Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 5. 2015,
13.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zoran Milanović Janez Janša Janez Janša Tony Blair

Torek, 5. 5. 2015, 13.18

7 let, 12 mesecev

Uvoženi PR-čarovniki za balkanske politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tujega svetovalca za odnose z javnostjo si je med drugimi omislil tudi hrvaški premier.

Najemanje tujih PR-strokovnjakov v času predvolilnih kampanj ni nič novega. Niti na Balkanu ne. V Sloveniji imamo s tujimi svetovalci politikom že nekaj izkušenj. Janezu Drnovšku je v predsedniški kampanji pomagal francoski strateg Jacques Séguéla.

Stranki Socialni demokrati je v predvolilni kampanji leta 2008 svetoval Mark Penn, ki je pozneje skrbel za predsedniško kampanjo Hillary Clinton, saj je svetoval tudi njenemu možu. SDS je sodelovala z irskim spin doktorjem P. J. Maro, ki je na oblast pomagal tudi Ivu Sanaderju.

Sicer osoren, a zdaj ljudski hrvaški premier Zadnji v vrsti balkanskih politikov, ki si je omislil tujega svetovalca za podobo, je hrvaški premier Zoran Milanović, ki si želi izboljšati rating. Sebi in stranki, ki ji podpora strmo pada.

Sprva je bila hrvaška javnost presenečena, ker je njihov premier, ki je slovel po prepirljivosti in včasih celo aroganci, nenadoma začel objemati starke in piti žganje s študenti. Za nameček se na smučanje ni odpravil v tujino tako kot vedno, temveč je smučal v lepi njihovi, doma v Mrkopalju.

Vrhunec populističnih podob pa se je zgodil pred nekaj dnevi, ko so imeli v Okučanih proslavo ob obletnici Nevihte. Premier se je odločil, da bo pristopil k veteranu Đuri Glogoškemu, vodji več mesecev trajajočega protesta veteranov v Zagrebu. Do zdaj se politik z njim ni želel srečati, zdaj pa je nenadoma z veteranom na invalidskem vozičku deset minut klepetal na ulici. Pozneje je dejal, da to ni bilo poziranje, ker "ne želim preveč pozirati. Malo je že treba pozirati, toda politiko ni dobro spremeniti v šminko."

Cena: 400 tisoč evrov na obroke Za spremembo v javni podobi hrvaškega premierja je kriv ameriški PR-strokovnjak Alexander Braun, podpredsednik podjetja Penn Schoen Berland, ki ga je ustanovil prav tisti Mark Penn, ki je svetoval tudi našim socialnim demokratom. Po navedbah Al Jazeere Balkans se je Alexander Braun celo preselil v Zagreb, tako resen je izziv svetovanja hrvaškemu premierju in njegovi stranki.

Brauna je Forbes opisal kot "čarovnika političnih kampanj", lani pa ga je ameriško združenje političnih svetovalcev razglasilo za svetovalca leta. Med največje uspehe njegovo podjetje šteje uspeh stranke ANO na čeških volitvah leta 2013, saj je bila to nova stranka, v petih mesecih svetovanja pa so jo pripeljali do volilnega uspeha.

Večernji list navaja, da sta SDP in premier za svetovanje plačala skoraj 400 tisoč evrov, vsoto pa bodo plačali po obrokih. "Brown in njegovi sodelavci izobražujejo ter pomagajo članom stranke v pridobivanju novih znanj in orodij. Naš cilj je povečati delovanje SDP na terenu in okrepiti lokalno strukturo stranke," so v stranki zapisali v uradnem sporočilu. Premierju naj bi tudi svetovali, da se čim večkrat sooči s predsednikom HDZ Tomislavom Karamarkom, saj naj bi bil v neposrednih dvobojih verbalno močnejši.

Strokovnjaki pa dvomijo o tem, da lahko take ameriške predvolilne strategije delujejo tudi na Balkanu. "Po ameriški doktrini se morate v predvolilni kampanji za zmago rokovati s 15 odstotki populacije, kar je v nevrotičnih hrvaških okoliščinah popolnoma neproduktivno in sploh ne zagotavlja uspeha. Zadnji tak primer je nedavna kampanja Josipoviča, ki se je srečeval z vsemi, a izgubil," je za Al Jazeero Balkans dejal hrvaški sociolog Slaven Letica.

