Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2018,
16.40

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Natisni članek

Ukrajina Rusija spor plin

Petek, 2. 3. 2018, 16.40

6 let, 1 mesec

V Kijevu zaman čakali na ruski plin, Gazprom noče obnoviti pošiljke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Plinovod | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski plinski velikan Gazprom bi moral v četrtek obnoviti pošiljke plina Ukrajini, a je to zavrnil in danes napovedal, da bo pogodbo z ukrajinskim Naftogazom predal mednarodni arbitraži. V Kijevu so prebivalce zato že pozvali k omejitvi porabe plina, zaprli pa so tudi šole in nekatere tovarne.

Gazprom bi moral v skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča v Stockholmu z marcem obnoviti pošiljke plina Ukrajini, te so bile sredi  prekinjene novembra 2015 zaradi spora o cenah in rokih plačil po pogodbi z Naftogazom.

Spor je bil večinoma povezan s sporom med Ukrajino in Rusijo zaradi polotoka Krima in konflikta na vzhodu Ukrajine. Vmes sta se zaradi tega zgodili tudi dve prekinitvi dobave plina drugim evropskim državam prek ukrajinskih plinovodov.

Gazprom zahteva dodatni dogovor k temeljni pogodbi

Pravna bitka pred arbitražnim sodiščem v Stockholmu se je odvijala vse od strmoglavljenja proruskega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča leta 2014.

Sodišče je decembra lani odločilo, da mora Rusija znižati zahtevano ceno plina, Ukrajina pa mora od letošnjega leta naprej zakupiti pet milijard kubičnih metrov ruskega plina letno.

A Gazprom je v četrtek sporočil, da pošiljk plina ne bo obnovil, ker še ni bil sklenjen dodatni dogovor k pogodbi.

Danes so iz ruskega podjetja sporočili, da se bodo znova obrnili na mednarodno arbitražo, da bi lahko prekinili pogodbo z Naftogazom. Hkrati so Ukrajini vrnili plačana predplačila za marec.

Gazprom zahteva dodatni dogovor k osnovni pogodbi z Naftogazom. | Foto: Reuters Gazprom zahteva dodatni dogovor k osnovni pogodbi z Naftogazom. Foto: Reuters

Ukrajina prebivalce pozvala k omejitvi porabe plina

V Naftogazu so bili nad odločitvijo ruskega dobavitelja presenečeni. Napovedali so, da bodo od Gazproma zahtevali odškodnino zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti.

Zasuk v sporu je očitno presenetil tudi ukrajinsko vlado, ki je danes pozvala prebivalstvo k omejitvi porabe plina. Minister za energijo Igor Nasalik je že napovedal zaprtje vrtcev, šol in univerz. Omenjeni ukrepi naj bi veljali vsaj do torka, ko pričakujejo, da se bodo  temperature vendarle nekoliko dvignile.

Ne spreglejte