Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
7.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 7.48

8 let

V veljavo stopa sporazum o stabilizaciji in pridruževanju med EU in Črno goro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V veljavo stopa sporazum o stabilizaciji in pridruževanju med EU in Črno goro, ki sta ga strani podpisali leta 2007 in je nujen in prvi formalni korak države na poti k polnopravnemu članstvu v EU.

"Vrata Unije so odprta za Zahodni Balkan"

Črnogorska ministrica za evropske zadeve Gordana Đurović je poudarila, da bo uveljavitev sporazuma pospešila vključevanje Črne gore v EU in poslala močno in pozitivno politično sporočilo, da so vrata unije odprta za Črno goro in Zahodni Balkan.

Za Črno goro pa uveljavitev sporazuma po besedah Đurovićeve pomeni, da bo morala poslej še tesneje sodelovati z EU pri določanju svoje ekonomske politike ter na področjih človekovih pravic, pravosodja in notranjih zadev.

"Črna Gora si želi status kandidatke za članstvo v EU"

Črna gora in EU sta sporazum o stabilizaciji in pridruževanju podpisali 15. oktobra 2007, nato pa so ga ratificirali tako v Podgorici kot v vseh 27 članicah Evropske unije.

V mladi balkanski državi, ki je samostojnost razglasila leta 2006, si na poti v EU zdaj želijo, da bi Črna gora do konca leta dobila status kandidatke za članstvo v uniji in v začetku prihodnjega leta začela pristopna pogajanja. Uradno prošnjo za dodelitev statusa kandidatke za članstvo v EU je Črna gora vložila 15. decembra 2008. Poleg Srbije in Makedonije je Črna gora tista država, katere državljani lahko od 19. decembra lani v schengensko območje potujejo brez vizumov.

"Proces približevanja poteka po načrtih" Đurovićeva je ocenila, da proces približevanja Črne gore EU poteka po načrtih. Ob tem je poudarila, da dinamika procesa ni odvisna le od Črne gore temveč tudi od EU in njene pripravljenosti za sprejemanje novih članic.

Ne spreglejte