Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 12. 2020,
6.42

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

22

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Velika Britanija italija

Ponedeljek, 21. 12. 2020, 6.42

3 leta, 3 mesece

V Italijo le še z obvezno karanteno

Na Otoku se bojijo, da jim bo zmanjkalo sveže hrane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

22

covid-19, koronavirus, test, testiranje, Italija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Otoku se krepijo strahovi, da bi v državi zaradi skoraj popolnega zaprtja transportnih poti prišlo do pomanjkanja sveže hrane. Vse več držav je namreč zaradi pojava novega seva koronavirusa zaprlo transportne poti, Francija pa je z zaprtjem meje ustavila ves promet prek pristanišča Dover, ki ga vsak dan prečka skoraj 10.000 tovornjakov. V Italijo je medtem od danes do 6. januarja mogoč vstop le še z obvezno karanteno.

19:47

"Težave bodo rešene v urah"

18:07

V Srbijo le s testom

17:30

Vatikan podpira uporabo cepiv

16:45

Dodik v bolnišnici

15:59

Ne sprejemajo pošiljk za VB

15:38

IRU se ne strinja

13:35

V Rusiji nov rekord

12:14

Interpol o kriminalu

10:18

Rekord v Južni Koreji

08:56

Preplah na Tajskem

08:22

ZDA odobrile pomoč

08:01

Johnson sklical sestanek

  • 19:47

    "Težave bodo rešene v urah"

    Velika Britanija se je po zagotovilih tamkajšnjega premierja Borisa Johnsona sposobna spoprijeti z začasnimi zamudami pri uvozu v državo, ki so nastale zaradi francoskega zaprtja meje. Ob tem je poudaril, da so trgovine dobro založene, dobavne verige pa označil za robustne. Napovedal je, da bodo zapleti na meji s Francijo rešeni v nekaj urah.

    Francija se je za zaprtje meje z Veliko Britanijo odločila po tem, ko so na Otoku odkrili nov sev koronavirusa, ki naj bi se po prvih ugotovitvah širil precej hitreje od doslej znanih. Zaradi zaprtja so med drugim nastale zamude v dobavnih verigah, a se te zamude po Johnsonovih besedah "nanašajo na zelo majhen odstotek hrane, ki jo Britanci uvozijo".

    Kot je poudaril premier, so dobavne verige na Otoku močne in robustne, zato lahko Britanci nadaljujejo nakupovanje, piše STA.

    Johnson je glede ustavljenega prometa čez Rokavski preliv govoril tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Kot ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, sta imela odličen pogovor, v katerem sta se zavzela, da se zapleti na meji rešijo v prihodnjih nekaj urah.

  • 18:07

    V Srbijo le s testom

    Zaradi pandemije covida-19 lahko v Srbijo od danes tuji državljani vstopajo samo z negativnim testom PCR za novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Ukrep bo vejal do 10. januarja. V državi so medtem danes omilili nekatere ukrepe.

    Srbski državljani, ki ne bodo opravili testa, morajo v domačo izolacijo za 10 dni. V primeru negativnega testa med izolacijo, pa jo bodo lahko predčasno končali, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, piše STA.

    Krizni štab je medtem danes odločil, da bodo od danes nakupovalna središča in storitvene dejavnosti lahko odprte do 20. ure. Do takrat bodo lahko odprti tudi restavracije in lokali, a brez glasbe. Do 21. ure pa bodo lahko odprti kinodvorane, gledališča, galerije in muzeji, saj ocenjujejo, da je tu najmanjše tveganje za širjenje okužb, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

    Član kriznega štaba, epidemiolog Predrag Kon je sicer v nedeljo povedal, da medicinski del štaba omilitve ukrepov ne podpira in da so se zavzemali za omejitev gibanja, medtem ko so kar k odpravi ukrepov pozivali v gospodarski zbornici. Dodal je, da je realnost takšna, kot je in da bodo videli, kako bo.

    Kakšni bodo ukrepi med pravoslavnim božičem, ki bo 7. januarja in novoletnimi prazniki, bo krizni štab odločil v petek.

    V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 3685 okužb oziroma pri 27,12 odstotka vseh testiranih. Umrlo je še 47 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 9627 bolnikov, med njimi jih je na medicinskih ventilatorjih 330.

    Od začetka epidemije so v državi potrdili 303.470 okužb, umrlo je 2733 bolnikov, poroča Tanjug.

    V državi so v nedeljo odprli drugo novo bolnišnico za bolnike s covidom-19 od izbruha pandemije. Odprli so jo v Kruševcu, ima pa 500 postelj. Danes je že sprejela prve bolnike.

