Torek,
27. 8. 2024,
12.15

Osveženo pred

3 ure, 54 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
John McCain J. D. Vance Donald Trump Mitt Romney Tim Walz Kamala Harris

Natisni članek

Torek, 27. 8. 2024, 12.15

3 ure, 54 minut

Več kot 200 republikanskih uradnikov izrazilo podporo demokratki Kamali Harris

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
Donald Trump | Podpisniki so prepričani, da bi še štiri leta predsednikovanja Donalda Trumpa škodila ZDA in njenim zaveznikom.  | Foto Guliverimage

Podpisniki so prepričani, da bi še štiri leta predsednikovanja Donalda Trumpa škodila ZDA in njenim zaveznikom.

Foto: Guliverimage

Več kot 200 visokih uradnikov republikanske stranke, ki so delali za nekdanjega predsednika Georgea Busha mlajšega in predsedniška kandidata Johna McCaina ter Mitta Romneyja, je v odprtem pismu v ponedeljek izrazilo podporo predsedniški kandidati demokratske stranke Kamali Harris, poroča časopis USA Today.

Podpora z 238 podpisi prihaja po rekordno visoki udeležbi republikanskih politikov in nekdanjih članov vlade Donalda Trumpa na demokratski konvenciji v Chicagu, kjer so kritizirali nekdanjega predsednika ZDA in pozivali Američane, naj volijo Harrisovo. Trumpove kandidature ne podpira niti njegov nekdanji podpredsednik Mike Pence, ki ni šel tako daleč, da bi demokratko podprl.

"Alternativna je preprosto nevzdržna"

Leta 2020 je na volitvah proti Trumpu podobno podporo okrog 150 visokih republikanskih uradnikov dobil tudi tedanji demokratski kandidat, sedanji predsednik ZDA Joe Biden.

Donald Trump, Kamala Harris
Novice Tabora Trumpa in Harrisove se pričkata glede pravil med televizijskim soočenjem

"Danes smo se zbrali, da bi skupaj z novimi podpisniki okrepili svoje besede iz leta 2020 ter prvič skupaj javno povedali, da bomo novembra volili za podpredsednico Kamalo Harris in guvernerja Tima Walza. Seveda imamo s podpredsednico in guvernerjem veliko iskrenih, ideoloških nesoglasij, vendar je alternativa preprosto nevzdržna," so zapisali.

Podpisniki: Smo proti še štirim letom kaotičnega Trumpovega vodstva

"Doma bi še štiri leta kaotičnega Trumpovega vodstva prizadela vsakdanje ljudi in oslabila svete ustanove. V tujini bodo demokratična gibanja nepopravljivo ogrožena, saj se bosta Trump in njegov podpredsedniški kandidat JD Vance uklonila diktatorjem, kot je Vladimir Putin, hkrati pa obrnila hrbet našim zaveznikom. Tega ne smemo dopustiti," navaja pismo.

Med podpisniki so med drugim nekdanji McCainov politični strateg Mike Murphy, nekdanja šefa kabineta pri McCainu Mark Salter in Chris Koch ter nekdanja šefica kabineta pri Georgeu Bushu mlajšemu Jean Becker. Podpisali so se tudi nekdanji šef za finance predsedniške kampanje Mitta Romneyja David Garman ter nekdanja svetovalka Busha mlajšega in Trumpovega podpredsednika Mika Pencea Olivia Troye.

Republikanka Olivia Troye, ki je ena od podpisnic pisma, je Harrisovo javno podprla tudi v govoru na demokratski konvenciji. | Foto: Guliverimage Republikanka Olivia Troye, ki je ena od podpisnic pisma, je Harrisovo javno podprla tudi v govoru na demokratski konvenciji. Foto: Guliverimage
Kamala Harris
Novice Kamala Harris z odločnim nastopom sprejela predsedniško nominacijo demokratske stranke ZDA
Barack Obama, Michelle Obama
Novice Michelle in Barack Obama pozvala demokrate k trdemu delu za izvolitev Kamale Harris
Donald Trump
Novice Iranec svari Trumpa: Čas se izteka
Melania Trump
Trendi Znano je, koliko zasluži Melania Trump: oddaja tudi stanovanje v Ljubljani
Donald Trump
Novice Trump spet užalil ameriške veterane
Elon Musk, Donald Trump
Novice Odmeven intervju: po več kot letu dni se je Donald Trump vrnil na omrežje X
Donald Trump
Novice Nečak Donalda Trumpa: "Moj stric je atomsko nor"