Reciklirani slogani in govori Tuji strokovnjaki so že prej svetovali hrvaškim politikom. Leta 2003 je pred koncem svojega mandata tedanji premier Ivica Račan angažiral ameriške strokovnjake, da bi povečali priljubljenost stranke. A Račan in SDP sta volitve izgubila. Premagal ju je HDZ z Ivo Sanaderjem, ki mu je svetoval razvpiti irski svetovalec P. J. Mara. Ta se je v angleških časopisih celo hvalil, da je zaslužen za spremembo oblasti na Hrvaškem. Pozneje je irski strateg od daleč pomagal tudi Jadranki Kosor, ko ji je za predsedniško kampanjo leta 2005 prodal sloganLjudje so pomembnejši kot politika, ki si ga je osem let prej izmislil za irske stranke.

Ko smo pri že videnih sloganih. Al Jazeera Balkans navaja, da naj bi bil slogan hrvaške stranke SDP na letošnjih volitvah Naprej, ne nazaj. Ta stavek je v zadnjem času nekajkrat izrekel premier Milanović, menda po navodilih tujih PR-strokovnjakov. Toda prav enak slogan Forward, not back je imel v svoji kampanji tudi Barack Obama, pred desetimi leti pa tudi britanski laburisti na čelu s

Tonyjem Blairom. Blair je med balkanskimi politiki očitno priljubljen zgled. Konec koncev je največja slovenska afera z recikliranjem povezana z Blairom. Janez Janša je v govoru na proslavi ob 15-letnici osamosvojitev uporabil stavke iz enajst let starega govora Tonyja Blaira. "Nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši," so besede, za katere je Janša tisto leto celo prejel priznanje bob leta, a kaj ko je prav te besede pred njim v govoru uporabil tudi nekdanji britanski premier.

Srbi najeli Blairove svetovalce, Makedonci Hrvate Blair pa je trenutno priljubljen tudi v Srbiji. Trenutna srbska vlada je najela slavnega svetovalca Tonyja Blaira Alastaira Campbella, ki je za člane vlade organiziral komunikacijske treninge.

Tomislav Nikolić je za predsedniške volitve leta 2008 najel ameriško agencijo Quinn Gillespie. Po navedbah Blica je bil prvi nasvet ameriških spin doktorjev srbskemu politiku, naj nemudoma neha omenjati Vojislava Šešlja. Namesto tega naj nenehno izjavlja, da bo Srbijo rešil izolacije in jo popeljal v Evropo. Svetovali so mu tudi, naj se izmika vprašanjem, povezanim s Kosovom, predstavljali pa so ga kot družinskega človeka, predstavnika "novih radikalcev". V kampanji naj bi tudi nenehno napadal Borisa Tadića. Ta ga je na volitvah premagal, tako ameriško svetovalno podjetje kot Srbska radikalna stranka pa sta pozneje zanikala, da bi sodelovala v predvolilni kampanji. Je pa na straneh podjetja objavljeno, da so svetovali v Republiki srbski in Makedoniji.

Svojevrsten dvoboj se je zgodil na volitvah leta 2008 v Makedoniji. Tedaj sta dvema glavnima protagonistoma volitev, levi koaliciji Sonce in stranki VMRO-DPMNE, svetovala hrvaška svetovalca. Prvim nekdanji tiskovni predstavnik Ivice Račana Krešimir Macan, drugim pa nekdanji tiskovni predstavnik Iva Sanaderja Ratko Maček. V dvoboju je zmagal drugi, ki je konkurentu nemudoma poslal SMS: "4 – 0 zame." S tem je mislil na to, da je sodeloval pri dveh zmagah HDZ na parlamentarnih volitvah in eni na lokalnih ter še zmagal na nevtralnem makedonskem terenu.

Ne spreglejte