Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 8. 2023,
19.21

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

Natisni članek

Maroko rekord vročinski val

Nedelja, 13. 8. 2023, 19.21

8 mesecev, 3 tedne

V Maroku zgodovinski vročinski rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41
Vročina, vročinski val | Julij je bil najtoplejši mesec na svetu v zgodovini meritev, je minuli teden potrdil evropski program za podnebje Copernicus. | Foto Shutterstock

Julij je bil najtoplejši mesec na svetu v zgodovini meritev, je minuli teden potrdil evropski program za podnebje Copernicus.

Foto: Shutterstock

Temperature v Maroku, ki se sooča z žgočim vročinskim valom, so prvič v zgodovini merjenj presegle 50 stopinj Celzija, je danes sporočila meteorološka služba te severnoafriške države. Meteorološka postaja v obalnem mestu Agadir, ki leži na jugu države, je v petek zabeležila rekordnih 50,4 stopinje Celzija.

Pred tem je bila najvišja izmerjena temperatura v Maroku 49,9 stopinje Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih maroške meteorološke službe so jo izmerili 13. julija v mestu Smara v Zahodni Sahari.

Maroko se to poletje sooča s številnimi vročinskimi valovi. "Vročinski val je posledica dotoka suhega in vročega zraka z juga, kar je povzročilo občutno povišanje temperatur, ki presegajo mesečno povprečje za od pet do 13 stopinj," so sporočili maroški meteorologi.

Vročinski val je v zadnjih dneh sprožil gozdne požare na severu Maroka blizu Tangerja in vzhodneje v provinci Taza, poroča AFP.

V Maroku je bil prejšnji mesec četrti najbolj vroč julij od leta 1961. Vremenske napovedi v severnih delih severne Afrike sicer za prihodnje dni napovedujejo rahel padec temperatur.

Julij najtoplejši na svetu v zgodovini meritev

Julij je bil najtoplejši mesec na svetu v zgodovini meritev, je minuli teden potrdil evropski program za podnebje Copernicus. Mesec so zaznamovali vročinski valovi in požari po celem svetu, ki so pripomogli k temu, da je bila povprečna temperatura za 0,33 stopinje Celzija višja od zadnjega rekordnega julija leta 2019.

Španija vročina
Novice Španija na udaru najhujšega vročinskega vala tega poletja
vročinski val Kanada
Novice Letošnji julij najtoplejši mesec v zgodovini
UKC Ljubljana
Novice V UKC Ljubljana hlajenih le okoli 40 odstotkov objektov
Ne spreglejte