

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Britansko notranje ministrstvo se je v petek znašlo v zadregi, ko je prestavilo nove teste angleškega jezika za migrante.

Ob predstavitvi so namreč sami napačno zapisali besedo jezik (namesto "language" so zapisali "langauge").

Uradna tiskovna predstavnica britanskega premierja Davida Camerona je glede napake dejala: "Vsem se kdaj zgodijo napake. Premier je prepričan, da njegova ekipa kompetentno govori angleško."

Če ne opravijo testa, jih čaka deportacija Cameron je sicer v ponedeljek zagnal 26 milijonov evrov vreden jezikovni sklad za pomoč ženskam, še posebej muslimankam, ki se v Veliko Britanijo preselijo po poroki in se soočajo z angleščino. Ob tem je napovedal, da lahko ženske, ki prihajajo iz držav izven Evropske unije in ki po dveh letih in pol uspešno ne opravijo testa angleškega jezika, čaka deportacija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napačen zapis besede je medtem na družbenih omrežjih povzročil tudi nekaj posmehovanja. Tako je nekdo na Twitterju na primer zapisal, da ta napaka presega parodijo, medtem ko se je nek drug uporabnik pošalil, da "si res lahko ponosen, da si Britanec".

Cameron na obisku v Pragi Cameron je v petek v Pragi ob predstavitvi zahtev za reformo Unije naletel na hladen odziv, še posebej glede zahteve po omejitvi dostopa do socialnih pravic za nebritanske državljane Evropske unije. Češki premier Bohuslav Sobotka je glede tega pozval k taki rešitvi, ki ne bo diskriminatorna za državljane nekaterih članic Unije.

Češki premier je še dejal, da bi morale imeti države v zvezi s tem možnost "potegniti zasilno zavoro", še poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po ocenah britanskega statističnega urada na otoku živi okoli 45 tisoč Čehov.

Turneja pred referendumom London v okviru zahtev, s katerimi bi dosegli boljši položaj Velike Britanije v Uniji, predlaga model, po katerem bi morali nebritanski državljani Evropske unije na Otoku živeti in prispevati štiri leta, preden bi bili upravičeni do socialne pomoči. Preostala tri področja, ki jih izpostavljajo Britanci, so krepitev konkurenčnosti, odnos med članicami z evrom in brez njega ter suverenost in vloga nacionalnih parlamentov.

Cameron je v Pragi, zadnji postaji svoje turneje, na kateri predstavlja britanske zahteve, izpostavil, da gre "za edinstveno priložnost, da se v tej generaciji dosežejo spremembe". Cameron želi ugodnejši položaj za Veliko Britanijo izpogajati, preden bodo Britanci najkasneje do konca prihodnjega leta na referendumu odločali, ali naj njihova država ostane članica povezave.

Ne spreglejte