Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 5. 2016,
8.25

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

napad ZDA

Nedelja, 22. 5. 2016, 8.25

7 let, 11 mesecev

Talibani zanikajo navedbe ZDA, da so ubile njihovega vodjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Ameriško brezpilotno letalo | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ameriškem napadu z brezpilotnim letalom je bil na odročnem območju Pakistana včeraj verjetno ubit voditelj talibanov Mula Ahtar Mansur. Pentagon sicer še preverja, ali je bil Mansur res ubit v enem od redkih ameriških napadov v Pakistanu.

V zračnem napadu, ki ga je odobril ameriški predsednik Barack Obama, je bil ubit še en borec, ki je z Mulo Ahtarjem Mansurjem potoval v vozilu jugozahodno od mesta Ahmad Val v Pakistanu blizu meje z Afganistanom, so sporočile ameriške oblasti. Drugih žrtev naj ne bi bilo.

"Mansur je bil tarča in je bil verjetno ubit" v napadu, ki ga je izvedlo več brezpilotnih letal, s katerimi upravljajo ameriške sile za posebne operacije, je povedal neimenovani ameriški uradnik.

Tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook je sporočil, da ameriška vojska še vedno preverja, ali je Mansur dejansko umrl. Poročila o smrtih talibanskih voditeljev so se pogosto izkazala za neresnična, poleg tega pa se je tudi za Mansurja govorilo, da je bil ubit že decembra lani.

Talibani zanikajo smrt svojega vodje

Talibani so v odzivu zanikali, da je bil Mansur ubit. Eden od predstavnikov skupine je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil, da je vodja živ in da ni bilo napada nanj. Medtem pa je ameriški državni sekretar John Kerry, ki se danes mudi na obisku v Mjanmaru, poudaril, da so ZDA napadle Mansurja in to zato, ker je predstavljal grožnjo ameriškim vojakom, afganistanskim vojakom in civilistom, poleg tega pa je neposredno nasprotoval mirovnim pogovorom.

Je pa afganistanska obveščevalna služba NDS kasneje zatrdila, da je bil Mansur dejansko ubit v napadu na območju Dalbandina v pakistanski provinci Balučistan. Smrt Mansurja so potrdili tudi v afganistanski vladi. Dva neimenovana pakistanska obveščevalna vira sta za AFP sicer povedala, da je v bližini mesta Kveta brezpilotno letalo zadelo vozilo in pri tem ubilo dva potnika. Ob tem vira nista potrdila, ali je med njima tudi Mansur, saj sta bili trupli neprepoznavni.

Pakistan napad obsodil kot kršitev pakistanskega zračnega prostora

Pakistansko zunanje ministrstvo je kasneje v sporočilu obsodilo ameriški zračni napad kot kršitev pakistanskega zračnega prostora. Po navedbah pakistanskega ministrstva je bil med žrtvama voznik z imenom Mohamed Azam, medtem ko identiteto druge žrtve še preverjajo. ZDA so Pakistan o napadu obvestile šele po njegovi izvedbi. V Islamabadu so napad označili za kršitev suverenosti Pakistana in poudarili, da so na problematiko tovrstnih napadov ZDA opozorili že večkrat.

Mansur je bil na čelo talibanov imenovan julija 2015, potem ko je postalo znano, da je ustanovitelj te skrajne skupine Mula Omar mrtev že dve leti. "Od smrti Mule Omarja in Mansurjevega prevzema vodstva so talibani izvedli številne napade, v katerih je umrlo več deset tisoč afganistanskih civilistov in pripadnikov varnostnih sil kot tudi številni pripadniki ameriških in koalicijskih sil," je v sporočilu še zapisal Cook.

Po ocenah poznavalcev bi Mansurjeva smrt, če bo potrjena, le omejeno pomagala ameriškim naporom v Afganistanu, saj konflikt s talibani traja že zelo dolgo. Skupina ima namreč veliko voditeljev ter sposobnost delovanja na lokalni ravni tudi brez močnega osrednjega vodstva.

Ne spreglejte