Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 4. 2014,
11.59

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 29. 4. 2014, 11.59

8 let, 3 mesece

V Belorusiji zapirajo opozicijske voditelje pred SP v hokeju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred shodom v spomin na obletnico jedrske nesreče v Černobilu so v Belorusiji zaprli okrog deset opozicijskih voditeljev. Njihov pripor bi lahko trajal do konca SP v hokeju v Minsku.

Tega bo Belorusija gostila od 9. do 25. maja, takrat pa se beloruski predsednik Aleksander Lukašenko želi mednarodni javnosti predstaviti v najboljši luči in zato preprečiti vsakršne incidente s strani opozicije.

Prejšnji petek so tako v "izolacijski center" za 25 dni poslali Dimitrija Daškeviča, voditelja Mlade fronte. Uradno zaradi prekršitve pravil preventivnega nadzora, ki so mu ga dodelili pred osmimi meseci, potem ko so ga izpustili iz triletnega zapora, piše ruska izdaja spletnega BBC.

Najpogostejši prekršek: "huliganstvo" Že nekaj časa pa je v zaporu še en voditelj Mlade fronte, Eduard Lobov, ki so ga zaradi "huliganstva" aretirali decembra leta 2010, le nekaj ur pred začetkom predsedniških volitev. Mednarodne organizacije za človekove pravice so po analizi okoliščin obtožbe in sojenja Daškeviču in Lobovu dodelile status političnih zapornikov.

Daškevič naj bi v kratkem postal oče, zato bi rad čim manj oteževal življenje svoji soprogi, prav tako znani aktivistki Anastasiji Položanko, ki je po predsedniških volitvah prav tako morala v pripor in skozi preiskovalni postopek KGB. Kot pravi, so prejšnji četrtek prav predstavniki pravosodnih organov namenoma povzročili, da je njen mož zamudil domov in tako prekršil pravila preventivnega nadzora.

O kaznovanju štirih svojih aktivistov z administrativnim zaporom poročajo tudi iz gibanja Alternativa, v soboto zjutraj pa so priprli anarhista Aleksandra Franckeviča.

Center za zaščito človekovih pravic Pomlad pa poroča, da so pridržali njihovega predstavnika Iljo Dobrotvorova, potem ko so v njegovem avtomobilu našli "nedovoljene predmete", med drugim 30 ukrajinskih zastav, in mu za "mehko huliganstvo" in neupoštevanje policistov prisodili 10 dni zapora.

Brez posluha tudi za bolezen Za podoben prekršek, torej neupoštevanje policistov, je dvanajst dni zapora prejel tudi Maksim Vinjarski. Ker je bolehal za angino, mu je na sodišču postalo slabo, zato so morali poklicati prvo pomoč. Kljub pozivom k hospitalizaciji pa so Vinjarskega zaprli v izolacijski center, kjer je začel gladovno stavkati.

"Življenje našega tovariša je v nevarnosti. V zadnjem obdobju je preživel v zaporu več kot 300 dni, kar je imelo resne posledice na njegovo zdravje," so sporočili iz gibanja Evropska Belorusija, kjer zahtevajo izpustitev svojega aktivista in prakse preventivnega zapiranja pred svetovnim prvenstvom v hokeju na ledu v Belorusiji.

Po sovjetskih vzorcih To se začne 9. maja, prve reprezentance pa pričakujejo že 6. maja. Zato se je predsednik Aleksander Lukašenko pred dnevi srečal s predstavniki varnostnih služb in jim naročil, naj bodo pri zagotavljanju varnosti med svetovnim prvenstvom "neopazni in korektni".

Kot znajo povedati brezdomci, pa so jim policisti zagrozili, da jih bodo v času prvenstva izselili iz prestolnice v zbirni center na obrobju, da ne bodo "kvarili zraka in vtisa o državi".

"Umakniti z oči vse, kar bi lahko skazilo podobo države, je stara sovjetska praksa v pripravah na sprejem tujcev in Belorusija neokusno sledi tem zgledom," pravi aktivistka za človekove pravice Ljudmila Grjaznova, še piše ruski spletni BBC.

Ne spreglejte