    Srbska premierka Ana Brnabić je danes povedala, da je Srbija doslej podpisala dogovore o nakupu treh cepiv proti covidu-19 - cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, ruskega Sputnika V. ter kitajskega podjetje Sinovac Biotech, piše STA.

  • 17:30

    Vatikan podpira uporabo cepiv

    Vatikan podpira uporabo cepiv proti covidu-19, so danes sporočili iz Svetega sedeža, potem ko so po spletu zaokrožile domneve, da so cepiva razvili iz zarodkov po prekinjeni nosečnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Po oceni Vatikana je v primeru, ko na voljo ni etično brezhibnih cepiv, sprejemljiva tudi uporaba tistih, pri katerih so bile za razvoj uporabljene celice plodov po prekinjeni nosečnosti, so danes sporočili iz Vatikana, piše STA.

    Ne zdi pa se jim prav, da bi države svojim državljanom vsiljevale tovrstna cepiva. Vatikan sicer podpira cepiva, saj ta varujejo dobrobit vseh, predvsem pa starejših in ranljivih. Poudarili pa so, da cepljenje ni moralna obveza in mora ostati prostovoljno.

    Po spletu so se pojavile domneve, da so nekatera cepiva proti covidu-19 nastala iz splavljenih zarodkov, vendar kot opozarja portal za preverjanje dejstev FactCheckNI, to ni res. Nobeno od trenutnih cepiv proti covidu-19 ne vsebuje celic zarodkov, ki so jih splavili.

    Nova cepiva, ki so osnovana na uporabi mRNA, med njimi je tudi Pfizerjevo, so sintetična cepiva in pri proizvodnji ne uporabljajo celic zarodkov, še piše STA.

  • 16:45

    Dodik v bolnišnici

    Predsedujočega predsedstvu BiH Milorada Dodika so v nedeljo zvečer zaradi zdravstvenih težav prepeljali v bolnišnico v Banjaluki, potem ko je bil pet dni v samoizolaciji zaradi stika z osebo, ki je bila okužena z novim koronavirusom, so danes potrdili v banjaluškem kliničnem centru.

    Sporočili so, da so ga v bolnišnico prepeljali zaradi slabosti in težav z želodcem ter da je v stabilnem stanju in da izvajajo diagnostiko. Niso pa potrdili poročanja dela lokalnih medijev, da naj bi srbski član predsedstva BiH imel pljučnico, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

    Dodik je bil v samoizolaciji na svojem domu, potem ko so ugotovili, da je bil v stiku z okuženo osebo. V soboto so iz njegovega urada sporočili tudi, da je bil na testu negativen na okužbo z novim koronavirusom.

    To so potrdili potem, ko se je minuli ponedeljek in torek sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil na uradnem obisku v BiH. Niso sicer pojasnili, ali je bila okužena oseba iz Dodikovega kroga ali iz kroga ruskega ministra.

    Obisk Lavrova je minil tudi v znamenju škandala, ker mu je Dodik podaril 300 let staro ikono iz Ukrajine, za katero ni jasno, kako je končala v BiH. Dodik sporne ikone še ni komentiral, je pa Rusija že sporočila, da jo bodo vrnili BiH, piše STA.

  • 15:59

    Ne sprejemajo pošiljk za VB

    Nemške poštne službe ne sprejemajo več pošiljk za Veliko Britanijo in Irsko, saj so bile transportne poti med celino in otokoma prekinjene zaradi odkritja novega seva koronavirusa. Predor pod Rokavskim prelivom bo za promet ostal zaprt še vsaj 48 ur, ustavljene so številne letalske povezave, do težav prihaja tudi v ladijskem prometu.

    Velika Britanij, Dover.Zaprto pristanišče v Doverju.Zaradi novega seva novega koronavirusa, ki se hitro širi po Združenem kraljestvu in je bolj nalezljiv od doslej znanih, vse več držav začasno prekinja letalske in druge povezave z Otokom.Foto: dpa/STA

    Nemški poštni in logistični velikan Deutsche Post DHL je sporočil, da so morali zaradi številnih ovir popolnoma ustaviti sprejemanje paketov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pakete, ki so jih že sprejeli, bodo vrnili pošiljateljem. Še vedno pa sprejemajo navadna pisma, namenjena v Veliko Britanijo in na Irsko.

    Francija in nekatere druge članice EU so zaradi hitrega širjenja novega seva koronavirusa že zaprle meje, zato prihaja do zastojev v tovornem prometu.

