Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2015,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Afganistan ZDA Barack Obama

Torek, 24. 3. 2015, 10.13

8 let

V Afganistanu vse več žrtev med civilisti. Bodo ZDA upočasnile umik?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Afganistanu je bilo v zadnjih dveh dneh več napadov, ki so zahtevali smrtne žrtve predvsem med civilisti. Afganistanske oblasti so medtem ZDA že zaprosile za večjo fleksibilnost pri umiku sil.

V več napadih v Afganistanu je v zadnjih dveh dneh umrlo 23 civilistov in dva vojaka.

Najhujši napad se je zgodil danes, ko so oboroženi neznanci napadali avtobus in pri tem ubili 13 ljudi. Neimenovani predstavnik oblasti je dejal, da so bili napadalci talibani, ki naj bi streljali na avtobus, ker jim voznik ni želel ustaviti. Talibani so zanikali odgovornost za napad, vendar, kot navaja francoska agencija AFP, talibani pogosto zanikajo odgovornost za napade, ki zahtevajo večje število smrtnih žrtev med civilisti.

Drugi večji napad se je zgodil v ponedeljek zvečer, ko je eksplodiralo v bližini igrišča za kriket. V napadu je umrlo šest otrok, devet jih je bilo ranjenih.

Običajni spomladanski napadi talibanov Napadi na civiliste in varnostne sile v Afganistanu so se okrepili pred začetkom spomladanske ofenzive talibanov. Ti običajno aprila ali maja, ko postane topleje, začnejo svojo ofenzivo.

Zadnji napadi se dogajajo tudi v času, ko se v ZDA mudi afganistanski predsednik Ašraf Gani. Pred odhodom v Washington je Gani posvaril pred "težko" sezono spomladanskega bojevanja in dejal, da njegova vlada poskuša vzpostaviti pogoje za pogovore s talibani.

Gani se bo danes sestal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ki razmišlja o tem, da bi predvideni umik preostalih ameriških vojakov potekal počasneje, kot je bilo načrtovano.

Za večjo fleksibilnost pri umiku sil je zaprosil Afganistan. Tam je trenutno še nekaj več kot deset tisoč ameriških vojakov, po dozdajšnjih načrtih naj bi jih do konca leta državo zapustila približno polovica, preostali pa tik pred iztekom Obamovega mandata leta 2017. Ostalo naj bi le še okoli tisoč vojakov za varovanje ameriškega diplomatskega osebja.

Ne spreglejte