Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
10.38

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Natisni članek

Kitajska eksplozija tovarna smrt

Petek, 22. 3. 2019, 10.38

5 let

V siloviti eksploziji kemične tovarne na Kitajskem umrlo 47 ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

V siloviti četrtkovi eksploziji kemične tovarne v industrijskem parku na vzhodu Kitajske je po najnovejših podatkih kitajskih oblasti umrlo najmanj 47 ljudi, od 640 ranjenih jih je 90 poškodovanih huje. Gre za eno najhujših industrijskih nesreč v državi v zadnjih letih.

Vzrok eksplozije, zaradi katere se je porušilo več tovarniških poslopij v industrijskem parku, še ni znan. Silovita eksplozija v tovarni gnojil v industrijskem parku v mestu Jančeng v provinci Džiangsu je bila tako močna, da je povzročila potres z magnitudo 2,2.

Novice V kemični tovarni na Kitajskem odjeknila eksplozija, umrlo več ljudi

Eksplozija prizadela 16 tovarn, škodo povzročila v radiju 2,5 kilometra

O okenskih šipah in kovinskih garažnih vratih, ki jih je dobesedno odneslo s hiš, so poročali tudi 2,5 kilometra od kraja nesreče. V industrijskem parku je nastalo opustošenje, saj je eksplozija prizadela 16 tovarn.

O okenskih šipah in kovinskih garažnih vratih, ki jih je dobesedno odneslo s hiš, so poročali tudi 2,5 kilometra od kraja nesreče. | Foto: Reuters O okenskih šipah in kovinskih garažnih vratih, ki jih je dobesedno odneslo s hiš, so poročali tudi 2,5 kilometra od kraja nesreče. Foto: Reuters

Eksplozija je odjeknila okoli 15. ure po lokalnem času, sledila pa je požaru v tovarni gnojil. Gasilci so ogenj, s katerim so se borili vso noč, danes pogasili. Onesnaženje zraka na območju je v okviru dovoljenih vrednosti. Na kraju nesreče je več sto reševalcev, z območja pa so evakuirali več kot tri tisoč ljudi.

Wu Xiaobo
Novice Kako se je Kitajski uspelo zavihteti med največja gospodarstva?

Predsednik Ši zahteval čim hitrejše končanje preiskave

Kitajske oblasti vzrok nesreče še preiskujejo. Kitajski predsednik Ši Džinping, ki se mudi na turneji po Evropi, je zahteval čimprejšnje končanje preiskave in sprotno obveščanje javnosti.

Na Kitajskem so industrijske nesreče pogoste, saj velikokrat slabo upoštevajo varnostna pravila in postopke. Novembra lani je zaradi uhajanja plina v tovarni plastike na severu Kitajske umrlo 24 ljudi, 21 jih je bilo poškodovanih.

Leta 2015 je Kitajsko pretresla tudi silovita eksplozija v skladišču v mestu Tianjin na severu države, v kateri je umrlo najmanj 165 ljudi. Eksplozija je povzročila za več kot milijardo evrov škode in sprožila jezo prebivalstva, ker jih oblasti niso dovolj podrobno obvestile o vzrokih nesreče in njenih posledicah za okolje.

Ne spreglejte