Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
9.07

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gaza Barack Obama Benjamin Netanjahu

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 9.07

7 let, 11 mesecev

V Gazi po začasni umiritvi spopadov znova prelivanje krvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko je Varnostni svet ZN ponoči pozval k takojšnji humanitarni prekinitvi spopadov, je bilo na območju Gaze večji del dneva mirneje kot v minulih dneh.

A kljub glasnim pozivom k prenehanju nasilja - med drugim je ta poziv danes znova izrazil generalni sekretar Ban Ki Moon - so popoldne iz Gaze znova poročali o obstreljevanju in mrtvih.

Ban je poudaril, da je v dolgem telefonskem pogovoru z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem Izrael pozval "h končanju nasilja ter spoštovanju skupnih prizadevanj mednarodne skupnosti in skupnega poziva k humanitarnemu premirju".

"Gaza je v kritičnem stanju" Kot je izpostavil, je Gaza v "kritičnem stanju" in "v imenu humanosti se mora nasilje končati". Ponovil je poziv k takojšnji in brezpogojni humanitarni prekinitvi ognja v Gazi za čas ramazanskega bajrama.

Obe strani, tako Izrael kot gibanje Hamas, je Ban obtožil napadov na civilna območja in opozoril, da se prebivalci Gaze nimajo kam zateči ter da sta obe strani v konfliktu dolžni zaščititi civiliste.

Generalni sekretar ZN, ki se je v minulih dneh tudi sam mudil v regiji in sodeloval v prizadevanjih za dosego miru v Gazi, je sicer ocenil, da "je bil od nedelje na terenu vzpostavljen krhek mir". A kmalu zatem so iz Gaze že prišla drugačna poročila.

Rakete zadele največjo bolnišnico in palestinsko begunsko taborišče Po poročanju tujih tiskovnih agencij so namreč rakete danes popoldne zadele največjo bolnišnico in palestinsko begunsko taborišče v Gazi. Samo v napadu na begunsko taborišče je bilo po prvih podatkih ubitih najmanj deset ljudi, med njimi kar osem otrok, najmanj trije ljudje naj bi bili ubiti v napadu na bolnišnico. Še več deset je bilo ranjenih.

Palestinski viri so za oba napada nemudoma okrivili izraelsko vojsko, ta pa je te očitke že zavrnila in odgovornost pripisala Hamasu. Kot je zatrdil njen predstavnik, so ljudi ubile rakete, ki so jih ponesrečeno izstrelili sami Palestinci.

Izraelska vojska je po pozivu ZN ponoči sporočila, da je začela "neuradno in delno" prekinitev ognja. Tiskovna predstavnica izraelske vojske je zatrdila, da izraelske sile na območju Gaze ne izvajajo letalskih napadov, vendar pa vojaki še naprej iščejo podzemne tunele palestinskih skrajnežev in jih uničujejo.

Ponoči se je izraelsko obstreljevanje Gaze tako ustavilo, a danes zjutraj se je - sicer v manjšem obsegu kot v minulih dneh - nadaljevalo. Izraelska vojska je namreč sporočila, da je na ozemlje Izraela priletelo nekaj palestinskih raket, od katerih je ena zadela južno pristaniško mesto Aškelon, zato so izraelska letala obstreljevala tri cilje na območju Gaze.

Obama pozval Netanjahuja k prekinitvi ognja v Gazi "Takojšnja in brezpogojna humanitarna prekinitev ognja je strateški imperativ," je predsednik ZDA Barack Obama v telefonskem pogovoru povedal izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju. Trajna rešitev izraelsko-palestinskega spora na osnovi dogovora o prekinitvi ognja iz leta 2012 mora zagotoviti razorožitev vojaških skupin in demilitarizacijo Gaze, je Obama še povedal Netanjahuju. ZDA so močna zaveznica Izraela, vendar pa odnosi med obema voditeljema niso najboljši.

Ne spreglejte