Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 11. 2013,
16.55

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Iran sprememba spola

Petek, 15. 11. 2013, 16.55

5 let, 1 mesec

V Iranu spremembo spola plača vlada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iran je na drugem mestu na svetu po številu operacij sprememb spola na svetu, vlada subvencionira operacije, dovolili pa so jih tudi verski voditelji.

V Iranu vsako leto izvedejo okoli 300 operacij spremembe spola. Iranska vlada operacije celo subvencionira, saj plača polovico stroškov operacije in poznejšega zdravljenja. Vse to se je začelo, ko je leta 1987 ajatolah Homeini izdal fatvo, v kateri je dopustil operacije sprememb spola. V javnosti velja, da je prva Iranka, ki si je spremenila spol, Maryam Molkara, ki se je operirala leta 1987. Toda v starih iranskih časopisih je omenjen starejši primer deklice Farideh, ki se je spremenila v fanta Farhada.

Njena mama je tedaj za časopis Ettelaat dejala, da si je njena deklica vedno želela biti fant, zato jo je pripeljala v Teheran, da bi jo operirali. Ko je spremenila spol, je zdaj fant novinarjem zadovoljen dejal, da se veseli, da bo lahko služil vojaški rok.

Toda za to, da so iranski verski voditelji v fatvi dovolili spremembe spola, je zaslužna Maryam Molkala, ki je bila globoko verna. Zato je dolgo časa pisala pisma Homeiniju in ga prepričevala, naj uradno dovoli spremembe spola. Mnogi menijo, da je Homeini sprejel odločitev o dovoljenju za spremembo spola še pred iransko revolucijo leta 1979 prav zaradi Maryaminih pisem. Ko je to storil, je tudi ona odšla na operacijo in srečno še naprej živela v Iranu. Maryam je umrla pred tremi leti.

Prepovedana homoseksualnost Kakorkoli: v Iranu spremembe spola niso tabu. Po podatkih iranskega ministrstva za zdravje je 56 odstotkov transeksualcev moških, ki si želijo postati ženske. Toda odprtost glede spremembe spola je v Iranu kljub temu paradoksalna, če vemo, da je v državi prepovedana homoseksualnost.

"Večina mojih bolnikov so mladi fantje. Toda pred kratkim sem imel primer 61-letnega moškega, poročenega, z dvema odraslima otrokoma, ki je želel postati ženska," je za časopis Al-Monitor dejal teheranski zdravnik Mehrdad Baghaei, ki se je specializiral za spremembe spola. Kirurg je prepričan, da se v vernih družinah pogosto zgodi, da z lahkoto sprejmejo operacijo spola, saj je ta po njihovem z verskega stališča zaradi fatve sprejemljiva, medtem ko homoseksualnost ni. "Res se včasih zgodi, da homoseksualnega sorodnika celo spodbujajo k spremembi spola, saj po njihovem mnenju le tako ne bo več grešil," je priznal kirurg.

Podobno stališče ima tudi vlada: kdor se odloči in stopi bodisi na eno ali drugo stran spolnega spektra, je sprejet, kdor stoji na sredini, vzbuja nelagodje. In je lahko celo kaznovan.

Dovoljenje šestih psihiatrov Toda pot do spremembe spola nikakor ni lahka in kratka. Tisti, ki se za to odloči, mora najprej pridobiti soglasje psihiatrov. "Šest psihiatrov mora potrditi dovoljenje za spremembo spola," je dejal Baghaei: "Nato mora to oceniti še posebna komisija, ki potrdi diagnozo seksualne dezorientiranosti. Nato bolnika pregleda še zdravnik Iranske zdravniške organizacije in šele ta dokončno potrdi dovoljenje za operacijo."

Operacijo in zdravljenje do polovice krije vlada, a za to je dolga čakalna lista. Kljub temu se večina pacientov odloči počakati. Takoj po operaciji vlada tudi brez zapletov izda nov rojstni list z drugim spolom, izvirnik pa je uničen.

Sina, 26-letnik, ki se je spremenil iz dekleta v fanta, je lastnik butika v središču Teherana. "Ponosen sem, da sem se odločil za to," je dejal novinarjem Al-Monitorja: "Zdaj se mi ni več treba ukvarjati z naglavno ruto, lahko bom imel dekle in moje telo je vse bolj možato."

Začetek novega življenja Toda ni za vse transeksualce vse tako rožnato. 18-letni Rouzbeh ima dovoljenje za operacijo. Vsako noč spi z dovoljenjem pod blazino, ker je to zanj najpomembnejši dokument na svetu: "To pomeni mojo svobodo."

Njegova družina je globoko verna. Zato je imel kar nekaj težav, da jih je prepričal, da se počuti kot ženska. Mesec dni, preden je dobil dovoljenje za operacijo, je celo poskušal storiti samomor, ker je bil tako obupan. Starši so ga že od najstniških let naprej skušali "ozdraviti". Zdravnike so prepričali, da so mu predpisali moške hormone, da bi se počutil bolj moško. Šele ko je postal polnoleten, se je lahko otresel vplival staršev, odšel v Teheran in zaprosil za spremembo spola.

Tako kot veliko drugih iranskih transeksualcev bo tudi Rouzbeh, ko bo postal ženska, moral začeti popolnoma novo življenje z novo identiteto, novo službo, verjetno daleč od sorodnikov. Predvsem pa bo moral dobiti precej bolj trdo kožo. Izziv iranskih transeksualcev namreč ni operacija spremembe spola, temveč življenje po njej.

Ne spreglejte