Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 8. 2021,
7.01

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

2

Natisni članek

cepivo cepljenje Koronavirus ZDA

Torek, 10. 8. 2021, 7.01

2 leti, 8 mesecev

Sydney zaprt že sedmi teden, število okužb še naprej narašča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

2

Avstralija | V Avstraliji so do zdaj z vsemi potrebnimi odmerki proti bolezni covid-19 cepili le nekaj več kot 20 odstotkov prebivalcev.

V Avstraliji so do zdaj z vsemi potrebnimi odmerki proti bolezni covid-19 cepili le nekaj več kot 20 odstotkov prebivalcev.

Število novih okužb z novim koronavirusom v Sydneyju in okolici še naprej narašča. V zvezni državi Novi Južni Wales, v kateri leži Sydney, so v zadnjem dnevu potrdili več kot 350 okužb, kar je največ od sredine junija. Število okuženih se ne zmanjšuje, čeprav javno življenje v Sydneyju stoji že sedmi teden.

12:18

Avstrija

08:19

Kanada

  • 12:18

    Avstrija

    V Avstriji bodo sredi oktobra začeli cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom, je danes pojasnil avstrijski zdravstveni minister Wolfgang Mückstein. Rizične skupine bodo lahko tretji odmerek cepiva prejele tudi prej.

    Mückstein je napovedal, da bodo cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu začeli izvajati 17. oktobra. Takrat bo namreč minilo devet mesecev, odkar so prvi ljudje v Avstriji prejeli drugi odmerek cepiva, je pojasnil.

    Določene rizične skupine lahko tretji odmerek prejmejo že prej, je povedal. "Obstajajo določene skupine, na primer ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, ki se lahko po dogovoru z zdravnikom cepijo tudi prej," je povedal avstrijski zdravstveni minister.

    V slovenski severni sosedi so doslej z najmanj enim odmerkom cepili 60 odstotkov prebivalcev. Po besedah Mücksteina je njihov cilj postopoma povečati precepljenost prebivalstva. Zato je ljudi pozval, naj se cepijo.

    Da bodo jeseni začeli ponujati poživitveni odmerek ranljivi populaciji, zlasti starejšim, so napovedali tudi že v Nemčiji in Franciji. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) na drugi strani to odsvetuje in priporoča, da se cepivo raje uporabi za cepljenje prebivalcev revnejših držav.

  • 08:19

    Kanada

    Kanada je v ponedeljek uresničila napovedi in odprla mejo za vstop Američanov ter stalnih prebivalcev ZDA, ki so se cepili proti covid-19. ZDA te odločitve za zdaj za Kanadčane še ne nameravajo sprejeti, čeprav Ameriško potovalno združenje (USTA) predsednika poziva, naj nemudoma odpre mejo za cepljene Kanadčane.

    Predsednik USTA Roger Dow opozarja, da ZDA vsak mesec zaprte meje stane 1,5 milijarde dolarjev. ZDA naj bi mejo za Kanadčane odprle po 21. avgustu. Na Bidna pritiska vseh devet ameriških zveznih držav, ki mejijo na Kanado. Predstavniki držav od New Yorka do Washingtona trdijo, da zaprta meja za cepljene proti covidu povzroča nepotrebno gospodarsko škodo

    Odprtja meje za Američane in stalne prebivalce ZDA, to je tiste, ki imajo dovoljenje za delo in bivanje oziroma zeleno karto, so najbolj veseli na Niagarskih slapovih, kjer potniki iz ZDA predstavljajo 25 odstotkov obiskovalcev, pa tudi 50 odstotkov vsega letnega turističnega dohodka skupnosti s 40 tisoč prebivalci.

V Novem Južnem Walesu so v zadnjem dnevu potrdili 356 novih okužb s koronavirusom, kar je največ od izbruha različice delta sredi junija. Skupaj so od tedaj potrdili 5.805 primerov, umrlo pa je 32 covidnih bolnikov.

V največjem avstralskem mestu z več kot petimi milijoni prebivalcev je ustavitev javnega življenja, katere namen je zajeziti virus, v veljavi že sedmi teden, a se razmere ne umirjajo. "Naša strategija je, kar se da približati se nič okužbam, vendar na žalost številke v zadnjih dneh naraščajo," je povedala premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian.

Zaradi okužene osebe, ki je prispela iz Sydneyja, so medtem javno življenje v ponedeljek ustavili še v obalnem mestu Byron Bay, pred tem pa iz podobnih razlogov v že dveh drugih.

Javno življenje od preteklega tedna stoji tudi v petmilijonskem Melbournu.

