Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 9.48

8 let

V Nemčiji bodo novega predsednika volili 30. junija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Volitve novega nemškega predsednika bodo v sredo, 30. junija, je sporočil predsednik bundestaga Norbert Lammert. V skladu z zakonodajo gre za zadnji dan za izvolitev naslednika Horsta Köhlerja.

V Nemčiji predsednika države, čigar vloga je v prvi vrsti protokolarna, velja pa tudi za moralno avtoriteto, voli zvezna skupščina, ki jo skličejo v ta namen.

Datum, ko na sporedu ne bo nogometnih tekem Lammert je povedal, da termina za volitve ni bilo enostavno določiti, ob tem pa je izrazil zadovoljstvo, da se jim je posrečilo najti datum, ko na svetovnem nogometnem prvenstvu v Južni Afriki ne bo tekem.

Vladajoča koalicija še ni izbrala novega kandidata

Nemška vladajoča koalicija je že začela posvetovanja v zvezi z izvolitvijo novega predsednika. Prvi krog pogovorov se je zaključil po približno štirih urah, kandidat pa še ni izbran. O nasledniku Köhlerja so se pogovarjali kanclerka Angela Merkel, ki vodi največjo nemško stranko CDU, vicekancler in vodja liberalcev (FDP) Guido Westerwelle ter vodja CSU, bavarske sestrske stranke CDU, Horst Seehofer.

Odstopil zaradi izjav o nemški misiji v Afganistanu Köhler je v ponedeljek sporočil, da nepreklicno odstopa s položaja. Vzrok so bile njegove nedavne izjave o nemški misiji v Afganistanu, ki so kljub kasnejšim pojasnilom iz predsednikovega urada naletele na ostre kritike v nemški javnosti.

"Köhler je na cedilu pustil ljudi, ki so verjeli vanj" Odstop je v javnosti naletel na precej kritik. Pridružil se jim je tudi nemški center PEN, ki ocenjuje, da je Köhler na cedilu pustil ljudi, ki so verjeli vanj. Obžalovanje zaradi odstopa je izrazil tudi predsednik evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker. Dejal je, da je odstop predsednika, ki je bil cenjen, nerazumljiv ter je izguba za Nemčijo ter tudi za Evropo.

Köhler preveč občutljiv? Odstop predsednika države prav v času finančne krize, s katero se spopada območje evra, je dodatne težave povzročil vladi kanclerke Angele Merkel. Ta se je soočila že z drugim odstopom v zadnjem tednu. Prejšnji teden je namreč odstopil predsednik zvezne dežele Hessen Roland Koch, poleg tega pa je nemški vladi v zadnjem času zelo padla javnomnenjska podpora.

Predsednikov odstop je tudi osrednja tema v tisku, tako nemškem kot v sosednjih državah. Poljski časnik Rzeczpospolita ugotavlja, da je bil Köhler preveč občutljiv za politika in ni prenesel kritik, temveč se je obnašal kot šef gospodarske ali finančne institucije.

Poslovil se je od sodelavcev Da Köhler ni človek besed, ugotavlja avstrijski Die Presse, ki meni, da je bilo dejstvo, da ni bil politik, njegov največji bonus, hkrati pa tudi njegova največja pomanjkljivost.

Köhler je še enkrat prišel v grad Bellevue, kjer je sedež nemškega predsednika in kjer je preživel šest let, ter se poslovil od sodelavcev. Predsednik je odločitev o odstopu sprejel sam, z njo pa je sodelavce in tudi kanclerko Merklovo seznanil šele, tik preden jo je sporočil javnosti.

Ne spreglejte