Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 9. 2018,
19.04

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

trajekt nesreča nesreča

Sobota, 22. 9. 2018, 19.04

5 let, 7 mesecev

V nesreči trajekta umrlo več kot 200 ljudi, družinam žrtev 190 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71
Trajekt, nesreča, Viktorijino jezero | Krste, v katerih so trupla umrlih v eni najhujših nesreč trajektov v zgodovini. | Foto Reuters

Krste, v katerih so trupla umrlih v eni najhujših nesreč trajektov v zgodovini.

Foto: Reuters

V nesreči trajekta v Tanzaniji, ki se je prevrnil na Viktorijinem jezeru, je umrlo več kot 200 ljudi. Reševalci še naprej iščejo žrtve v potopljenem plovilu, eno osebo so dva dni po nesreči našli še živo.

Tanzanijski minister za promet Isack Kamwelwe je uradno število žrtev v soboto zvečer postavil pri 207. Reševalna akcija se sicer nadaljuje. Na plovilu, ki je bilo registrirano za okoli 100 oseb, naj bi bilo več kot 300 ljudi.

Danes so sicer iz potopljenega plovila rešili eno osebo. Gre za inženirja na trajektu Alphonca Charahanija, ki je v kritičnem stanju.

Charahani naj bi nesrečo trajekta preživel tako, da je v eni od zaprtih sob našel žep ujetega zraka. | Foto: Reuters Charahani naj bi nesrečo trajekta preživel tako, da je v eni od zaprtih sob našel žep ujetega zraka. Foto: Reuters

Trajekt se je prevrnil v četrtek v bližini pristanišča pri otoku Ukara, ki leži na jugovzhodu tega največjega jezera v Afriki in si ga ob Tanzaniji delita še Uganda in Kenija. Trajekt MV Nyerere je bil na poti iz kraja Bugolora in je potonil le nekaj deset metrov pred pomolom.

Vzrok za nesrečo še vedno ni znan, prve ugotovitve pa kažejo na preobremenjenost, je povedal generalni sekretar informacijskega urada John Kijazi. Na plovilu, ki je bilo registrirano za 101 potnika, naj bi bilo več kot 300 oseb. Poleg potnikov je trajekt tovoril še žito in cement.

Tanzanijski predsednik John Magufuli je razglasil večdnevno žalovanje in pozval k aretaciji odgovornih.

Novice Huda nesreča trajekta na Viktorijinem jezeru #video

Za vsako žrtev nesreče 190 evrov

Država bo sicer družinam žrtev ponudila okoli 500.000 šilingov (slabih 190 evrov) odškodnine, je napovedala vladna tiskovna predstavnica Jenista Mhagama.

Nesreče na Viktorijinem jezeru, ki povezuje Tanzanijo, Ugando in Kenijo, niso redkost. Pogosto jim botrujejo slabo vzdrževanje plovil in njihova preobremenjenost.

Ne spreglejte