V Avstraliji so do zdaj z vsemi potrebnimi odmerki proti covid-19 cepili le nekaj več kot 20 odstotkov prebivalcev, glavna vzroka za to pa sta tako pomanjkljiva dobava cepiv kot oklevanje številnih pred cepljenjem. Vlada je obljubila, da bo septembra povečala dobave cepiva.

Avstralija
Novice V Sydneyju rekordno število okužb, avstralska Viktorija se znova zapira #video

V ZDA napovedujejo obvezno cepljenje pripadnikov oboroženih sil

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je v ponedeljek vojakom sporočil, da bodo najkasneje do sredine septembra uvedli obvezno cepljenje vseh pripadnikov oboroženih sil, ker je to nujno za vzdrževanje bojne pripravljenosti. Če bodo okužbe še naprej naraščale, se to lahko uvede že prej.

"Predsednika bom prosil, naj ukaže obvezno cepljenje najkasneje do sredine septembra ali nemudoma po tem, ko bo Uprava za hrano in zdravila (FDA) izdala redno dovoljenje za uporabo cepiva proti covid-19. Karkoli se bo zgodilo prej," je sporočil in vojski naročil, naj se pripravi.

FDA je do zdaj izdala izredno dovoljenje cepivom Pfizerja, Moderne in Johnsona & Johnsona. Pfizer naj bi bil prvi, ki bo konec avgusta ali v začetku septembra dobil redno dovoljenje za uporabo cepiva.

Vojaki cepljenja ne bodo smeli zavrniti, ker bo to kaznivo dejanje, razen če spadajo med izjeme. | Foto: Reuters Vojaki cepljenja ne bodo smeli zavrniti, ker bo to kaznivo dejanje, razen če spadajo med izjeme. Foto: Reuters

Biden: Še smo v vojni s koronavirusom

Predsednik Joe Biden bi lahko že sam ukazal obvezno cepljenje vojski, vendar tega noče storiti, da ne bo upora v kongresu in vojski, uradno pa zato, ker se zanaša na nasvete strokovnjakov in vojakom noče vsiliti novega cepiva poleg že skupaj 17, ki jih morajo dobiti glede na to, kje služijo.

Predsednik je Austinovo sporočilo vojakom nemudoma pozdravil in dodal, da so ZDA še vedno v vojni s koronavirusom, cepljenje pa bo vojake ohranilo zdrave in pripravljene na posredovanje kjerkoli po svetu. "Za obrambo naroda potrebujemo zdrave in pripravljene sile," je v sporočilu vojakom dodal Austin.

"Nekateri bodo poskušali kritizirati ministra z argumenti, ki nimajo podlage v znanosti ali dejstvih. Te obupne poskuse vzbujanja politične pozornosti je treba zanemariti," je sporočil demokratski kongresnik iz Washingtona Adam Smith, ki predseduje odboru za oborožene sile v predstavniškem domu kongresa. Vodilni republikanec v odboru Mike Rogers se je z njim strinjal.

Do zdaj so povsem cepili že več kot milijon vojakov, 237 tisoč pa jih je dobilo en odmerek cepiva. Mornarica je cepila 74 odstotkov aktivnih sil z najmanj enim odmerkom, zračne sile 65 odstotkov, kopenska vojska pa le 50 odstotkov.

Cepljenja ne morejo zavrniti

Vojaki cepljenja ne bodo smeli zavrniti, ker bo to kaznivo dejanje, razen če spadajo med izjeme. Cepljenju se lahko izognejo nosečnice, vojaki z zdravstvenimi težavami in tisti, ki trdijo, da jim to prepoveduje vera.

V ZDA se pandemija covid-19 ponovno krepi zaradi različice delta, ki dela težave necepljenim. Mornarica je sporočila, da so do zdaj hospitalizirali le enega cepljenega mornarja ali marinca ter 123 necepljenih. Manj kot trije odstotki cepljenih so bili na testu na koronavirus pozitivni.

Po ZDA se zdaj povprečno na dan okuži 108 tisoč ljudi, umre pa jih več kot 500 na dan. Opravijo pa spet tudi že po 700 tisoč cepljenj na dan. Po ZDA so sicer do zdaj povsem cepili 50,2 odstotka vsega prebivalstva in 60,1 odstotka prebivalcev, starejših od 18 let.

V državi New York, ki je bila na začetku pandemije najhuje prizadeta, večjih težav s cepljenjem nimajo. Do zdaj so povsem cepili skoraj 70 odstotkov odraslih prebivalcev. Na intenzivni negi je 246 ljudi, v nedeljo pa jih je zaradi bolezni covid-19 umrlo 12.
Francija
Novice V Franciji v kavarne in restavracije odslej zgolj s covidnimi potrdili, v ZDA narašča število okužb med otroki

 

Ne spreglejte