    Prav tako paketov za Veliko Britanijo in Irsko trenutno ne sprejemajo druge dostavne in logistične družbe. Nemško dostavno podjetje Hermes je pojasnilo, da bo takšen ukrep ostal v veljavi vsaj do konca tega tedna.

    "Glede na razvoj dogodkov bomo v prihodnjih dneh znova ocenili, ali lahko nadaljujemo s transportom," so pojasnili, piše STA.

  • 15:38

    IRU se ne strinja

    Potem ko je Francija zaradi odkritja novega seva koronavirusa v Veliki Britaniji za potnike z Otoka za 48 ur zaprla svoje meje, so v Mednarodni zvezi za cestni prevoz (IRU) izrazili nestrinjanje s tovrstnimi ukrepi. Francosko, britansko in ostale vlade so opozorili na pomen odprtih meja za transport ter jih pozvali k jasnejšim ukrepom.

    Francosko zaprtje meje za voznike tovornjakov iz Velike Britanije je po navedbah IRU ogrozilo do 85 odstotkov britanskega uvoza iz EU. Takšni ukrepi dejansko prekinjajo tudi dobavno verigo iz EU na Irsko, so dodali, piše STA.

  • 13:35

    V Rusiji nov rekord

    V Rusiji so v zadnjem dnevu zabeležili 29.350 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ na dnevni ravni doslej. Skupno so v državi potrdili nekaj manj kot 2,88 milijona okužb, s čimer se Rusija uvršča na četrto mesto na svetu. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da je pandemija covida-19 Rusijo prizadela huje, kot kažejo uradni podatki.

    Rusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Največ novih primerov novega koronavirusa so v zadnjem dnevu zabeležili v prestolnici Moskva, in sicer 7797. Sledi Sankt Peterburg s 3752 novimi okužbami in 77 novimi smrtnimi žrtvami, kar je največ v državi v zadnjih 24 urah.

  • 12:14

    Interpol o kriminalu

    Generalni sekretar Interpola Jürgen Stock pričakuje, da bo ob začetku dobave cepiv proti covidu-19 po svetu močno porasel kriminal, saj se bodo številni skušali polastiti dragocenega cepiva. "Priča bomo krajam, vlomom v skladišča in napadom na tovore s cepivi," je dejal za nemški poslovni tednik WirtschaftsWoche.

  • 10:18

    Rekord v Južni Koreji

    V Južni Koreji so v preteklem dnevu zabeležili dnevni rekord smrtnih žrtev covida-19. Bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, je podleglo 24 ljudi, od začetka izbruha pa skupno 698. V 51-milijonski državi v zadnjem času hitro narašča število novih okužb, zaradi česar je zdravstveni sistem po vse večjim pritiskom.

    V preteklem dnevu so potrdili 926 novih primerov okužbe, dan prej pa rekordnih 1097, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • 08:56

    Preplah na Tajskem

    Na Tajskem se je po več tednih premora znova začel širiti novi koronavirus. Oblasti domnevajo, da se je začel širiti z največje ribje tržnice v bližini Bangkoka. Širjenje virusa skušajo omejiti s testiranjem več deset tisoč ljudi, poroča britanski BBC.

    S tržnico v provinci Samut Sakhon je povezanih več sto primerov okužbe. Prvo okužbo so odkrili v četrtek prejšnji teden, do nedelje pa so jih našteli že 689. Večinoma so okuženi migrantski delavci na tržnici, ki prihajajo iz sosednjega Mjanmara.

  • 08:22

    ZDA odobrile pomoč

    Demokratski in republikanski kongresniki so v nedeljo dosegli dogovor o drugem proračunskem paketu pomoči gospodarstvu in gospodinjstvom zaradi pandemije covida-19, ki bo proračunsko luknjo povečal za okoli 900 milijard dolarjev. Prvi paket pomoči v višini okoli 2000 milijard dolarjev je bil potrjen konec marca.

    Demokratska večina v predstavniškem domu kongresa je že poleti potrdila drugi paket pomoči, vreden 1600 milijard dolarjev, vendar pa so senatni republikanci to zavrnili kot previsok znesek in predlagali manj kot 600 milijard.

    Ministrstvo ZDA za finance | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

  • 08:01

    Johnson sklical sestanek

    Britanski premier Boris Johnson je za danes sklical sestanek vladnega urada za izredne razmere, na katerem bodo razpravljali o mednarodnem prometu, še posebej tovornem v in iz Velike Britanije, potem ko je več evropskih držav v nedeljo zaprlo promet z Otokom zaradi novega seva koronavirusa.

