Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2008,
12.44

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2008, 12.44

8 let, 3 mesece

V Izraelu pokopali vrnjena vojaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zgodaj popoldne so na vojaškem delu pokopališča v Haifi pokopali Eldada Regeva, še drugega od obeh vojakov, katerih posmrtne ostanke je gibanje Hezbolah v sredo izročilo Izraelu.

Že dopoldne so v obmorskem mestu Naharija pokopali Ehuda Goldvaserja, ki ga je Hezbolah pred dvema letoma zajel skupaj z Regevom. Ugrabitev vojakov zanetila 34-dnevno vojno Hezbolah je Regeva in Goldvaserja zajel 12. julija 2006 v čezmejnem napadu na Izrael. Incident je med državama zanetil 34 dni trajajočo vojno, ki je zahtevala 1200 življenj na libanonski in 160 na izraelski strani. V več kot dveh letih od ugrabitve Hezbolah ni nikoli spregovoril o usodi vojakov, zato vse do srede, ko so njune posmrtne ostanke predali Izraelu, ni bilo povsem jasno, ali sta živa ali mrtva.

Izrael grozi v sredo osvobojenemu libanonskemu borcu Predstavniki izraelskih varnostnih služb pa so danes opozorili, da se mora Libanonec Samir Kantar, ki ga je judovska država v okviru izmenjave ujetnikov z gibanjem Hezbolah v sredo osvobodila, sedaj bati za svoje življenje. "Vsak terorist, ki je zagrešil teroristično dejanje zoper Izrael, predvsem nekdo kot Kantar, ki je ubil majhnega otroka in še dva človeka, je tarča," je izjavil eden izmed omenjenih neimenovanih varnostnih virov. "Izrael ne bo okleval, če bo imel priložnost zapreti dosje Kantar," je dodal.

Kantar, ki ga je Izrael v sredo osvobodil skupaj s še štirimi Hezbolahovimi borci v zameno za posmrtne ostanke dveh izraelskih vojakov, je bil leta 1980 zaradi trojnega umora v Izraelu obsojen na pet dosmrtnih ječ in še 47 dodatnih let zapora. V izraelskih zaporih je preživel skoraj 30 let in imel tako najdaljši staž med arabskimi zaporniki v judovski državi.

Ne spreglejte