    Britanski minister za promet Grant Shapps je medtem opozoril državljane, še posebej pa prevoznike, naj ne potujejo v pristanišča na jugu Anglije, saj so tam zaradi prekinitve prometa s Francijo nastali veliki zastoji. "Po napovedi francoske vlade, da v naslednjih 48 urah ne bo sprejela nobenega potnika iz Velike Britanije, pozivamo javnost, še posebej prevoznike, naj ne potujejo v pristanišča v Kentu ali na druge poti proti Franciji," je na Twitterju zapisal Shapps.

Čeprav naj bi zaprtje prometa čez Dover trajalo le 48 ur, pa se krepijo strahovi, da bi v primeru daljšega zaprtja prišlo do pomanjkanja svežega sadja in zelenjave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Trgovci so dobro založeni in pred božičem ne pričakujemo večjih težav. Če pa bo zaprtje francoske meje daljše, pa bi lahko imeli težave," je dejal direktor britanskega konzorcija trgovcev Andrew Opie, piše STA.

Zmanjkalo bi solate, cvetače, brokolija, citrusov

Veriga supermarketov Sainsbury's je prav tako zagotovila, da imajo vse potrebno za božično kosilo že v državi in na zalogi. Vendar pa bi, če ne bo prišlo do odprtja, nato prišlo do pomanjkanja solate, cvetače, brokolija in citrusov - dobrin, ki jih Britanci uvažajo vse leto.

Boris Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vodja mednarodnih odnosov pri britanskem združenju malih podjetij James Siblex pa je opozoril, da bi do pomanjkanja in višjih cen lahko prišlo tudi zaradi brexita, saj že sedaj zaradi nejasnosti o prihodnjih odnosih med Veliko Britanijo in EU prihaja do motenj v dobavni verigi, piše STA.

"Čeprav lahko uvozimo dobrine iz Francije, pa nihče ne bo pošiljal tovornjakov v Veliko Britanijo brez zagotovila, da se bodo v doglednem času lahko vrnili v EU," je opozoril.

Velika Britanija zapušča enotni trg EU

Čez 10 dni bo namreč Velika Britanija zapustila enotni trg EU in carinsko unijo, dogovora o prihodnjih odnosih pa še ni.

Približno 20 odstotkov britanskega uvoza sicer v državo pride čez pristaniški Dover in Folkestone. Predstavnik združenja cestnih prevoznikov Paul Mummery je sicer ljudi pozval, naj se ne predajo paniki, saj je dobavna veriga močna. "Dovolj bo toaletnega papirja, testenin in moke," je dejal. Ob tem pa se je strinjal, da bi težave lahko nastale, če bo zaprtje daljše od 48 ur.

Slovenija trenutno nima neposrednih letalskih povezav z Veliko Britanijo. Je pa premier Janez Janša v nedeljo zvečer tvitnil, da so pripravili ukrepe za zaporo meja, ker obstaja možnost, da je mutirani virus tudi v nekaterih drugih državah EU. Za kakšne ukrepe gre, ni pojasnil.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so za STA v nedeljo pojasnili, da za zdaj velja, da tisti, ki prihajajo v Slovenijo iz Velike Britanije, potrebujejo negativen test na covid-19 ali pa morajo v 10-dnevno karanteno. Testi na koronavirus, ki so v uporabi, bi zaznali in pokazali tudi prisotnost mutiranega seva koronavirusa, so še sporočili.

V Italijo le še z obvezno karanteno

V Italijo je medtem od danes do 6. januarja mogoč vstop le še z obvezno karanteno. S tem ukrepom želi Rim preprečiti morebitni tretji val epidemije v januarju. Podoben ukrep omejitve vstopa v državo že od sobote velja tudi v Avstriji.

V Italiji je za vse državljane in tujce ob vstopu v državo po novem obvezna karantena. Ukrep je zasnovan predvsem za tiste, ki se nameravajo odpraviti na smučanje v Švico ali države Evropske unije, kot sta Slovenija in Avstrija, poroča STA.

Od danes v Italiji tudi ni več dovoljeno potovanje med deželami. Od četrtka pa do 6. januarja bodo veljale še dodatne omejitve, ki so predvidena za koronska rdeča območja. Izjeme z blažjimi ukrepi bodo veljale le štiri dni.

Zaostrujejo tudi druge države

Pred prazniki so omejitve potovanj sicer uvedle tudi nekatere druge države. V Avstriji je za tujce že od sobote obvezna desetdnevna karantena, ki pa jo lahko prekinejo po petih dneh po opravljenem testiranju na novi koronavirus. V Srbijo lahko od nedelje vstopijo le tisti tuji državljani, ki predložijo negativen test PCR na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur.

Ne spreglejte